Ανορεξία – Βουλιμία: Παλεύοντας με ένα Γίγαντα μέσα μας

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία, οι πιο γνωστές διαταραχές πρόσληψης τροφής, είναι η κορυφή του παγόβουνου βαθύτερων ψυχικών διαταραχών.  Η ψυχογενής ανορεξία χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια σωματικού βάρους μέσω της υπερβολικής μείωσης της σίτισης, ενώ η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επανειλημμένη ανεξέλεγκτη κατανάλωση  φαγητού που συνοδεύεται από πρόκληση εμετού, υπερβολική δίαιτα ή άσκηση ή χρήση καθαρτικών για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Η Διατροφική υποστήριξη των ατόμων με ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπληρώνει την υποστήριξη που προσφέρει ολόκληρη ομάδα επιστημόνων με θεράποντες γιατρούς και ψυχιάτρους. Περιλαμβάνει επίσης την διατροφική καθοδήγηση ολόκληρης της οικογένειας του ασθενούς.

Διατροφικά το άτομο με ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία πρέπει:

  • Να κατανοήσει την θρεπτική και όχι μόνο την θερμιδική αξία των φαγητών. Το σώμα θρέφεται και συντηρείται από την τροφή για να λειτουργεί σωστά
  • Να υιοθετήσει βήμα βήμα υγιεινές διατροφικές συνήθειες
  • Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική και η επιλογή πρέπει να περιλαμβάνει και τις 5 ομάδες τροφίμων
  • Να ξεκινήσει με μικρές ποσότητες φαγητού και σταδιακή αύξηση της πρόσληψης της τροφής
  • Υγρά ή μαλακά τρόφιμα, που δεν χρειάζονται μάσηση και κόπο στην κατάποση, είναι ένα από τα πρώτα βήματα
  • Τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας, πρωινό, μεσημεριανό, δεκατιανό είναι ο κορμός της διατροφής
  • Το πρόγραμμα στις ώρες, το είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται καθημερινά είναι σημαντικό

  • Το ενδιάμεσο και το απογευματινό γεύμα μπορούν να συμπληρώσουν το διατροφικό πρόγραμμα
  • Η παροχή υδατανθράκων να είναι σταθερή και ελεγχόμενη στη διάρκεια της ημέρας
  • Η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να γίνει από κρέας σε μικρές ποσότητες, γαλακτοκομικά και καρπούς
  • Το ελαιόλαδο και τα ψάρια είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητα λιπαρά οξέα
  • Αναλυτικά, ένα άτομο με ανορεξία σταδιακά πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 6 μερίδες αμυλούχων τροφίμων την ημέρα, 2-3 φορές την εβδομάδα λευκό και 1-2 φορές κόκκινο κρέας
  • Συχνά τα διατροφικά συμπληρώματα είναι απαραίτητα
  • Το νερό είναι σημαντικό για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα είναι απαραίτητη. Σ’ αυτά μπορούν να προστεθούν ροφήματα όπως χαμομήλι, φλαμούρι ή καφές
  • Τα ροφήματα μπορούν να εμπλουτιστούν με γάλα ή πρωτεΐνη σε σκόνη για περισσότερη ενέργεια και συστατικά
  • Θυμηθείτε ότι η γρήγορη αύξηση βάρους δεν είναι επιθυμητή. Αύξηση με ρυθμούς 0,5 κιλό την εβδομάδα είναι ιδανική.
  • Για τον σκοπό αυτό η θερμιδική πρόσληψη αυξάνεται το πολύ κατά 3.500 kcal εβδομαδιαίως

Πηγές

Ανάσα Υποστήριξη Ατόμων που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές

Royal College of Psychiatrists

HOPE Eating Disorders

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…