Αντί-στρες τεχνικές στο γραφείο (μέρος Γ)
Η καθημερινότητα στο γραφείο μπορεί να γίνει πολύ πιο ξεκούραστη αν ακολουθήσετε μερικά απλά, αλλά πολύ αποτελεσματικά βήματα όπως:
- Αν μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο και συνηθίζετε να στερεώνετε το ακουστικό του τηλεφώνου στον ώμο σας, δοκιμάστε μια πιο πρακτική λύση, τα ειδικά σετ κεφαλής «headsets» που θα σας ανακουφίσουν από το πιάσιμο. Θα τα βρείτε στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
- Έχετε πάντα στο συρτάρι του γραφείου σας τις ειδικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) που ανακουφίζουν τα μάτια από την κοκκινίλα, την ξηρότητα ή το τσούξιμο. Χρησιμοποιούνται τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα και θα τις βρείτε στα φαρμακεία.
- Φτιάξτε την επιφάνεια εργασίας σας. Τοποθετήστε το τηλέφωνο, τον εκτυπωτή, την ατζέντα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό σας σε σημεία όπου μπορείτε εύκολα να φτάσετε. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση, ώστε οι αγκώνες σας να βρίσκονται κοντά στα πλευρά σας και οι πήχεις των χεριών σας να βρίσκονται κάθετα στο πληκτρολόγιο.
- Ρυθμίστε την οθόνη του υπολογιστή σας σε απόσταση περίπου 70 εκατοστών από τα μάτια σας. Το πάνω μέρος της θα πρέπει να βρίσκεται ελάχιστα πιο κάτω από το ύψος των ματιών σας.
- Αν ο προϋπολογισμός της εταιρείας σας δεν δικαιολογεί τις τελευταίες προτάσεις σε εργονομικά καθίσματα -πράγμα πολύ πιθανό- εκμεταλλευτείτε έξυπνα αυτό που ήδη έχετε. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας σας, ώστε τα πόδια σας να ακουμπάνε στο πάτωμα και οι μηροί σας να βρίσκονται κάθετα ή να έχουν ελάχιστη κλίση σε σχέση με τον κορμό σας. Φροντίστε ώστε τα μπράτσα του καθίσματός σας να μη σας ενοχλούν. Ειδικά όταν δακτυλογραφείτε δεν θα πρέπει να ακουμπάτε τα χέρια σας πάνω τους. Ρυθμίστε την πλάτη της καρέκλας σας ώστε ο κορμός σας να βρίσκεται σε όρθια θέση και η λεκάνη σας να ακουμπά πίσω στο κάθισμα – μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε την τέλεια στήριξη. Επίσης, το κεφάλι σας θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη και όχι να γέρνει προς την οθόνη.
- Αφιερώστε λίγα λεπτά στον εαυτό σας και ξεκολλήστε από την οθόνη του υπολογιστή σας. Οι πολλές ώρες καθιστικής εργασίας καταπονούν την πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα, προκαλώντας πόνο και τράβηγμα στους μυς. Το σώμα μας καταρρέει αν δεν του προσφέρουμε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας. Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις ενοχές για τον μεγάλο όγκο δουλειάς και προσπαθήστε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και να αλλάζετε στάση κάθε 10-15 λεπτά. Κάντε μερικά βηματάκια επιτόπου για να ξεπιαστούν οι μύες των ποδιών σας και να τονώσετε τη μικροκυκλοφορία του οργανισμού σας πριν επιστρέψετε στη θέση σας. Ιδανικά, προσπαθήστε να σηκώνεστε κάθε μία ώρα και να περπατάτε στο χώρο για τρία λεπτά.
- Αν δεν μπορείτε να βγείτε για λίγο εκτός γραφείου, τουλάχιστον κοιτάξτε έξω από το παράθυρο. Αυτή η μικρή οπτική απόδραση αρκεί για να χαλαρώσετε, να συγκροτήσετε τη σκέψη σας, να ενισχύσετε την υπομονή σας και έτσι να ξεφύγετε από την παγίδα του στρες. Μάλιστα, αν αντί να κοιτάτε έξω αφηρημένα, δοκιμάσετε να βρεθείτε κάπου εκεί για λίγο, θα δείτε ότι θα επιστρέψετε στα καθήκοντά σας με περισσότερη όρεξη και έμπνευση.
Αγαπητοί φίλοι με το άρθρο αυτό ολοκληρώνουμε την μεγάλη αυτή σειρά που σαν σκοπό είχε να σας δώσει τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις για να αντιμετωπίσετε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία σας που λέγεται άγχος. Συγκεντρώσαμε για σας σημαντικά άρθρα από το ιντερνετ και την διεθνή βιβλιογραφία τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισή του. Να είστε καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας.