Ανοιξιάτικες αλλεργίες
Η άνοιξη για πολλά παιδιά σηματοδοτεί μια περίοδο μεγάλης ταλαιπωρίας. Μπούκωμα ή μύτη που τρέχει, κόκκινα μάτια, κνησμό, εξανθήματα. Οι αλλεργίες της άνοιξης οφείλονται σε μια υπεραντίδραση του οργανισμού σε αντιγόνα που εμφανίζονται στο περιβάλλον αυτή την περίοδο.
Το συνηθέστερο αντιγόνο είναι η γύρη. Εποχικότητα όμως υπάρχει και στη γύρη. Έτσι τα παιδιά που είναι αλλεργικά στη γύρη των πεύκων επιδεινώνονται Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ αυτά που είναι στο άνθος της ελιάς τέλος Απριλίου και το Μάιο, το περδικάκι επηρεάζει όλη τη διάρκεια της άνοιξης.
Η αλλεργία εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Οι συνηθέστερες είναι: 1)αλλεργική ρινίτιδα και έχει ως συμπτώματα μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη και συχνά φτερνίσματα 2) κνίδωση ή αλλιώς οι γνωστές κοκκινίλες στο δέρμα με την υπερβολική φαγούρα 3) επιπεφυκίτιδα που εκδηλώνεται με κόκκινα μάτια και φαγούρα 4) αλλεργικό άσθμα: πιο σπάνια στα μικρά παιδιά και εμφανίζεται με ξερόβηχα που μπορεί να επιδεινωθεί και να φτάσει στη δύσπνοια και 5) αναφυλαξία ή αλλεργικό σοκ.
Θεραπεία για το άσθμα δεν υπάρχει. Η ομοιοπαθητική θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει αρκετά τις εξάρσεις. Η κλασική φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να μειώσει κάπως τα συμπτώματα και να βελτίωσει την ποιότητα ζωής των παιδιών. Η βάση της θεραπείας είναι η κορτιζόνη εισπνεόμενη ή πόσιμη ανάλογα με το είδος της αλλεργίας και τα αντισταμινικά σιρόπια.
Σημαντικότερο όμως όλων είναι η πρόληψη. 1) προσπαθήστε να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά κυρίως εάν έχει αέρα, 2) στεγνώνετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο και όχι στο μπαλκόνι και 3) πλένετε συχνά τα μπαλκόνια και τις αυλές.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την παιδίατρο κ. Αρετή Θεοχαρούδη – Σιγανού. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»