Αντικείμενα στην κουζίνα μας που χρειάζονται συχνή αντικατάσταση

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η κουζίνα είναι ίσως το πιο δημοφιλές, το πιο πολυσύχναστο και το πιο οικείο δωμάτιο του σπιτιού. Για όσους μαγειρεύουν, αποτελεί σίγουρα ένα χώρο στον οποίο περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους προετοιμάζοντας το γεύμα και φυσικά καθαρίζοντας τους πάγκους τα σκεύη. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς πόσες διαφορετικές δουλειές γίνονται εκεί μέσα όλη την ημέρα, είναι πολύ εύκολο να συμπεράνει πως η κουζίνα αποτελεί ένα από τα πιο βρώμικα δωμάτια του σπιτιού. Μέσα σε όλα αυτά, το να κάνουμε χρήση παλιών εξαρτημάτων αυξάνει τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης, αλλά και πολλών ασθενειών. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι εκείνα τα αντικείμενα που έχουμε στην κουζίνα μας και πρέπει να αλλάζουμε τακτικά…

Αντικολλητικό τηγάνι

Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εξαρτήματα, καθώς μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε κάθε είδους φαγητό, και μετά δεν χρειάζεται υπερβολικό καθάρισμα. Πρέπει να προσέχετε, όμως, να μην τοποθετείτε ποτέ το τηγάνι σε θερμοκρασία πάνω από 260 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπορεί να βγάλει τοξικές αναθυμιάσεις, ειδικά αν το τηγάνι σας έχει χρησιμοποιηθεί πολύ, και αν το έχετε τρίψει με συρματάκι.

Η βούρτσα του γκριλ

Αποτελεί ένα αναγκαίο αξεσουάρ για να καθαρίζουμε την σχάρα, αλλά πρέπει να το αντικαθιστούμε συχνά. Πέρα από τις τοξίνες που μαζεύονται πάνω στην μεταλλική βούρτσα, είναι πολύ πιθανό να πέσουν μικρά κομμάτια, πράγμα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αν κατά λάθος καταλήξουν στο φαγητό μας. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια βούρτσα για περισσότερους από τρεις μήνες.

Τα πλαστικά τάπερ

Ειδικά τα παλιότερα τάπερ μπορεί να περιέχουν την χημική ένωση BPA, η οποία μπορεί να περάσει στο φαγητό, και έχει συσχετιστεί με προβλήματα όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η παχυσαρκία. Μην χρησιμοποιείτε τα τάπερ για πολλά χρόνια, και προσπαθήστε να αγοράσετε καινούρια που δεν περιέχουν BPA.

O δίσκος κοπής

Οι δίσκοι που χρησιμοποιούμε για να κόψουμε πάνω τους κάθε είδους τρόφιμο, είτε είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, είτε από ξύλο, πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά. Είναι εύκολο να απομακρύνουμε τα βακτήρια που έχουν στην επιφάνεια με σαπούνι και νερό, αλλά το πρόβλημα γίνεται κάπως πιο έντονο. Συγκεκριμένα, οι χαρακιές που αφήνει με την χρήση το μαχαίρι μας πάνω μπορεί να κάνουν τον καθαρισμό πολύ πιο δύσκολο, και τα βακτήρια εκεί μέσα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Το σφουγγάρι

Είναι πορώδες και σχεδόν συνέχεια βρεγμένο, δηλαδή αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέρος για να παγιδεύσει βακτήρια και να τα βοηθήσει να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα. Το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα πρέπει να αλλάζεται κάθε δύο εβδομάδες.

Η πετσέτα που στεγνώνετε τα πιάτα

Όπως και με τα σφουγγάρια, οι πετσέτες μπορεί να γίνουν το σπίτι εκατομμυρίων μικροοργανισμών, ειδικά αν με την ίδια πετσέτα σκουπίζετε και τον πάγκο ή τα χέρια σας. Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να αλλάζονται και να πλένονται συχνά.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…