Άλλα λέμε, άλλα νιώθουμε και άλλα δείχνουμε;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Την απάντηση τη λάβαμε περίτρανα στο δωρεάν σεμινάριο του Believe in You για την επιρροή της γλώσσας του σώματος στα συναισθήματά μας.

Η σημασία της γλώσσας σώματος

Ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά fun facts. Πρώτα από όλα, η γλώσσα σώματος είναι κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και ναι, είναι έμφυτη. Φυσικά και η ομιλία στον άνθρωπο είναι έμφυτη, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να παραπλανήσει εκεί που η γλώσσα σώματος αποκαλύπτει. Δεν είναι τυχαίο που το 55% της ανθρώπινης επικοινωνίας βασίζεται στη γλώσσα σώματος, το 38% στον τόνο της φωνής και μόλις το 7% στις λέξεις! Αν προσέξουμε τα ποσοστά, θα δούμε ότι συνολικά η ανθρώπινη ομιλία συνεισφέρει στην επικοινωνία μικρότερο ποσοστό (αθροιστικά 45%) από τη γλώσσα σώματος! Μήπως ήρθε η ώρα να της δώσουμε τη σημασία που της αναλογεί;

Σχέση γλώσσας σώματος – συναισθημάτων

Η γλώσσα σώματος «προδίδει» το πραγματικό νόημα των λόγων μας ξεσκεπάζοντας αυτά που πραγματικά νιώθουμε. Αν για παράδειγμα χαμογελούμε, αλλά δεν σχηματίζουμε το λεγόμενο «πόδι χήνας» στη γωνία των ματιών μας, τότε το χαμόγελό μας είναι προσποιητό. Είναι πέρα για πέρα κατανοητό ότι η γλώσσα σώματος επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας. Το ερώτημα είναι: Μπορεί η γλώσσα σώματος να επηρεάσει τα συναισθήματά μας;

Η απάντηση που έδωσε η Εύη Ξυραφά, στο δωρεάν σεμινάριο της Παρασκευής «Η γλώσσα του σώματος αλλάζει τα συναισθήματα», είναι ένα ξεκάθαρο ναι! Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό, ας σκεφτούμε ένα απλό παράδειγμα: παρατηρήστε πώς νιώθετε όταν είστε όρθιοι, αλλά ελαφρώς σκυφτοί, όπως συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που δουλεύουν πολλές ώρες σε γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, και πώς νιώθετε αν είστε όρθιοι με ίσιο τον κορμό. Αν σηκώσετε και τα χέρια σας όρθια έστω για λίγο, εκεί να δείτε διαφορά!

Πώς αλλάζουμε με τη γλώσσα σώματος τα συναισθήματα;

Σε αυτό το διαδραστικό σεμινάριο είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά και να κάνουμε επιτόπου πηδηματάκια όπως στο δημοτικό! Και όμως, αυτά τα δύο κόλπα είναι μόλις μερικά από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να έρθουμε στα ίσια μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στη στιγμή. Από εκεί και ύστερα, χρειάζονται η παρατήρηση και το πείραμα. Για παράδειγμα, ένας ίσιο κορμί χαρίζει πόντους αυτοπεποίθησης, όπως και ένα ανοιχτό σακάκι σε σύγκριση με ένα κλειστό.

Επιπλέον, δεν αρκεί η μίμηση, αλλά χρειάζεται η αρμονία σώματος και νου. Αν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε ένα συναίσθημα με ένα άλλο, τότε συνιστάται να υιοθετήσουμε τη γλώσσα σώματος που ταιριάζει σε αυτό. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βιώσουμε εμπιστοσύνη, το ξεκούμπωτο μπουφάν και η ανοιχτή στάση σώματος με πίσω τους ώμους μπορεί να κάνει θαύματα όχι μόνο ως προς το συναίσθημα αυτό, αλλά και στη γενικότερη διάθεσή μας.

Είναι φανερό ότι η σχέση γλώσσας σώματος και συναισθημάτων είναι αμφίδρομη και απαραίτητη όχι μόνο για την αποτελεσματική επικοινωνία, αλλά και για τη χαρά στη ζωή μας, καθώς τα προβλήματα στην καθημερινότητα προκύπτουν και από τη δυσαρμονία στη σχέση αυτή.

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.