Εναλλακτική προσέγγιση
Η περιήγησή μας στον κόσμο των θαυμαστών μυστικών της φύσης ξεκινάει με τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στο μασάζ. Ας δούμε πρώτα μερικά βασικά πράγματα για τα συγκεκριμένα λάδια και στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε παρέα τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων από χαμομήλι και γεράνι!
Τα λάδια του μασάζ
Στη διάρκεια του μασάζ τα λάδια που χρησιμοποιούνται αποτελούν το μέσο για να μπορούν τα χέρια μας να κινούνται ομοιόμορφα πάνω στο δέρμα του δέκτη, αλλά και για να διεισδύουν τα αιθέρια έλαια στο σώμα του, μέσω του αίματος. Περιέχουν βιταμίνες και άλλα αξιόλογα συστατικά που απορροφώνται από το δέρμα, προσφέροντας βελτιωμένη όψη και υγεία.
Αρχικά επιλέγουμε ένα λάδι που θα αποτελεί τη βάση του μείγματος. Είναι σημαντικό το λάδι βάσης να είναι όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας, αγνό (pure) και χωρίς να έχει υποστεί επεξεργασία, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη διεισδυτικότητα των αιθέριων ελαίων.
Η επιλογή του λαδιού έχει μεγάλη σημασία και εξαρτάται από τη σύνθεση αλλά και την τιμή του. Κάποια λάδια βάσης έχουν έντονο άρωμα, κάποια άλλα όχι, ενώ διαφέρουν και στη διεισδυτική τους ικανότητα, όπως και στο χρόνο διάρκειάς τους.
Χρειαζόμαστε ελάχιστη ποσότητα από το λάδι βάσης. Τέτοια ώστε οι κινήσεις μας να είναι αποτελεσματικές και τα χέρια μας να κινούνται απαλά πάνω στην περιοχή που δέχεται το μασάζ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να φτιάχνουμε μικρές ποσότητες (έως 50 ml). Δεν είναι καλό να έχουμε αρκετό καιρό ένα λάδι μασάζ, γιατί οξειδώνεται, ταγκίζει και μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.
Δύο από τα πιο διαδεδομένα λάδια βάσης είναι το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού και η καλέντουλα.
Αφού καταλήξουμε λοιπόν στο λάδι βάσης, προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια, 3 μέχρι 4 το πολύ. Η επιλογή πρέπει να γίνει με προσοχή και εξαρτάται από τα συμπτώματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Μια αναλογία που μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας είναι 50 ml λάδι βάσης και 25 σταγόνες αιθέρια έλαια! Για συναισθηματικά συμπτώματα (άγχος, θυμός, μελαγχολία) μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λάδι χαμηλότερης διάλυσης (π.χ., 15 σταγόνες αιθέρια έλαια), ενώ για σωματικές ενοχλήσεις (μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, δυσμηνόρροια) μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λάδι πυκνότερης διάλυσης (π.χ., 30 σταγόνες αιθέρια έλαια).
Χαμομήλι
Το χαμομήλι έχει γλυκό άρωμα, χαμηλή τοξικότητα και περιέχει αζουλένιο, το οποίο έχει μαλακτικές και ήπια επουλωτικές ιδιότητες και είναι ιδανικό για βρέφη και παιδιά. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και καταπραΰνει τους πόνους, ενώ προσφέρει επίσης χαλάρωση σε νου, σώμα και πνεύμα!
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που σχετίζονται με γυναικολογικά προβλήματα, καθώς ηρεμεί την προεμμηνορροϊκή υπερένταση, τους έντονους πόνους (δυσμηνόρροια), αλλά και τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Είναι φιλικό με το pH της ευαίσθητης περιοχής, ενώ έχει καταπραϋντική δράση σε ερεθισμούς και ενοχλήσεις (φαγούρα, αίσθηση καψίματος).
Επίσης, το λάδι χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προβλήματα αϋπνίας. Ανακουφίζει τους καταπονημένους μύς (ειδικά από σπορ) και τους έντονους πονοκεφάλους και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των ρευματισμών, της αρθρίτιδας και του έλκους του στομάχου. Επίσης, βοηθάει στην πέψη και στα εντερικά προβλήματα και είναι ιδανικό για τη φροντίδα της ευαίσθητης και ξηρής επιδερμίδας, την ακμή και γενικά για μολύνσεις, ερεθισμούς ή πληγές.
Αναμειγνύεται καλά με λεβάντα, γεράνι, τριαντάφυλλο, πατσουλί, λεμόνι και περγαμόντο.
Γεράνι
Το γεράνι έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τις ορμονικές διαταραχές και να εξισορροπεί τις κυκλοθυμικές αντιδράσεις (βοηθάει σε περιπτώσεις κατάθλιψης). Έχει αιμοστατική, αλλά και εντομοαπωθητική δράση. Ενδείκνυται για την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά, ενώ έχει έντονα επουλωτική ιδιότητα και είναι πολύ χρήσιμο για την αποτοξίνωση του λεμφικού συστήματος.
Επειδή ισορροπεί τις ορμόνες και έχει αντικαταθλιπτική δράση, είναι κατάλληλο για προβλήματα περιόδου (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Επίσης, χρησιμοποιείται σε καταστάσεις νευρικής έντασης και νευραλγίες και θεωρείται ιδανικό για θεραπείες αντιγήρανσης.
Αναμειγνύεται καλά με σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια και ειδικά με βασιλικό, λεβάντα, νερόλι, έλαια εσπεριδοειδών και άγριο κυπαρίσσι.
Την επόμενη φορά η λεβάντα και το tea tree θα μας αποκαλύψουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες! Επίσης, θα παρουσιάσουμε δύο συνταγές υγείας! Μέχρι τότε… Να περνάτε όμορφα και να χαμογελάτε!
Πηγές:
– «Η βίβλος της αρωματοθεραπείας», Gill Farrer-Halls, εκδόσεις «Ισόρροπον»
– «Αιθέρια έλαια, πηγή ζωής», ένθετο του περιοδικού «Astra & Όραμα», Σεπτέμβριος 2007, Μαίρη και Τερέζα Ζώρζου
– «Πρακτική Αρωματοθεραπείας», Shirley Price, εκδόσεις «Τρόπος Ζωής»
– «Αρωματοθεραπεία», Christine Wildwood, εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος»