Οι σούπες που παρουσιάζονται στο άρθρο αυτό είναι συνταγές που υποβοηθούν την απώλεια περιττών κιλών ενισχύοντας την καθαρκτική και αντιοξειδωτική …
Ανοιξιάτικες υπερτροφές για απώλεια βάρους – Μέρος Α
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών: για πολλούς η εποχή του καλοκαιριού παρουσιάζεται ως ευκαιρία για την απώλεια περιττού βάρους.
Οι παρακάτω υπερτροφές μπορούν να υποβοηθήσουν με αποτελεσματικό και κυρίως υγιεινό τρόπο την προσπάθεια αυτή: οι υπερτροφές αυτές είναι φρούτα, λαχανικά, σπόροι και μύκητες από τη φύση, «δυναμίτες» ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Αυτές τους οι ιδιότητες τις κάνουν αναπόσπαστο μέρος μίας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής.
Ας τις γνωρίσουμε μία προς μία:
- Ραπανάκι
Το ζωηρό μωβ χρώμα του μικρού λαχανικού οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες: αυτές είναι μία κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες προσδίδουν το χαρακτηριστικό μωβ, κόκκινο και μπλε χρώμα σε πολλές ποικιλίες, φρούτων και λαχανικών, μεταξύ των οποίων και το ραπανάκι. Είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις με πολλά οφέλη για την υγεία. Σε εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στο ραπανάκι μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Επίσης, τρώγοντας ραπανάκι, αυξάνεται η λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL) του αίματος, ενώ παράλληλα εμποδίζεται η οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης. Εξουδετερώνονται, οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, που καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση, ενώ ρυθμίζονται τα ένζυμα με τρόπο ώστε να προκαλούνται λιγότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και ασθένειες. Το ραπανάκι μειώνει την αντίσταση της ινσουλίνης, ενώ επιταχύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης και των θρεπτικών ουσιών από το έντερο.
Από γαστρονομική άποψη, τα ραπανάκια σερβίρονται εύκολα, προσδίδοντας χρώμα και φρεσκάδα σε μία σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες, στην οποία μπορεί να προστεθεί τυρί φέτα ή χούμους.
- Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι λαχανικά με πυκνή περιεκτικότητα θρεπτικών ουσιών. Περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, E, K και τη βιταμίνη Β6. Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος της Ιατρική σχολής της Kastuba στην Ινδία, η διουρητική τους ιδιότητα απαλλάσσει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Το λογχόφυλλο λαχανικό, όπως ονομάζεται η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το σπαράγγι, περιέχει ποσότητα διαλυτών και μη αδιάλυτων φυτικών ινών, η οποία δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Από την άλλη, μπορεί η μυρωδιά που οφείλεται στη θειούχο ένωση μεθανοθειόλη να μας αποτρέπει από την κατανάλωσή του, έχετε όμως υπόψη σας ότι αυτή απομακρύνεται μετά από ένα μισάωρο από τον οργανισμό.
Το σπαράγγι περιέχει 27 θερμίδες ανά κούπα και έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 3 γραμμάρια.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)