Αλληλεγγύη στα Α.με.Α και τους μαθητές της Θεσσαλονίκης!
“Όχι” στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρίες και των απόρων οικογενειών λέει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε δράσεις αλληλεγγύης. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η συμπρωτεύουσα δεν σταματά να συμμετέχει σε προγράμματα που ευνοούν τις ευπαθείς ομάδες και να δίνει μια “ανάσα” ζωής στους κατοίκους της…
Δωρεάν διακοπές και μετακίνηση στην πόλη για Α.με.Α
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα αρωγής του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τα άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α) που περιλαμβάνουν δωρεάν διακοπές και ένα ειδικό δίκτυο μετακίνησής στα σημεία της πόλης. Ήδη από τις 23 Αυγούστου 2013 έχει ξεκινήσει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα δωρεάν καλοκαιρινών διακοπών, «Κατασκηνώσεις Α.με.Α 2013», το οποίο απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν πρωτίστως σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες και είναι κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, η λειτουργία του Δικτύου «Αινείας», το οποίο παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς σε άτομα με αναπηρίες από το 1995, ανανεώνεται… προσφέροντας ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα με 8 καθίσματα και χώρο για 2 αμαξίδια! Οι μετακινήσεις των ατόμων πραγματοποιούνται για λόγους: εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, προγραμματισμένους ιατρικούς, ψυχαγωγικούς και προσωπικούς και προγραμματίζονται τηλεφωνικά τουλάχιστον προ 24ώρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για πληροφορίες εγγραφής και λειτουργίας: Μοναστηρίου 53-55,4ος όροφος (τηλ. 2310 509013).
«Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε το πρόγραμμα των δωρεάν διακοπών στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις που αναδείχθηκαν μετά από διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ενισχύουμε το δίκτυο «Αινείας» με ειδικό όχημα που θα τεθεί άμεσα σε κυκλοφορία με στόχο την διεύρυνση του δικτύου των μεταφερομένων», σημειώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.
Δωρεάν σίτιση για τους άπορους μαθητές στη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα σίτισης-παροχής δεκατιανού σε άπορους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζεται στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός δαπάνης για το έτος 2013-14 φτάνει τα 44.944,20 ευρώ, καθώς απευθύνεται σε συνολικά 350.180 μαθητές, οι οποίοι ζουν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των καιρών και στις συνεχώς επιδεινούμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, συνεχίζει και στη φετινή χρονιά, όπως και στα δύο προηγούμενα χρόνια, να στηρίζει τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου που οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σίτισης», δηλώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, θα διατεθεί πίστωση στο ποσό των 15.000 ευρώ, το οποίο θα ενταχθεί στα έξοδα του προϋπολογισμού για το 2013, ενώ η υπόλοιπη δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους 2014.
Μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας… χωρίς έξοδα!
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά για πρώτη φορά πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων θεραπευτικής ιππασίας για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων της περιοχής. Όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης: «Το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας διαθέτει την τεχνογνωσία και προσφέρει τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό και τα άλογα προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Ιππασίας για τις ανάγκες των τριών ειδικών σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης παρέχοντας δωρεάν μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα για έξι μήνες σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς και αθλητές».
Σε συνεργασία με το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας (Club Cheval), τα μαθήματα θα διαρκέσουν για έξι μήνες και θα βοηθήσουν αρκετά τα παιδιά με προβλήματα κίνησης. Άλλωστε, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας το άλογο προσφέρει ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας, ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση σε άτομα με αναπηρία.
Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με εξειδικευμένο προσωπικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα. Παράλληλα, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, καθώς και κατάλληλα εκπαιδευτικά παιδαγωγικά μέσα.