Αμέλια Έρχαρτ: η πρωτοπόρος της αεροπορίας

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται στοιχεία για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ (Amelia Earhart) – της πρώτης γυναίκας αεροπόρου που διέσχισε, μόνη της, τον Ατλαντικό ωκεανό και άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τις πτήσεις.

Αυτό που, πραγματικά, έχει ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι ούτε η εξαφάνιση ούτε ο θάνατός της, αλλά η ζωή της. Αναδείχθηκε σε κοινωνικό σύμβολο, ενέπνευσε πολλούς και απέδειξε ότι τα ψυχολογικά και κοινωνικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, αν έχεις αποφασιστικότητα. Ήταν μία νεαρή νοσοκόμα, ερωτευμένη με την αεροπορία, σε μία εποχή όπου ο κλάδος ήταν ανδροκρατούμενος και καμία γυναίκα δεν μπορούσε καν να ονειρευτεί να γίνει πιλότος. 

Ζωή 

Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897, στο Κάνσας και μεγάλωσε με τους παππούδες της. Από νωρίς είχε πάθος με την περιπέτεια, ενώ μετακόμιζε, συχνά. Η οικογένειά της δυσκολευόταν οικονομικά, λόγω του αλκοολισμού του πατέρα της. 

Πηγαίνει να σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, αλλά με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε, μαζί με την αδελφή της, να πάει στον Καναδά για να φροντίσει τραυματίες στρατιώτες. Λίγο μετά, έγινε βοηθός νοσοκόμα στο Τορόντο.

Μετά τον πόλεμο, η Αμέλια πήγε να παρακολουθήσει μία Έκθεση Αεροπορίας και, προς έκπληξη όλων, ένας πιλότος την προσκάλεσε να κάνει την πρώτη της βόλτα με αεροπλάνο. Της άρεσε τόσο πολύ, που αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα πτήσης, ενώ αγόρασε το πρώτο της, μεταχειρισμένο, αεροπλάνο το 1921.

Την ίδια χρονιά έκανε το πρώτο της μάθημα από γυναίκα πιλότο και, δύο χρόνια αργότερα, κερδίζει την άδεια πιλότου. Γίνεται, έτσι, η 16η γυναίκα πιλότος και σπάει με τον δικό της τρόπο τα συντηρητικά στερεότυπα της εποχής.

Μια πρωτοποριακή καριέρα ως πιλότος

Κατά τα επόμενα χρόνια, η Αμέλια, όχι μόνο δούλεψε ως πιλότος, αλλά προώθησε και τον συναρπαστικό κόσμο της αεροπορίας. Η δημοτικότητά της αυξήθηκε και οι εφημερίδες την χαρακτήριζαν ως την καλύτερη πιλότο στην Αμερική

Το 1928, επιλέγεται, μαζί με άλλους δύο άντρες, να πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και γίνεται η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό. Κερδίζει, αμέσως, διεθνή αναγνώριση και φήμη και, παράλληλα, γράφει βιβλία και διοργανώνει συνέδρια, ενθαρρύνοντας άλλες γυναίκες να μπουν στον κόσμο της αεροπορίας και να γίνουν πιλότοι. 

Στη συνέχεια, αναλαμβάνει μόνη της κάποιες σόλο πτήσεις, διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 1931 παντρεύεται τον Τζορτζ Πάτναμ, έναν γνωστό εκδότη. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σιμόν Ντε Μποβουάρ, η κορυφαία μορφή του φεμινιστικού κινήματος


Η πρώτη σόλο πτήση

Θέλοντας να δικαιώσει τη φήμη που απέκτησε, επιθυμεί να πετάξει μόνη της. Το 1932 καταφέρνει και πετάει πάνω από τον Ατλαντικό, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ. Το 1935 πραγματοποιεί μόνη της πάλι πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ.

Σε αυτό το σημείο της ζωής της, ήταν, πλέον, ένα εθνικό είδωλο και ηγέτιδα φεμινιστικού κινήματος. Έτσι, αποφασίζει το 1937 να γίνει και η πρώτη γυναίκα που θα διέσχιζε, πετώντας, ολόκληρο τον κόσμο

Δυστυχώς, λίγο πριν φτάσει στον προορισμό της και αφού είχε συμπληρώσει τα δύο τρίτα της διαδρομής, χάνεται η ασύρματη επικοινωνία και το αεροπλάνο εξαφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Παρά τις εκτενείς έρευνες και αναζητήσεις το αεροπλάνο και το σώμα της δεν βρέθηκαν ποτέ. Η Αμέλια κηρύχθηκε αγνοούμενη το καλοκαίρι του 1937 και θανούσα το 1939.

Η Αμέλια πέταξε ψηλά

Παρά το άδοξο και τραγικό τέλος της, η Αμέλια ήταν μία γυναίκα-σύμβολο και πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους. Το έργο της ήταν δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, καθώς έπρεπε να καταβάλλει διπλό αγώνα. Και τον αγώνα του να γίνει πιλότος, αλλά και τον αγώνα του να σπάσει τις κοινωνικές συμβάσεις και τα εμπόδια που δε ήθελαν μία γυναίκα σε αυτήν τη θέση. 

Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι ακόμη και σήμερα ο χώρος της αεροπορίας κάνει σεξιστικές διακρίσεις. Η εικόνα του άντρα πιλότου και της γυναίκας αεροσυνοδού επικρατεί, μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, στο όχι μακρινό 2016, παρατηρήθηκε σεξισμός σε πτήση στο Μαϊάμι. Δύο γυναίκες πιλότοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν πτήση στη διαδρομή Μαϊάμι-Μπουένος Άιρες, αλλά μερικοί επιβάτες καθυστέρησαν την πτήση για μία ώρα, επειδή δεν ήθελαν να πετάξουν σε αεροπλάνο, στο οποίο οι πιλότοι θα ήταν γυναίκες και χωρίς ανδρική επίβλεψη. Το περιστατικό καλύφθηκε από τα media.

Τα σεξιστικά στερεότυπα υπήρχαν, πάντα, και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Όσο υπάρχουν γυναίκες σαν την Αμέλια, όμως, θα υπάρχει πάντα και η ελπίδα.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.