“Αιματηρή” Εργατική Πρωτομαγιά: Μία ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών παγκοσμίως

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου

Οι τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ένας έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή. Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως Εργατική Γιορτή, στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι.

Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

"Αιματηρή" Εργατική Πρωτομαγιά: Μία ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών παγκοσμίως

Φωτογραφία: star.gr

Στην Ελλάδα, η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, γίνεται το 1892 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Έναν χρόνο αργότερα, 2.000 εργάτες διαδηλώνουν, αιτούντες οκτάωρη εργασία, κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μία μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα, στην οποία συλλαμβάνονται δέκα άτομα, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ακολουθεί και η σύλληψη του Καλλέργη.

Εξεγέρσεις καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη

Τον Φεβρουάριο του 1936, καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης θα προβούν στην κατάληψη ενός εργοστασίου, ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους κάτι  που θα συνεχιστεί με τη συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση. Όσες συγκεντρώσεις έγιναν ήταν μικρές με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Η αστυνομία και ο στρατός τάχθηκαν εναντίον τους. Σε μία από αυτές  τις συγκεντρώσεις, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη, χωροφύλακες θα σκοτώσουν 7-8 εργάτες. Με πυροβολισμούς επιχειρούν να διακόψουν και τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 300.

Οι 200 της Καισαριανής

"Αιματηρή" Εργατική Πρωτομαγιά: Μία ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών παγκοσμίως

Φωτογραφία: rizospastis.gr

Την Πρωτομαγιά του 1944, 200 Έλληνες πολιτικοί κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους μέλη του Κ.Κ.Ε. και του Ε.Α.Μ., θα εκτελεστούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η εκτέλεσή τους θα δικαιολογηθεί ως αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του, που έγινε στις 27 Απριλίου 1944 σε τοποθεσία κοντά στους Μολάους Λακωνίας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι απεργία όχι αργία.

*Οι αγώνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας, μας αφορούν όλους. Εργάτες, μητέρες, πατεράδες, παιδιά. Όσους βρίσκονται ή όσους θα βγουν στην αγορά εργασίας. Σήμερα έχουμε την οκτάωρη εργασία και την Κυριακάτικη αργία, κάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Μέχρι πριν από 132 χρόνια τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένο. 21ος αιώνας και ακόμη υπάρχει εκμετάλλευση στην εργασία παγκοσμίως. Μήπως οι αγώνες για ένα καλύτερο αύριο πρέπει να συνεχιστούν με την συμμετοχή όλων μας; Με αγώνες καθημερινούς και όχι μία φορά τον χρόνο;…

Κεντρική φωτοργαφία: giortazei.gr

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr