Αναζήτησε την ευτυχία σου στο… πλήθος

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Αναζήτησε την ευτυχία σου στο… πλήθοςΓια πολλούς ανθρώπους το πλήθος μπορεί να αποτελέσει μια αγχωτική εμπειρία. Για άλλους αυτό το είδος περιβάλλοντος μπορεί να αποδειχθεί ο τόπος της ευτυχίας. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS One προτείνει τους λόγους των διαφορετικών συναισθημάτων στα θορυβώδη περιβάλλοντα.

Μεγάλο πλήθος ανθρώπων

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ευτυχία μέσα στο πλήθος είναι σε θέση να μοιράζονται μία «κοινωνική ταυτότητα» με τα μέλη του συνόλου και δεν βλέπουν τους άλλους ως εισβολείς στον προσωπικό τους χώρο.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν μια υπαίθρια συναυλία μουσικής με το όνομα Big Beach Boutique, η οποία έλαβε χώρα στο Brighton της Αγγλίας, το 2002. Περίπου 250.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή, και κάθε μέλος του πλήθους είχε 0,5 m2 χώρο μόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 άτομα που παρακολούθησαν αυτή την εκδήλωση.

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν μια υπαίθρια πορεία διαμαρτυρίας κατά των αλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS). Περίπου 7000 άτομα παρακολούθησαν την πορεία, και κάθε πρόσωπο είχε περίπου 0,3 m2 του χώρου. Από αυτό το γεγονός, οι ερευνητές ρώτησαν 112 συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνονταν σε αυτές τις εκδηλώσεις, αν υπήρχε πολύ κόσμος, την κοινωνική ταύτισή τους με τα άλλα μέλη του πλήθους και αν αισθάνθηκαν κάποια θετικά συναισθήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες που ένιωθαν μέρος του πλήθους ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την αίσθηση της ασφυξίας λόγω του κόσμου. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που “πνίγηκαν” ανέφεραν λιγότερο θετικά συναισθήματα.

Αποδεικτικά στοιχεία των «πολλαπλών ταυτοτήτων»

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την ψυχολογία.

Αναζήτησε την ευτυχία σου στο… πλήθοςΟ Δρ John Drury, του Πανεπιστημίου του Sussex και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα άτομα έχουν μια “σταθερή ανάγκη” για προσωπικό χώρο, καθιστώντας τους άλλους ανθρώπους απειλή για την άνεσή τους.

Και προσθέτει:

«Τα ευρήματά μας είναι μέρος του σώματος της εργασίας που δείχνει ότι έχουμε πολλαπλές ταυτότητες με βάση την ιδιότητα μέλους της ομάδας μας.»

Η περίοπτη θέση των διαφορετικών ταυτοτήτων ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο. Σε εκείνους τους χρόνους, όταν οι άνθρωποι μοιράζονται μία κοινωνική ταυτότητα μαζί μας, η παρουσία τους δεν αποτελεί εισβολή στον χώρο μας. Δεν είναι οι “άλλοι”, είναι “εμείς”.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…