Αλέξανδρος και Διόνυσος, το κοινό όραμα

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Όταν ακούμε για τις οάσεις της ερήμου, ο νους μας τρέχει σε φελάχους, καμήλες και χουρμαδιές. Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι οι οάσεις της Αιγύπτου μπορεί να κρύβουν ερείπια αρχαίων ελληνικών ναών ή άλλων λατρευτικών τόπων. Πώς βρέθηκαν αυτά εκεί;

Την απάντηση δίνει το βιβλίο της αρχαιολόγου Λιάνας Σουβαλτζή, πασίγνωστης από τις ανασκαφές της στην όαση του Άμμωνος Ρα, σημερινή Σίουα, όπου σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες βρίσκεται ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ζεύγος Μάνος και Λιάνα Σουβαλτζή έχει αφιερώσει τη ζωή του στην μελέτη της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ύστερα από πολλές έρευνες κατάφερε να ανακαλύψει ένα μεγάλο μνημείο, ένα μεγάλο μακεδονικό τάφο στην μακρινή όαση της Αιγύπτου στη Σίουα, όπου πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας θησαυρός γνώσεων για ένα θέμα τόσο σημαντικό για την Ελλάδα και την ιστορία της και ταυτόχρονα τόσο άγνωστο σε εμάς τους Έλληνες, αφού από τα σχολικά μας χρόνια θυμόμαστε αχνά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο, την ίδρυση από αυτόν της Αλεξάνδρειας και την ταύτισή του με τον Άμμωνα Δία.

Οι συγγραφείς ακολουθούν και περιγράφουν την πορεία που ακολούθησε η αρμάμαξα με την σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Βαβυλώνα, όπου πέθανε ξαφνικά το 323, με ενδιάμεσες στάσεις στις οάσεις καθ’ οδόν προς τον τόπο ενταφιασμού του, σύμφωνα με την εκδηλωθείσα επιθυμία του. Επισημαίνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ελληνικά και ρωμαϊκά, που υπάρχουν εκεί ενώ συνδέουν το χτες με το σήμερα αφηγούμενοι τις περιπέτειες που συνάντησαν σε αυτό το μακρύ ταξίδι έως τον Τάφο του Αλεξάνδρου, τον οποίο φωτογραφίζουν μετά την ανασκαφή και τον αναπαριστούν εικονικά.

Παράλληλα όμως με το οδοιπορικό αυτό, οι συγγραφείς προχωρούν σε μια πρωτότυπη σύνδεση του Αλέξανδρου με τον θεό Διόνυσο. Αντιγράφουμε από τον Πρόλογο της έκδοσης:

Το θέμα του βιβλίου: “Αλέξανδρος – Διόνυσος, το κοινό όραμα”. Η κοινή πορεία του θεού Διόνυσου παλαιότερα και του Αλεξάνδρου μετέπειτα εκφράζει την σταθερότητα της ποιότητας της ουσίας της ελληνικής ψυχής διαχρονικά. Δύναμη ενοποιός της παγκοσμιοποιημένης ανθρωπότητος δεν μπορεί παρά να είναι η ελευθερία μέσω της γνώσεως χωρίς ιδιοτελές συμφέρον. Αυτήν τη δάδα του ελληνικού πολιτισμού άναψαν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο ο Θεός Διόνυσος πρώτος και ο Αλέξανδρος δεύτερος και ο ένας εκλήθη “Θεός” και ο άλλος “Μέγας” από την ευγνωμονούσα ανθρωπότητα. Από αυτή την δάδα του Ελληνικού Πολιτισμού αναμένει και η σύγχρονη κοινωνία μας την σωτηρία της. Ποιος θα την ανάψει; Ποιος θα είναι ο σύγχρονος λαμπαδηδρόμος του 21ου αιώνος;

Το βιβλίο, σε ιλουστρασιόν χαρτί, περιέχει άφθονες φωτογραφίες εκ των οποίων πολλές ολοσέλιδες, που αφενός κάνουν πολύ ευχάριστη την ανάγνωση και αφετέρου οπτικοποιούν τις πληροφορίες που δίνονται. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, κατανοητή από όλο τον κόσμο, με γλαφυρό ύφος, επιστημονική τεκμηρίωση και παραπομπές σε αρχαιοελληνικά κείμενα συνοδευόμενα από την μετάφρασή τους στη νεοελληνική. Στο τέλος παρατίθεται η εκτενής βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την συγγραφή αυτού του μνημειώδους έργου.

Η έκδοση του βιβλίου με 246 σελίδες μεγάλου σχήματος 31Χ24 οφείλεται στο βιβλιοπωλείο Αιγηίς, (www.aegeeis.gr), στο κέντρο του Πειραιά, το οποίο είναι μια εστία πνεύματος και πολιτισμού με πολλές δραστηριότητες. Φιλοξενεί στον χώρο μια πρωτότυπη μέθοδο μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας (η οποία, δυστυχώς, εξοστρακίζεται βαθμηδόν από τα σχολεία), διοργανώνει σεμινάρια με εισηγητές καθηγητές πανεπιστημίων και επιστήμονες και παρουσιάσεις βιβλίων από τους συγγραφείς τους ενώ με το πρόγραμμα Πειραιάς-Πολιτισμό αναδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του Πειραιά, εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Στη στήλη μας παρουσιάσαμε πρόσφατα ένα άλλο μνημειώδες, τρίτομο έργο που εξέδωσε το βιβλιοπωλείο Αιγηίς, το «Προσεγγίσεις στους Προσωκρατικούς» του Παναγιώτη Μητροπέτρου.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, οι εκδόσεις αυτές είναι φάροι πολιτισμού που εκπέμπουν το φως του ελληνικού πνεύματος στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το βιβλίο-λεύκωμα θα συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και θα συντελέσει στη συνέχιση της ανασκαφής ώστε να διαλευκανθεί το μυστήριο της ταυτότητας του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κατέχει μια ξεχωριστή θέση σε κάθε ελληνική, και όχι μόνο, καρδιά.

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…