Αντιβιοτικά: Η σωστή χρήση σώζει

Συντάκτης: Flowmagazine

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην αναποτελεσματικότητά τους. Μέσω της μεγάλης και άσκοπης κατανάλωσης δημιουργούνται μικρόβια που είναι ανθεκτικά στην επίδρασή των αντιβιοτικών. Υπάρχει λοιπόν, ο κίνδυνος, πολλές λοιμώξεις να ξαναγίνουν θανατηφόρες. Δυστυχώς, η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών διεθνώς. Ακολούθως έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Ο λόγος

Οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ακόμη και όταν δεν χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να αισθάνονται ότι «απειλούνται» άρα κατά συνέπεια λαμβάνουν κάποια μέτρα για την επιβίωσή τους. Έτσι τα μικρόβια αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής για να αμυνθούν. Τα αντιβιοτικά τότε δεν μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια. Το φαινόμενο όμως της αντοχής διασπείρεται από τον ασθενή που έλαβε τα αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια στους συγγενείς και στον κοινωνικό του περίγυρο. Και αυτό γιατί η μετάδοση γίνεται από την καθημερινή επαφή, πράγμα που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σκεφτόμαστε πριν χρησιμοποιήσουμε. Οι λοιμώξεις στον άνθρωπο προκαλούνται από ιούς και μικρόβια. Τα αντιβιοτικά δεν ασκούν καμία απολύτως επίδραση στους ιούς. Επομένως, είναι τελείως άχρηστα αν υποφέρουμε από το κοινό κρυολόγημα (συνάχι, πυρετός, κόπωση), ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδες και διάρροιες. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της μικροβιακής φαρυγγίτιδας-αμυγδαλίτιδας, αλλά γενικότερα τη χορήγηση του αντιβιοτικού θα την αποφασίσει ο γιατρός!

Αντιβιοτικά, μόνο όταν είναι απαραίτητα

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη χρήση των αντιβιοτικών. Είναι μόνο απαραίτητα και αναντικατάστατα στις σοβαρές μικροβιολογικές λοιμώξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντιβιοτικά εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην άμυνα μας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Όταν τα αντιβιοτικά είναι το μόνο μέσο θεραπείας μιας λοίμωξης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα.

  • Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται η δοσολογία του αντιβιοτικού που συνιστάται από το γιατρό ανάλογα με την περίσταση.
  • Δεν πρέπει να λησμονούμε καμιά δόση.
  • Δεν πρέπει να διακόπτουμε από μόνοι μας τη θεραπεία αν δούμε σημάδια βελτίωσης. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε από το γιατρό.

Η λύση στο πρόβλημα

Η λύση δεν είναι η δημιουργία καινούργιων αντιβιοτικών αφού και αυτά αν χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά πολύ γρήγορα θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει εδώ και καιρό την έλλειψη και δυσκολία παραγωγής νέων αντιβιοτικών. Το μόνο που μπορεί ουσιαστικά να μας βοηθήσει είναι ο περιορισμός της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών. Τα μικρόβια τότε σταδιακά ξαναγίνονται ευαίσθητα σ’ αυτά και τα αντιβιοτικά μπορούν να είναι δραστικά, όποτε τα χρειαζόμαστε πραγματικά.

Σημαντικές πληροφορίες

  • Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.
  • Τα παιδιά δε χρειάζονται περισσότερα αντιβιοτικά από τους ενήλικες.
  • Στην πλειονότητά τους οι ήπιες λοιμώξεις, όπως είναι οι ιώσεις, αυτοθεραπεύονται.
  • Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις αλλά και αυτά που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και αποτελούν τη φυσιολογική μας χλωρίδα. Δε συνιστάται η ανούσια απώλειά τους.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…