Η αναιμία δεν κάνει διακρίσεις
Η αναιμία είναι παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Η αναιμία δεν αποτελεί στην ουσία κλινική εκδήλωση (σύμπτωμα) ούτε νόσο, αφού είναι αποτέλεσμα ποικίλων ασθενειών και, κατά συνέπεια, η διάγνωση “αναιμία” δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Συνδέεται κυρίως με την χαμηλή πίεση και την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά υποφέρουν από αδυναμία και εξάντληση, συμπτώματα που οφείλονται σε αυτήν.
Πώς θα αναγνωρίσετε αν έχετε αναιμία;
Αναρωτηθείτε αν:
- Κουράζεστε εύκολα;
- Αισθάνεστε ότι δεν έχετε την ενεργητικότητα που είχατε προηγουμένως;
- Ακούτε την καρδιά σας να χτυπά όταν ανεβαίνετε σκάλες ή λαχανιάζετε εύκολα;
- Ξυπνάτε το πρωί και αισθάνεστε κουρασμένοι
- Παρατηρείτε τα νύχια σας και να μαλλιά σας να σπάνε πιο εύκολα
- Έχετε ταχυκαρδίες ή συχνούς πονοκεφάλους
- Έχετε χαμηλή πίεση
Κάθε ίχνος αδυναμίας και κούρασης μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη αιμοσφαιρίνης, και χαμηλό σίδηρο. Επίσης η αναιμία δε κάνει διακρίσεις. Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό, σε όλες σχεδόν τις ηλικίες. Καθώς όμως δε θεωρείται νόσος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι η “μύτη του παγόβουνου”. Να είναι, δηλαδή, η πρώτη εκδήλωση μιας άλλης παθολογικής κατάστασης, που μπορεί να είναι πιο σοβαρή και ακόμα να μην έχει εκδηλωθεί. Πράγματι, η αναιμία και ειδικά αυτή που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, πολύ συχνά προηγείται μιας άλλης κατάστασης, που πιο συχνά βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα και έχει σοβαρή πρόγνωση.
Διάγνωση και θεραπεία
Το πρόβλημα με την αναιμία αυτή είναι ότι δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα τα προκαλεί, αλλά επειδή αναπτύσσεται σιγά σιγά δίνει στον οργανισμό την δυνατότητα να προσαρμοστεί, και στον ασθενή να τα συνηθίσει και να τα θεωρεί φυσιολογικά. Πολλές φορές οι ασθένειες τα αποδίδουν στην αλλαγή του καιρού, στην πολλή δουλειά, στην κακή διατροφή ή στην κακή διάθεση που τους προκαλούν κάποιες συνηθισμένες δυσκολίες της ζωής. Ωστόσο, αν υπάρχει ιστορικό αναιμίας στην οικογένεια η αίσθηση κόπωσης συνεχίζεται για καιρό θα πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναιμία αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι βασίζονται στα διάφορα αίτια της. Κυρίως απαιτείται να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι, μοσχάρι ή φακές. Επίσης μπορούμε να προμηθευτούμε συμπληρώματα σιδήρου τα οποία σε συνδυασμό με ένα ποτήρι πορτοκάλι (Βιταμίνη C) μας προσφέρουν τη μέγιστη πρόσληψη σιδήρου. Είναι πολύ σημαντικό κατά την κατανάλωση τροφών και συμπληρωμάτων πλούσιων σε σίδηρο να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά, καθώς το ασβέστιο υπερισχύει του σιδήρου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αιμοπεταλίων. Παρόλαυτα η ξεκούραση και η ενδυνάμωση του οργανισμού επιβάλλονται.