Υπάρχει πιο καλοκαιρινό και δροσερό λαχανικό από το αγγούρι; Εἰναι θαυμάσιο υλικό όχι μόνο για τη σαλάτα μας, αλλά και …
Αξίζει η διάσημη σαλάτα με αγγούρι του TikTok;
Το τελευταίο διάστημα αρκετά μεγάλη απήχηση έχει η σαλάτα με κύριο συστατικό του αγγούρι που παρουσιάζεται στα social media και συγκεκριμένα στο TikTok.
Viral έχει γίνει η σαλάτα από τον @Logagm, στον λογαριασμό του στο TikTok, με βασικό υλικό του αγγούρι και διάφορα άλλα υλικά όπως τα αυγά, ψιλοκομμένο σέλινο, κρεμμύδι, λίγη μαγιονέζα (ή κάποια άλλη σάλτσα), πάπρικα, στυμμένο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Αρχικά, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι το αγγούρι είναι γεμάτο βιταμίνη Κ, σημαντική για την υγεία των οστών, βιταμίνη C, σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και κάλιο και μαγνήσιο. Είναι, επιπλέον, πολύ χαμηλό σε θερμίδες, αφού ένα ολόκληρο φλιτζάνι με ψιλοκομμένο αγγούρι περιέχει μόλις 18 θερμίδες. Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή του.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα της Schneider που αναφέρει ότι τα αγγούρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Επίσης, τα αγγούρια είναι το κατάλληλο λαχανικό για πλήρη ενυδάτωση, αφού έχουν 95% νερό. Προάγουν την καλύτερη πέψη, αφού είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες. Βελτιώνουν την κατάσταση και την όψη του δέρματος, γιατί έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί ακόμη να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Τέλος, περιέχουν κάλιο που εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου.
Συμπερασματικά, όπως φαίνεται, το αγγούρι ως λαχανικό ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Μπορεί να προάγει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, ενώ οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Στο σύνολό της μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά συνεπάγεται καλύτερους δείκτες υγείας, χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών και γενικά βελτιωμένη υγεία και ευεξία.
Παρά του ότι το αγγούρι είναι ένα λαχανικό απολύτως ασφαλές και υγιεινό για τακτική κατανάλωση, αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό επισημαίνει και η Schneider, καθώς επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε τροφή σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να επιφέρουν παρενέργειες.
Στην προκειμένη περίπτωση, η υψηλή περιεκτικότητα του αγγουριού σε νερό και φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι φυτικές ίνες διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου. Όμως, άτομα που δεν είναι συνηθισμένα σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να υποφέρουν από φούσκωμα και γαστρεντερικές διαταραχές.
Τέλος, είναι καλό να σημειωθεί ότι μια ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται να έχει την απαραίτητη ποικιλία από θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνες και άλλα μέταλλα που υπάρχουν στα λαχανικά. Συνεπώς, η κατανάλωση ενός αγγουριού μπορεί να είναι πολύ θετική προσθήκη στην καθημερινή διατροφή, αλλά σίγουρα δεν αρκεί.