Αλάτι: Ζήτημα ζωής και θανάτου;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ανησυχείτε για την καθημερινή πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας; Δεν χρειάζεται πια. Τρεις μελέτες έρχονται να ρίξουν φως στη σχέση του αλατιού και της υγείας της καρδιάς. «Δεν χρειάζεται να φοβάστε το αλάτι» λέει η Suzanne Oparil, καρδιολόγος και ειδικός στην αρτηριακή πίεση στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Γιατί; Δύο νέες μελέτες διαπίστωσαν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους -κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και με χαμηλή αρτηριακή πίεση- υπάρχει ένα σημείο για πρόσληψη νατρίου από 3.000 έως 6.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Όσο η πρόσληψη του νατρίου παραμένει σε αυτό το εύρος, φαίνεται να μην επηρεάζεται η καρδιά ή η αρτηριακή πίεση. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει περίπου 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Σύμφωνα με το CDC, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 3.400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Και το 95% των Αμερικανών λαμβάνουν λιγότερο από 6.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Αυτές οι δύο μελέτες μέτρησαν το ποσό νατρίου στα ούρα 100.000 ανθρώπων σε 17 διαφορετικές χώρες. Για τα επόμενα 4 χρόνια οι ερευνητές παρακολούθησαν την αρτηριακή τους πίεση και τον αριθμό των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων, τις περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και τους θανάτους που σημειώθηκαν.

Μια τρίτη μελέτη συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από 200 έρευνες πάνω στο νάτριο από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια οι ερευνητές προχώρησαν στη σύγκριση της μέσης πρόσληψης με τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προβλημάτων και η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με νάτριο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα συμπεράσματα βασίζονται σε εκτιμήσεις και όχι άμεσες μετρήσεις. Γι’ αυτό λοιπόν τα αποτελέσματα θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.

Τα ευρήματα μας εκπλήσσουν

Η αντίληψη ότι πολλοί από εμάς δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε για το πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως έρχεται σε αντίθεση με τις μακρόχρονες προσπάθειες ειδικών από τον χώρο της δημόσιας υγείας να κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο αλάτι.

Για τον λόγο αυτό, η Oparil αναμένει ότι οι μελέτες, κατά τις οποίες παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για σχεδόν 4 χρόνια, θα αντιμετωπίσουν πολλές επικρίσεις, καθώς πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του άλατος στη διατροφή οδηγούν σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και περισσότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μάλιστα, οι μελέτες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη νατρίου φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο από τους ανθρώπους που λαμβάνουν μια μέτρια ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι βλάπτουν την καρδιά.

Σε αντίθεση με την παραπάνω έρευνα ο Elliott Antman, πρόεδρος της American Heart Association επισημαίνει: «Υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί εδώ. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι πραγματικά υπάρχει ένα σήμα βλάβης με τη μείωση του νατρίου στη διατροφή. Διατηρούμε τη θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο στη διατροφή.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…