Αναζητώντας τον Σκοπό της Ζωής

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σε κάθε εποχή και κάθε φιλοσοφία οι άνθρωποι αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής;» Ως λογικά όντα, τόσο σε σχετικό όσο και σε απόλυτο επίπεδο, οι  άνθρωποι αναζητούσαν πάντα τον σκοπό της ζωής και τους τρόπους για να τον εκπληρώσουν.

Σε μερικές ερωτήσεις, αναζητούμε άμεσα τις απαντήσεις. Σε μερικές άλλες, είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε τον λόγο που ρωτάμε, πράγμα που ισχύει σε γενικές και υποκειμενικές ερωτήσεις που δεν επιδέχονται απόλυτες και σαφείς απαντήσεις, όπως για παράδειγμα αυτή περί του νοήματος της ζωής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας κάνουν ν’ αναρωτηθούμε για τον σκοπό της ζωής. Από την απλή περιέργεια μέχρι την εμπειρία ενός ατυχήματος, κάποιο πνεύμα αμφισβήτησης ή κάποια μορφή κατάθλιψης, καθώς επίσης κι από την αναζήτηση μιας νέας οπτικής της ζωής.

Πώς ανακαλύπτουμε τον σκοπό της ζωής

Με πλήθος σωστών απαντήσεων στο ερώτημα, καλείστε ν’ ανακαλύψετε την κατάλληλη για τη δική σας ζωή. Η απάντηση θα είναι σωστή όταν καλύπτει την πρωταρχική ανάγκη να διερωτηθείτε για το νόημα της ζωής.

Να είσαι ευγνώμων για ό,τι σου έδωσε, αλλά και για ό,τι σου στέρησε η ζωή

Ορισμένες από τις κατάλληλες απαντήσεις:

Σκοπός της ζωής είναι να είσαι ευτυχισμένος

«Δεν μπορείς να την αγοράσεις, να την εξαναγκάσεις ή να την εξαντλήσεις. Η ευτυχία είναι πνευματική κατάσταση των ζωντανών οργανισμών, όσων περνούν κάθε λεπτό με χάρη, αγάπη και ευγνωμοσύνη» , Denos Waitley.


Διαβάστε επίσης : Ποιος είναι τελικά ο σκοπός της ζωής;


Η ευτυχία είναι η προφανής απάντηση στο ερώτημα. Η ψυχολογία της καθημερινότητας μάς πλημμυρίζει με μηνύματα θετικότητας, επαναλαμβάνοντας ότι η ευτυχία είναι η απόλυτη αρετή. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε επακριβώς το νόημα της ευτυχίας.

Μία ακόμη σωστή απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής:

Σκοπός της ζωής είναι ν’ αφήσεις παρακαταθήκη.

«Οι καλοί άνθρωποι αναλαμβάνουν ευθύνη ν’ αφήσουν πολύτιμη πνευματική κληρονομιά στις επόμενες γενιές», Jim Rohn.

Μέσα από την κληρονομιά που αφήνουν οι άνθρωποι, διατηρούν την μνήμη τους ζωντανή, ακόμη και όταν έχουν φύγει από τη ζωή. Κληρονομιά δεν είναι μόνο τα σπουδαία κληροδοτήματα.

Αντίθετα, η παρακαταθήκη ενός ανθρώπου μπορεί να είναι η οικογένειά του και η συμβολή του στην καλυτέρευση του δικού του κόσμου όσο ζούσε.

Αναζητώντας τον Σκοπό της Ζωής

Σκοπός της ζωής είναι ν’ αγαπάς τους ανθρώπους

«Τελικά, η αγάπη για τον εαυτό και η αγάπη για τους άλλους είναι αδιαχώριστες», M.Scott Peck.

Όλες οι φιλοσοφίες και οι θρησκείες διδάσκουν τη σημασία της αγάπης. Άλλωστε, η αγάπη είναι η ανακούφιση στον ανθρώπινο πόνο, ξεπερνώντας τα όρια του χρόνου και της απόστασης. Η άνευ όρων αγάπη, κάνει τον κόσμο ειρηνικότερο, πιο αισιόδοξο και παραγωγικό.

Σκοπός της ζωής είναι να δημιουργήσεις το νόημα μόνος σου

«Η ζωή από μόνη της δεν έχει νόημα. Καθένας μας το φτιάχνει και εμείς του δίνουμε ύπαρξη. Δεν έχει νόημα να κάνεις ερωτήσεις όταν ξέρεις τις απαντήσεις», Joseph Campell.

Από τότε που ο Νίτσε μίλησε για τον «θάνατο του Θεού» δύο φιλοσοφικά ρεύματα, ο υπαρξισμός και ο ουμανισμός γνώρισαν μεγάλη άνθιση στις κοινωνίες. Σύμφωνα με τις δύο ιδεολογίες, εμείς είμαστε οι δημιουργοί του νοήματος, δεν το βρίσκουμε ποτέ έτοιμο.

Σκοπός της ζωής είναι να βελτιώσουμε τον κόσμο κάνοντας τη διαφορά

«Κάθε μέρα να έχετε  στόχο να κάνετε τη διαφορά στη ζωή ενός άλλου ή τη δική σας», Dow Zantamata.

Είναι κλισέ και ακούγεται θεωρητικό, όμως η πρακτική προσπάθεια για μία θετική αλλαγή έχει σπουδαίο νόημα, αφού έτσι βλέπουμε τον κόπο μας να πιάνει τόπο. Ας επαναλάβουμε ότι η θετική διαφορά δεν χρειάζεται να είναι σπουδαία ή τεράστια. Στην πραγματική ζωή, οι μικρές και ουσιαστικές βελτιώσεις φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα.


Διαβάστε επίσης :Τα 3 βήματα της σωστής αυτοαξιολόγησης


Σκοπός της ζωής είναι ν’ αποκτήσεις πολλές εμπειρίες

«Σε είκοσι χρόνια από σήμερα θα έχεις μετανιώσει, όχι για όσα δεν έκανες, αλλά για όσα άφησες», Mark Twain.

Το νόημα γεννιέται από τις εμπειρίες που επιδιώκουμε ν’ αποκτήσουμε. Ταξίδια, διασκέδαση, έρωτας, σχέσεις, καλό φαγητό και νέες εμπειρίες, είναι μερικοί από τους τρόπους να τις αποκτήσουμε. Ακόμη και αν δεν έχουμε όλοι την ίδια πρόσβαση σε καθεμία από τις εμπειρίες αυτές, αξίζει να επιδιώκουμε όσες μας προσφέρονται.

Σκοπός της ζωής είναι να βρεις κάτι για το οποίο αξίζει να υποφέρεις

«Αν κάτι έχει σίγουρα νόημα στη ζωή, αυτό είναι ο πόνος»,Viktor Frankl.

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος στη ζωή. Βιώνοντάς τον, οι άνθρωποι αρχίζουν ν’ αναρωτιούνται σχετικά με το νόημα της ζωής. Σύμφωνα με τις ανατολικές φιλοσοφίες, όπως τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό, το νόημα της ζωής έγκειται στην απόδραση από τον κύκλο του πόνου, μέσα από το οκταπλό μονοπάτι της γιόγκα.

Οι δυτικοί φιλόσοφοι Viktor Frankl και Friedrich Nietzsche όμως έχουν ανακαλύψει νόημα μέσα στον ανθρώπινο πόνο, το οποίο ο Nietzsche έχει συνοψίσει, διαπιστώνοντας ότι «εκείνος που έχει λόγο να ζει, αντέχει κάθε τρόπο να ζει».

Ο πλούτος της γνώσης, της πληροφορίας, των βιβλίων που συγγραφείς έχουν αφιερώσει στην απάντηση του ερωτήματος μπορεί, σε βάθος χρόνου, να μας φέρει πιο κοντά στην απάντηση που εκφράζει τον καθένα προσωπικά.

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…