Ανακαίνιση – Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Για την ανακαίνιση του χώρου σας, καλό θα ήταν να υπάρχει μια σχετική οργάνωση. Το πιο σημαντικό βήμα είναι ο σχεδιασμός του χώρου σας υπό κλίμακα.

Για να ανακαινίσετε τον χώρο σας, καλό θα ήταν να υπάρχει μια σχετική οργάνωση. Ορίστε τον προϋπολογισμό σας, ώστε να μην ξοδέψετε παραπάνω χρήματα στην πορεία. Το κόστος μιας ανακαίνισης ποικίλλει. Οι διαφορές στην ποιότητα των υλικών, τα διαφορετικά είδη υλικών και εξοπλισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά και το μεγάλο εύρος στις αμοιβές των συνεργείων και των τεχνιτών μπορούν να διαφοροποιήσουν το κόστος μιας ανακαίνισης κατά περίπτωση.

  • Διαμορφώστε ένα σχέδιο δράσης. Ορίστε τους στόχους και τις προτεραιότητες για κάθε δωμάτιο. Αποφασίστε ποια στοιχεία θα κρατήσετε και ποια θα αλλάξετε.
  • Σχεδιάστε προσεκτικά μια λεπτομερή κάτοψη και όψεις των δωματίων που σας ενδιαφέρουν.
  • Ανακαλύψτε το προσωπικό σας στυλ. Αν καταλήξετε στο επιθυμητό στυλ, θα μειώσετε τη σύγχυση και τον απαιτούμενο χρόνο στην επιλογή επίπλων, χρωμάτων και αξεσουάρ.
  • Κάντε τις εργασίες με σωστή σειρά. Τελειώστε με καλωδιώσεις, βαψίματα, πατώματα κ.λπ. πριν φέρετε τα έπιπλα στο δωμάτιο.
  • Κάντε έρευνα αγοράς προτού αποφασίσετε τι έπιπλα και αξεσουάρ θα αγοράσετε και αγοράστε τα από διαφορετικά καταστήματα και, κατά προτίμηση, όχι όλα μαζί.
  • Αγοράστε πρώτα τα μεγάλα, ογκώδη έπιπλα και αφήστε τα αξεσουάρ για μετά.
  • Εξοπλίστε τον χώρο σας σταδιακά με αξεσουάρ, έργα τέχνης κ.λπ., που έχουν για εσάς προσωπική σημασία.

Ανακαίνιση - Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων

Πώς να σχεδιάσετε την κάτοψη του χώρου σας

Για να ξεκινήσετε την ανακαίνιση στον χώρο σας ή μια νέα διακόσμηση, πρέπει, κατ’ αρχάς, να αναλύσετε τον χώρο που σας ενδιαφέρει και να σχεδιάσετε ένα ακριβές σχέδιο της κάτοψης. Ο σχεδιασμός της κάτοψης είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστείτε τον διαθέσιμο χώρο και για να επισημάνετε τα δυνατά και προβληματικά στοιχεία ενός χώρου.

Σε πρώτο στάδιο πρέπει να κάνετε τις εξής μετρήσεις στο δωμάτιο που σας ενδιαφέρει:

  1. Μετρήστε το μήκος ενός τοίχου από τη μια γωνία ως την άλλη και σημειώστε σε ένα σκίτσο τη γραμμή αυτή με το ακριβές μήκος της.
  2. Μετρήστε με τον ίδιο τρόπο τους υπόλοιπους τοίχους.
  3. Μετρήστε τις πόρτες ή άλλες εισόδους στο δωμάτιο. Σημειώστε προς τα πού ανοίγουν οι πόρτες στο σχέδιό σας. Ακόμη, μετρήστε την απόστασή τους από τις γωνίες των τοίχων, για να τοποθετηθούν σωστά στο σχέδιο, και το ύψος τους.
  4. Μετρήστε το άνοιγμα των παραθύρων, συμπεριλαμβανομένου του κουφώματος. Μετρήστε την ποδιά του παραθύρου (απόσταση από το πάτωμα), το ύψος του παραθύρου και την απόσταση του από τις γωνίες των τοίχων.
  5. Μετρήστε όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπολείπονται, όπως τζάκι, ράφια, εντοιχισμένες ντουλάπες, κολόνες, δοκάρια ή οτιδήποτε δεν μπορεί να αλλάξει θέση.
  6. Μετρήστε το ύψος του δωματίου.
  7. Σημειώστε τις ακριβείς θέσεις των διακοπτών, των εμφανών σωληνώσεων, των καλοριφέρ ή άλλων Η/Μ συστημάτων.
  8. Σημειώστε τον προσανατολισμό του δωματίου.
  9. Εκτός από την κάτοψη, καλό είναι να σχεδιάσετε και την όψη του κάθε τοίχου.

Κλίμακα σχεδιασμού

Ο σχεδιασμός υπό κλίμακα μας επιτρέπει να αναπαραστήσουμε ένα αντικείμενο μεγάλο σε χαρτί μικρών διαστάσεων. Στην πράξη, όταν λέμε σχεδιασμό υπό κλίμακα, εννοούμε τη σμίκρυνση ενός αντικειμένου ή τη διαίρεση όλων των διαστάσεών του με έναν συγκεκριμένο αριθμό. Ο αριθμός που χρησιμοποιούμε κάθε φορά είναι ανάλογος του μεγέθους του αντικειμένου που θέλουμε να σχεδιάσουμε. Π.χ. αν θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα φλιτζάνι δεν χρειάζεται να το μικρύνουμε, αλλά το σχεδιάζουμε στις ίδιες διαστάσεις, δηλαδή σε κλίμακα 1:1. Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε μία καρέκλα, αρκεί να τη μικρύνουμε δύο φορές ή πέντε, δηλαδή να τη σχεδιάσουμε στην 1:2 ή στην 1:5 κλίμακα. Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα δωμάτιο, το μικραίνουμε 10 ή 20 φορές, δηλαδή το σχεδιάζουμε σε κλίμακα 1:10 ή 1:20. Το 1:Χ κλίμακα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρουμε όλες τις διαστάσεις του αντικειμένου και αυτές να τις διαιρέσουμε με το Χ.

Σε όλα τα σχέδια οι διαστάσεις που αναγράφονται πάνω τους είναι οι πραγματικές, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό έχει σχεδιαστεί το αντικείμενο. Όταν θέλουμε να σχεδιάσουμε ξανά ένα αντικείμενο σε μία συγκεκριμένη κλίμακα, θα πρέπει να διαιρέσουμε όλες τις διαστάσεις του αντικειμένου με τον παρονομαστή της κλίμακας που θέλουμε. Αν για παράδειγμα θα σχεδιάσουμε ένα αντικείμενο σε κλίμακα 1:50, θα πρέπει όλες τις διαστάσεις να τις διαιρέσουμε με το 50. Όταν κάνουμε διαίρεση των διαστάσεων, τις μετατρέπουμε σε εκατοστά. Για παράδειγμα, αν  θέλουμε να μετατρέψουμε το 1,2 μέτρα στην 1:50 κλίμακα, πρώτα μετατρέπουμε το 1,2 μέτρα σε εκατοστά, δηλαδή 120 εκατοστά και μετά το διαιρούμε με το 50 (120/50 =2,4cm).

Επειδή οι διαιρέσεις είναι χρονοβόρες, γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται ο παρακάτω πρακτικός και γρήγορος τρόπος εύρεσης των σχεδιαστικών μεγεθών:

  • Στην κλίμακα 1:100 χρησιμοποιούμε τα ίδια μεγέθη του αντικειμένου αλλά σε εκατοστά.
  • Στην κλίμακα 1:50, διπλασιάζουμε τα μεγέθη του αντικειμένου σε εκατοστά. Π.χ. το 1,5 μέτρα μετατρέπεται σε 3 εκατοστά· το 0,3 μέτρα μετατρέπεται σε 0,6 εκατοστά.
  • Στην κλίμακα 1:25, τετραπλασιάζουμε τα μεγέθη του αντικειμένου σε εκατοστά. Π.χ. το 1,5 μέτρα μετατρέπεται σε 6 εκατοστά· το 0,3 μέτρα μετατρέπεται σε 1,2 εκατοστά.
  • Στην κλίμακα 1:20, πενταπλασιάζουμε τα μεγέθη του αντικειμένου σε εκατοστά. Π.χ. το 1,5 μέτρα μετατρέπεται σε 7,5 εκατοστά· το 0,3 μέτρα μετατρέπεται σε 1,5 εκατοστά.
  • Στην κλίμακα 1:10, απλώς διαιρούμε δια δέκα.
  • Στην κλίμακα 1:5, ή διαιρούμε δια πέντε ή διαιρούμε δια 10 και πολλαπλασιάζουμε επί 2. Π.χ. τα 15 εκατοστά: 15:10 = 1,5 x 2 = 3.
  • Στην κλίμακα 1:2, διαιρούμε δια δύο.
  • Στην κλίμακα 1:1, σχεδιάζουμε τα ίδια μεγέθη που μας δίνουν.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…