Αισιόδοξος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Εφόσον το σημερινό άρθρο έχει να κάνει με την αισιοδοξία, ας ξεκινήσουμε με ένα σχετικό με το θέμα μας απόφθεγμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Ο απαισιόδοξος βλέπει δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. Ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία». Μέσα σε μόλις δύο προτάσεις κρύβεται το βαθύτερο νόημα της αισιοδοξίας και η διαφορά της από την απαισιοδοξία. Πιο συγκεκριμένα, ένας αισιόδοξος άνθρωπος, όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, τείνει να εντοπίζει τη θετική διάστασή του και ξεκινά να βρίσκει τρόπους επίλυσής του ή ακόμα και τρόπους για να το ανατρέψει. Αντίθετα, ο απαισιόδοξος άνθρωπος θα επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από το πρόβλημα, προσποιούμενος ότι δεν έχει σημασία γι’ αυτόν ή ότι δεν τον επηρεάζει. Εναλλακτικά, θα έχει την τάση να εγκαταλείψει την κάθε προσπάθεια, καθώς νιώθει ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλο την κατάσταση που βιώνει.

Ο Δρ. Martin Seligman υποστήριξε ότι όλοι άνθρωποι γεννιόμαστε αισιόδοξοι. Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του 95% των ενηλίκων είναι απαισιόδοξοι. Τι είναι αυτό που δεν πάει καλά λοιπόν; Τι είναι αυτό που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο; Και πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο; 

 Αισιόδοξος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι άλλες φορές αισιόδοξοι και άλλες φορές απαισιόδοξοι. Μάλιστα, η τραγική ειρωνεία είναι ότι πολλές φορές οι καταστάσεις εξελίσσονται σύμφωνα με το πώς εμείς αισθανόμαστε για αυτές. Για παράδειγμα, αν αισθανόμαστε ότι κάτι θα πάει καλά ή αν νιώθουμε αισιοδοξία για μία συγκεκριμένη κατάσταση, τότε θα έχουμε την τάση να εμβαθύνουμε στη θετική έκβαση των πραγμάτων. Έτσι, το  αποτέλεσμα για εμάς καταλήγει να είναι θετικό. Φυσικά, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το αντίστροφο. Δηλαδή, όταν αισθανόμαστε ότι κάτι κακό θα μας συμβεί, τότε έχουμε την τάση να εμβαθύνουμε στην αρνητική πτυχή των πραγμάτων που διαδραματίζονται γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι καταλήγουμε να επιβεβαιώνουμε την αρνητική και απαισιόδοξη σκέψη μας. 

Μία ένδειξη για το ότι έχουμε δίπλα μας έναν απαισιόδοξο άνθρωπο ή για το ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι απαισιόδοξοι, είναι η συχνή χρήση της εξής απλής φράσης κάθε φορά που υπάρχουν αγχωτικές καταστάσεις: «Δεν μπορώ». Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι νιώθουν αδύναμοι και αβοήθητοι, ενώ το ίδιο ακριβώς αντικατοπτρίζεται από τα λόγια τους. Αντιθέτως, οι αισιόδοξοι άνθρωποι προβαίνουν σε συνειδητές επιλογές και δεν καταλήγουν απλώς να αντιδρούν στις αγχωτικές καταστάσεις παραδίδοντας τα όπλα. Προτιμούν να σκέφτονται θετικά και επικεντρώνονται σε αυτό που πραγματικά θέλουν και όχι σε αυτό που υπάρχει πιθανότητα να τους συμβεί. 


Διαβάστε επίσης: Οδηγός Αισιοδοξίας


Ας δούμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τους αισιόδοξους ανθρώπους, προκειμένου να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε τον τρόπο σκέψης τους:

(1) Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να πετυχαίνουν τους στόχους τους. γιατί δεν τα παρατάνε ποτέ

(2) Έχουν την τάση να προσελκύουν την επιτυχία με φυσικό τρόπο 

(3) Έχουν την τάση να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο ενεργητικοί από τους απαισιόδοξους

(4) Οι αισιόδοξοι άνθρωποι προσελκύουν πιο εύκολα άλλους ανθρώπους γύρω τους, καθώς τους εμπνέουν με τον θετικό τρόπο σκέψης τους και

(5) Έχουν την τάση να ζουν περισσότερο και υποφέρουν από λιγότερες και λιγότερο σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Όμως, σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η αισιοδοξία δεν σημαίνει να κάθεσαι κάνοντας απλώς θετικές σκέψεις και να ελπίζεις ότι όλα θα πάνε καλά. Προφανώς το να κάθεσαι και να περιμένεις όλα να γίνουν από μόνα τους, δεν θα σου φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αισιοδοξία σημαίνει, όχι μόνο να βλέπεις τις καταστάσεις από την θετική τους πλευρά, αλλά και να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις χωρίς να χάνεις αυτήν τη θετική σου στάση. Επίσης, αισιοδοξία σημαίνει να ανυπομονείς να αντιμετωπίσεις μία πρόκληση για να δεις τι «οφέλη» μπορείς να αντλήσεις από αυτή. Όπως ανέφερε ο Norman Vincent Peale: «Αλλάξτε τις σκέψεις σας και αλλάξτε τον κόσμο σας». Αυτό σημαίνει ότι η στάση που κρατάτε απέναντι στη ζωή αποτελεί μία συνειδητή δική σας επιλογή. Δηλαδή, εάν επιλέξετε να είστε απαισιόδοξοι, τότε επιλέγετε να εμβαθύνετε στην αρνητική πλευρά της κάθε κατάστασης, να κρίνετε και να σχολιάζετε αρνητικά τους ανθρώπους γύρω σας – ακόμα και άδικα κάποιες φορές – και να ζείτε με μιζέρια. Τι λέτε; Δεν είναι καταπιεστικό να ζείτε τη ζωή σας με τον τρόπο αυτόν;

 Αισιόδοξος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε να είστε αισιόδοξοι, ωθείτε τον εαυτό σας να βλέπει τα προβλήματα ως προκλήσεις και να εντοπίζει τη θετική πλευρά κάθε πρόκλησης. Όντας αισιόδοξοι, επιλέγετε να διακρίνετε τη θετική πλευρά των ανθρώπων γύρω σας, βοηθώντας ακόμα και τους ίδιους να υιοθετήσουν θετικό τρόπο σκέψης. Όμως, στο σημείο αυτό, να τονίσουμε ότι το να είσαι αισιόδοξος και θετικός άνθρωπος δεν σημαίνει ότι δεν θα συναντήσεις δύσκολες στιγμές, τραυματικές εμπειρίες, απώλειες και πολλές άλλες προκλήσεις στη ζωή σου. Όμως, σημαίνει ότι θα είσαι πιο δυνατός άνθρωπος για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο σου. 

Εάν, αξιολογώντας τα παραπάνω, νιώσατε ότι δεν είστε αισιόδοξοι και θετικοί άνθρωποι, μην ανησυχείτε! Η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται, αρκεί να το θελήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς τις σκέψεις σου για να αλλάξεις τη στάση σου απέναντι στη ζωή, αλλά και τα συναισθήματά σου. Δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστεί να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Σαφώς, είναι αδύνατον από την πρώτη προσπάθεια που θα κάνεις, να ξεκινήσεις να βλέπεις όλες τις πτυχές της ζωής σου με απόλυτη αισιοδοξία. Γι’ αυτό, βάλε μικρούς και σταθερούς στόχους να αυξάνεις σταδιακά το ποσοστό των πραγμάτων που διαδραματίζονται στη ζωή σου και τα οποία ξεκινάς να βλέπεις πιο θετικά απ’ ό,τι είχες συνηθίσει μέχρι τώρα. Μην περιμένεις το αποτέλεσμα να συμβεί αυτόματα, αλλά θα δεις ότι μετά από συνειδητή επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, μπορείς να αλλάξεις την οπτική σου απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Κάθε φορά που σκέφτεσαι κάτι αρνητικό, αρχικά συνειδητοποίησέ το, βάλε τελεία -συνειδητά- σε αυτήν την σκέψη και ψάξε -επίσης συνειδητά- να εντοπίσεις τη θετική πλευρά της κατάστασης για την οποία σκεφτόσουν αρνητικά. Προσπάθησε να λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που συνειδητοποιείς ότι κάνεις αρνητικές σκέψεις. Θα δεις ότι στην πορεία θα καταλήξει να σου γίνει συνήθεια και έτσι θα υιοθετήσεις έναν αισιόδοξο τρόπο σκέψης στη ζωή σου. 

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.