Αλήθειες και ψέματα για τον φούρνο μικροκυμάτων!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Αλήθειες και ψέματα για τον φούρνο μικροκυμάτων!Είναι εργαλείο για κάθε νοικοκυρά αλλά και για όποιον μένει μόνος στο σπίτι και «τρέφεται με τα τάπερ» της ελληνίδας μάνας. Ξεπαγώνει τρόφιμα, ζεσταίνει φαγητό. Είναι φτηνός και εύκολος στην χρήση του, εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρικό ρεύμα. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε γι’ αυτόν; Εγκυμονεί κινδύνους; Ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα για τους φούρνους μικροκυμάτων;

Τι προσφέρει ένας φούρνος μικροκυμάτων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί ένα εργαλείο στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του κάποιο φαγητό και τον θέτουμε σε λειτουργία. Ο φούρνος παράγει μικροκύματα, συγκεκριμένα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μικρή ισχύ. Τα κύματα αυτά εισχωρούν μέσα στο φαγητό και δημιουργούν αναταραχή στα μόρια νερού που αυτό περιέχει.Το φαγητό ζεσταίνεται γρήγορα χάρη στην ταχύτατη τριβή των μορίων νερού του φαγητού που δημιουργεί μεγάλη θερμότητα.

Πολλοί λένε πως ο φούρνος μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέχρις στιγμής όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες που να συσχετίζουν με πειστικά αποτελέσματα τον φούρνο μικροκυμάτων με την εμφάνιση του καρκίνου. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό θα φανεί μετά από την χρόνια χρήση του.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να προκαλέσει ένας φούρνος μικροκυμάτων αν δεν γίνει ορθή χρήση του είναι κάποιο έγκαυμα. Παράδειγμα, αν έχουμε ζεστάνει κάποιο υγρό υπερβολικά, ή δαγκώσουμε ένα φαγητό που ενώ εξωτερικά έχει μια φυσιολογική θερμοκρασία, εσωτερικά είναι υπερβολικά ζεστό.

Για όσους αναρωτιούνται αν τα μικροκύματα αλλοιώνουν τα τρόφιμα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν δημιουργεί επικίνδυνες ενώσεις. Δηλαδή, δεν αλλοιώνει τα τρόφιμα, ούτε αλλάζει τη γεύση ή το άρωμα τους και σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την διατροφική τους αξία. Αντιθέτως, στα μικροκύματα το φαγητό διατηρεί περισσότερες βιταμίνες συγκριτικά με τον συμβατικό φούρνο.

Επίσης αρκετοί καταναλωτές έχουν την απορία αν ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα μικρόβια. Η απάντηση είναι όχι. Ό,τι γίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων γίνεται γρήγορα και έτσι δεν υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών. Παρολ’ αυτά μπορεί να κρυφτούν στις πιο κρύες περιοχές των τροφίμων, αφού τα τρόφιμα δεν ξεπαγώνουν ούτε ψήνονται ομοιόμορφα και σε βάθος.

Τι ξεπαγώνουμε σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;

Στο φούρνο μικροκυμάτων ξεπαγώνουμε τρόφιμα που θα μαγειρευτούν αμέσως στον κανονικό φούρνο ή φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα που τα έχουμε διατηρήσει σωστά στο ψυγείο καθώς και σούπες. Η καλύτερη απόψυξη παρόλ’ αυτά γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου. Είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για όλα τα κατεψυγμένα ζωικά τρόφιμα.

Ποια είναι τα κατάλληλα σκεύη για χρήση στα μικροκύματα;

Για τον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να χρησιμοποιείτε τα παρακάτω σκεύη:

Αβαθή και στρογγυλά μαγειρικά σκεύη

Σκεύη με έγκριση και πιστοποίηση για χρήση στα μικροκύματα.

Πιάτα από πορσελάνη χωρίς μεταλλικές λεπτομέρειες.

Πυρίμαχα σκεύη από χοντρό γυαλί.

Πλαστικά ειδικής κατασκευής.

Ειδικές σακούλες μαγειρέματος.

Ποια είναι ακατάλληλα σκεύη για χρήση στα μικροκύματα;

Επειδή τα μικροκύματα αντανακλώνται από ορισμένα μέταλλα δεν τα τοποθετούμε ποτέ μέσα στο φούρνο.

Παράδειγμα:

Σκεύη από αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο όπως χυτοσίδηρο.

Βαθιά πιάτα.

Τετράγωνα σκεύη.

Χάρτινα σκεύη.

Αλουμινόχαρτο ή χαρτοπετσέτες.

Μεταλλικά θερμόμετρα μαγειρικής.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα παιδιά τα κρατάμε μακριά από το φούρνο μικροκυμάτων ή τους επιτρέπουμε να τον χρησιμοποιούν (αν είναι αναγκαίο) αφού έχουν την κατάλληλη ηλικία και τους έχουμε μάθει τους κανόνες για την σωστή λειτουργία του.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…