Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών: για πολλούς η εποχή του καλοκαιριού παρουσιάζεται ως ευκαιρία για την απώλεια περιττού βάρους. …
Ανοιξιάτικες υπερτροφές για απώλεια βάρους – Μέρος Γ
Τρίτο και τελευταίο μέρος του άρθρου για υπερτροφές που βοηθούν με αποτελεσματικό και κυρίως υγιεινό τρόπο στην απώλεια βάρους. Φρούτα, λαχανικά, σπόροι και μύκητες από τη φύση, είναι «δυναμίτες» ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Πάμε να τα γνωρίσουμε;
- Τσουκνίδα
Στη Αγγλία την περίοδο της άνοιξης, η τσουκνίδα πίνεται παραδοσιακά ως ρόφημα. Με τις αντιοξειδωτικές, διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις της ικανότητες, η τσουκνίδα καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες μίας λιπαρής διατροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό και τις σαλάτες, με χόρτα, σε σούπες, πίτες και ροφήματα. Είναι πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Είναι πλούσια και σε βιταμίνη K που παίζει ζωτικό ρόλο στην πήξη του αίματος καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ωφελούν το νευρικό σύστημα. Η τσουκνίδα έχει στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες και αντιρρευματική δράση. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτικά μέσα στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών.
- Πρασινοκόκκινο Μαρούλι
Στα ευεργετικά οφέλη της ποικιλίας αυτής του μαρουλιού συγκαταλέγεται η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Το μαρούλι προλαμβάνει και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων και καρκινωμάτων. Το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες. Παράλληλα η χαμηλή του περιεκτικότητα σε θερμίδες (4 θερμίδες ανά κούπα), το κάνει κατάλληλο και θρεπτικό γεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό ξακουστό για τη μοναδική του γεύση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ginger. Μπορούμε έτσι να το προτιμήσουμε για την καταπολέμηση της καούρας, της ναυτίας και της δυσκοιλιότητας. Έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες και αποτελεί σύμμαχο στην αποβολή συσσωρευμένων τοξινών, καθαρίζοντας τα νεφρά. Το κάρδαμο αραιώνει το αίμα εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες και τις φλέβες, ρυθμίζοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση.
- Φτέρη
Ο λόγος γίνεται για τους φαγώσιμους βλαστούς της φτέρης. Το τμήμα αυτό του βοτάνου είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, λιπαρών οξέων. Ευημερεί κατά τις αρχές της άνοιξης. Προτού αφαιρέσετε το περίβλημά τους, πλύνετε τη φτέρη καλά με αλατόνερο και λεμόνι. Στη συνέχεια, τη στραγγίζετε και τη μαγειρεύετε στον ατμό και 4 έως 5 λεπτά. Είναι το ιδανικό συνοδευτικό πιάτο με μικρή ποσότητα από λιωμένο βούτυρο για να χρυσίσουν και στο τέλος καρυκεύετε με αλατοπίπερο.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)