Αναρρίχηση: ένα χόμπι για τολμηρούς!
Αίσθηση ελευθερίας, αδρεναλίνη στα ύψη και επίτευξη στόχων είναι ίσως μερικές από τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την αναρρίχηση. Είναι αλήθεια πως λίγο πολύ όλοι μας σαν παιδιά την έχουμε δοκιμάσει, έστω και σε υποτυπώδη μορφή. Τι όμως είναι ακριβώς η αναρρίχηση; Τι χρειάζεται για να την ασκήσουμε; Υπάρχουν σχολές εκπαίδευσης;
Ιστορικό
Σύμφωνα με τον ορισμό η αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων και χωρίζεται σε δυο κύριες κατηγορίες: α) την αναρρίχηση βράχου, η οποία γίνεται σε βουνά τα οποία έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτή τη διαδικασία και με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, ξεκινώντας από τα 30- 40 μέτρα ύψος και φτάνοντας μέχρι και 1000 μέτρα, αναλόγως και της εκπαίδευσης φυσικά και β) η αγωνιστική αναρρίχηση, η οποία γίνεται σε κλειστούς χώρους (π.χ. γήπεδα μπάσκετ), πάνω σε τεχνητές επιφάνειες με τεχνητά στηρίγματα ακολουθώντας πάνω – κάτω τις διαδικασίες της αναρρίχησης βράχου.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αθλητές που συμμετέχουν στην αγωνιστική αναρρίχηση αγωνίζονται σε: α) αγώνες δυσκολίας, όπου ο αναρριχητής είναι δεμένος από κάτω και όλα γίνονται με βάση των κανονισμών, β) οι αγώνες ταχύτητας, όπου εκεί μετράει ο ατομικός χρόνος του κάθε αθλητή , σύμφωνα με τον οποίο κατατάσσεται και γ) αγώνες bouldering, στους οποίους η αναρρίχηση γίνεται είτε με ασφάλιση είτε χωρίς και το αποτέλεσμα συναρτάται από τον αριθμό των επιτυχώς ολοκληρωμένων αναρριχήσεων, αλλά και των φορών που προσπάθησε ο κάθε αθλητής, δίνοντας έτσι τη σειρά κατάταξης του.
Είναι όμως διαδεδομένη η αναρρίχηση στο ευρύ κοινό; Όπως εξηγεί στο flowmagazine.gr ο κ. Λουκάς Ανέστης, έφορος για την αγωνιστική αναρρίχηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης: «όσον αφορά την αγωνιστική αναρρίχηση ο αριθμός των συμμετοχών κυμαίνεται στα 100-200 άτομα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που προτιμούν την αναρρίχηση βράχου δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς είναι πολλά τα σωματεία που υπάρχουν».
Εκπαίδευση
Για να ασχοληθεί όμως κανείς με την αναρρίχηση, είτε αγωνιστική, είτε βράχου θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσει μαθήματα σε ειδικές σχολές, οι οποίες μαθαίνουν στους μελλοντικούς αναρριχητές τις τεχνικές και τους κανόνες ασφαλείας. Έτσι αν κάποιος θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με την αναρρίχηση θα πρέπει να απευθυνθεί σε πιστοποιημένες σχολές. Η εκπαίδευση των εν δυνάμει αναρριχητών διαρκεί συνήθως 4 – 5 Σαββατοκύριακα και το κόστος κυμαίνεται αναλόγως τη σχολή, αλλά μια μέση τιμή είναι γύρω στα 300 ευρώ. Τα μαθήματα γίνονται δυο φορές το χρόνο, μια την άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος) και μια το φθινόπωρο (Οκτώβριος – Νοέμβριος). Όσο για τον εξοπλισμό, όπως μας εξηγεί και ο κ. Ανέστης «συνήθως παρέχεται από τη σχολή και το μόνο που χρειάζεται να φέρει μόνος του ο εκπαιδευόμενος είναι τα ορειβατικά παπούτσια».
Όταν λοιπόν ο εκπαιδευόμενος ολοκληρώσει τον κύκλο των μαθημάτων θα λάβει ένα πτυχίο σχολής αρχαρίων σε πρώτο στάδιο και από εκεί και πέρα μπορεί να συνεχίσει την εκπαίδευση του και να φτάσει μέχρι και το «βαθμό» του εκπαιδευτή βράχων, που είναι και το ανώτερο επίπεδο. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την αναρρίχηση πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι το όριο ηλικίας για την αναρρίχηση βράχου είναι από 18 ετών και πάνω, ενώ για την αγωνιστική αναρρίχηση από 8 ετών και άνω.
Εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός του αναρριχητή είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά την επιλογή του, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Για να ασχοληθείτε λοιπόν με την αναρρίχηση θα χρειαστείτε: 1) Ειδικά παπούτσια ( 80- 100 ευρώ), 2) Ζώνη μέσης – μποντριέ ( 60 – 70 ευρώ), 3) Κράνος (50 – 60 ευρώ), 4) οχτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται για την ασφάλιση ( έως 30 ευρώ), 5) Σχοινιά γύρω στα 60μ. (100 ευρώ), 6) Καραμπινέρ, που είναι ειδικοί κρίκοι ασφαλείας ( 10 – 150 ευρώ), 7) Πλακέτες (ξεκινάνε από 10 ευρώ), 8) Ιμάντες (από 5 – 10 ευρώ),9) Καρυδάκια (10 – 130 ευρώ), 10) Σάκκος Μαγνησίας ( μέχρι 40 ευρώ), 11)Ρεβέρσο, κουβαδάκι και γρι – γρι.
Αναρριχητικές διαδρομές
Αφού λοιπόν έχουμε εξασφαλίσει τον κατάλληλο εξοπλισμό και έχουμε λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να εξασκήσουμε το αγαπημένο μας άθλημα. Έτσι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την αναρρίχηση μπορεί να το κάνει στην Αττική (Κερατέα, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αγία Μαρίνα), στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην Κόκκινη Στέγη του Παρνασσού, στην Εύβοια, στην Καβάλα, στην Κάλυμνο, στην Κορινθία, στην Κρήτη, Βαρασόβα, Ναύπλιο, Σέρρες και τη Μαγνησία.
Αν πάλι κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την αγωνιστική αναρρίχηση μπορεί να απευθυνθεί στα σωματεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης.
Παρ’ όλη όμως την ευχαρίστηση και την ηθική ικανοποίηση που παρέχει, η αναρρίχηση δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, αφού το αγωνιστικό της κομμάτι δεν αποτελεί καν Ολυμπιακό άθλημα και δεν υπάρχουν αρκετές πίστες, καθιστώντας την ανάπτυξη του αθλήματος ακόμα πιο δύσκολη.
Όπως όμως μας τονίζει και ο κ. Ανέστης «η αναρρίχηση είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, μια εναλλακτική μορφή άθλησης, αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος διαφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό. Εφόσον η χώρα μας διαθέτει πολλά βουνά, κατάλληλα για αναρρίχηση, είναι κρίμα να μην τα εκμεταλλευόμαστε για την τουριστική προβολή της Ελλάδας». Γι’ αυτό λοιπόν όσοι τολμηροί σπεύσατε να δοκιμάσετε ! Και που ξέρετε μπορεί τελικά και να σας αρέσει!
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής – 210 2411148
Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης : 210-3645904 – 210-3636617