Οι μορχέλλες πρέπει να πλένονται προσεκτικά με αλατόνερο έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα που βρίσκονται στο εσωτερικό και τα …
Ανοιξιάτικες υπερτροφές για απώλεια βάρους – Μέρος Γ
- Σκόρδο
Όπως και το σχοινόπρασο, το σκόρδο είναι ένα παραδοσιακό άρτυμα και βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό, τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιπυρετικό και αντιμεθυστικό. Είναι ένα φάρμακο ενάντια μίας γκάμας παθήσεων. Ο θρύλος των θεραπευτικών του ιδιοτήτων διατρέχει τις γενιές εδώ και αιώνες.
Έχει οξεία οσμή και γεύση χάρη στα αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις όπως είναι η αλλιίνη, η αλλισίνη και το οχένιο: το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, θειάφι και άλλες ουσίες. Το σκόρδο, όταν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή με μέτρο, αποτελεί έναν θρεπτικό θησαυρό. Η υπερκατανάλωσή του, αντίθετα, επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
- Γογγυλοκράμβη
Η γογγυλοκράμβη ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο. Αν και είναι κατά κανόνα ένα χειμωνιάτικο λαχανικό αξίζει να περιληφθεί στη διατροφή καθώς περιέχει ελάχιστες θερμίδες ( 27 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ) και η γεύση του θυμίζει εκείνη του κοτσανιού από το κουνουπίδι η το λάχανο, είναι όμως πιο γλυκιά και απαλή. Η γογγυλοκράμβη, ή γογγύλι ή γουλί είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Υπάρχουν άσπρες και μωβ ποικιλίες και τρώγεται νωπή σε σαλάτα, σε στικ ή μαγειρεμένη με πουρέ ή κρέμα γάλακτος.
- Λαχανάκια Βρυξελλών
Η υψηλή περιεκτικότητα του λαχανικού αυτού σε φυτικές ίνες μειώνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δέσμευσης των χολικών οξέων. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων και πηκτίνης που περιέχονται σε αυτά. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και Α, μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως είναι το μαγγάνιο, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Πέρα από την αντιφλεγμονώδη δράση τους λειτουργούν βοηθητικά σε περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και αρτηριοσκλήρυνσης. Αποτελούν, τέλος πηγή πρωτεϊνών και θερμιδικά αποδίδουν 42 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αφού αποτελούνται κατά 87 % από νερό.
- Αντίδι
Φυτό συγγενικό με το ραδίκι, είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και θείο. Περιέχει σημαντικό ποσοστό φωσφόρου και είναι σύμμαχος στις ασθένειες των νεύρων. Το ήρεμο ραδίκι, όπως αλλιώς καλείται, καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και έχει γλυκύτερη γεύση από το αγριοράδικο. Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη, προσφέροντας βιταμίνες Α, Β , C, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Είναι πηγή πρωτεϊνών , αμινοξέων και λιπιδίων. Μαγειρεύονται και τρώγονται με λάδι και λεμόνι ή ως συστατικό σε φαγητά, χορτόπιτες.
- Παντζάρι
Το παντζάρι είναι ακόμη ένα φάρμακο της φύσης. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, σίδηρο, μαγνήσιο κάλιο, νάτριο και βιταμίνη C. Η επαρκής του κατανάλωση ενισχύει την αντοχή του οργανισμού, μειώνει την αρτηριακή πίεση λόγω του νιτρικού άλατος, τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα παντζάρια έχουν και αντιοξειδωτικά οφέλη. Είναι καθαρκτικά και αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα, πράγμα που τα κάνει ιδανικά για διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.