Αίγινα: ένας κοντινός, αλλά υπέροχος προορισμός
Η Αίγινα, νησί του Αργοσαρωνικού, διαθέτει πανάρχαια ιστορία και για αυτό το λόγο αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η τουριστική της ανάπτυξη και η πολύ κοντινή απόσταση της Αίγινας από την Αθήνα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις από την καθημερινότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Αίγινα θα βρείτε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, εξαιρετική τοπική και διεθνή κουζίνα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία επιλογών για τη νυχτερινή σας διασκέδαση.
Φτάνοντας στο νησί
Με το που κατέβετε απ’ το πλοίο, μετά από μια ώρα περίπου διαδρομή, το βλέμμα σας θα πέσει στο κτίριο Βογιατζή. Ένα διατηρητέο νεοκλασικό σπίτι-σήμα κατατεθέν του νησιού. Η αρχιτεκτονική της Αίγινας, ωστόσο, είναι πολυσυλλεκτική. Θα βρείτε το νεοκλασικό, το λαϊκό νησιώτικο σπίτι, το πελοποννησιακό αλλά και το αιγινήτικο, όπως χαρακτηρίζεται το στενόμακρο κτίσμα που συχνά περιβάλλεται από ένα οικόπεδο. Οι Αιγινήτες χρησιμοποιούν αρκετά ζωηρά χρώματα ενώ ενδιαφέρον έχουν οι τοιχογραφίες σε κάποια παλιά αρχοντικά και οι ξύλινες αυλόπορτες, που μπορείτε να δείτε κυρίως στο λιμάνι: ψηλές και όμορφες, σε έντονες αποχρώσεις, πάντα έτοιμες να υποδεχτούν τον κύριο του σπιτιού.
Η Αίγινα και η μυθολογία
Κατά την μυθολογία ο Δίας, πατέρας των θεών, ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό και το νησί πήρε το όνομά της Αίγινας. Ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και πάλι, κατά την μυθολογία, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Για αυτό τον λόγο οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες. Ο Αιακός παντρεύτηκε 2 γυναίκες, την κόρη του Κένταυρου Χείρωνα Ενδηίδα, από την οποία απέκτησε τον Πηλέα και τον Τελαμώνα, και την Νηρηίδα Ψαμάθη με την οποία έκανε τον Φώκο.
Ο Πηλέας και ο Τελαμώνας δολοφόνησαν τον Φώκο, λόγω ζηλοφθονίας και έφυγαν από το νησί. Ο Πηλέας πήγε στην Θεσσαλία και από τον γάμο του με την Θέτιδα γεννήθηκε ο Αχιλλέας, ενώ ο Τελαμώνας πήγε στην Σαλαμίνα, παντρεύτηκε την Εριβοία και απέκτησε τον Αίαντα. Έτσι η Αίγινα υπήρξε η πατρίδα του Αχιλλέα και του Αίαντα που υπήρξαν δύο από τους σπουδαιότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου.
Η σύγχρονη Αίγινα
Για όσους δεν το ξέρουν, η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Προς τιμήν του τα παλιά νεοκλασικά κτίρια που ανεγέρθηκαν τότε για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες ή ιδρύματα λέγονται μέχρι σήμερα καποδιστριακά. Πολιτιστικά, η Αίγινα είναι αρκετά πλούσια. Ο Ναός της Αφαίας δεν προσελκύει μόνο αρχαιολάτρεις. Η μυθολογία λέει ότι χτίστηκε προς τιμήν της Βριτομάρτιδος, κόρης του Δία και της Κάρμης, που έγινε «άφαντη» για να ξεφύγει από τον Μίνωα που την είχε ερωτευτεί. Από την πανέμορφη κορυφή μέσα στο πράσινο μπορείτε να μυρίσετε θάλασσα και πεύκο. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείτε να δείτε μάλιστα το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη, που σχηματίζουν μαζί με την Αφαία το ιερό ισοσκελές τρίγωνο. Κοντά στο λιμάνι, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας, το Μουσείο Καπράλου στα Πλακάκια, το Λαογραφικό Μουσείο και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου αξίζουν μια επίσκεψη.
Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας περιέχει αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στο Μουσείο υπάρχουν διάφορα αγγεία, πήλινα, κεραμικά, αλάβαστρα, λύχνοι, αγαλματίδια, επιγραφές, νομίσματα, όπλα και χάλκινα σκεύη. Στον προθάλαμο του Μουσείου υπάρχει αναπαράσταση πρωτοελλαδικής κατοικίας, το λεγόμενο “λευκό σπίτι” με πρώτο και δεύτερο όροφο και χυτήριο από χαλκό και στο αίθριο επιτύμβια ανάγλυφα από το νεκροταφείο της Ρήνειας. Το Μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν ταξινομημένα όλα τα εκθέματα.
Κυβερνείο
Το Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα σημαντικότατο κτήριο για τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Το κτίριο ανήκε στον Αιγινήτη Αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μοίρα. Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Το Κυβερνείο είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτήριο, με ξύλινη κεραμοσκεπή. Στον πρώτο όροφο, το πρώτο δωμάτιο ήταν το γραφείο και στη συνέχεια η κατοικία του Κυβερνήτη, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Την επισκευή του και πιθανόν την προσθήκη του ορόφου ανέλαβε τότε ο Κεφαλλονίτης μηχανικός Θεόδωρος Βαλλιάνος. Περί το 1840 γίνεται κατοικία του Επισκόπου Αιγίνης. Από το 1866 έως το 1873 χρησιμοποιείται ως άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1895 στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Το 1898 έως το 1926 το ισόγειό του μετατρέπεται σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1932 στεγάζει το Γυμνάσιο της πόλης της Αίγινας. Το 1941 η Γερμανική Κατοχή το χρησιμοποιεί ως Διοικητήριο και στρατώνα. Το 1960 έως 1980 στεγάζει εκ νέου το Γυμνάσιο. Από το 1981 μέχρι και σήμερα στον όροφο στεγάζεται το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας και το ισόγειο χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος. Δίπλα στο κυβερνείο υπάρχει ένα άλλο μονώροφο πετρόκτιστο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.
Ορφανοτροφείο
Νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το Ορφανοτροφείο, που είναι το πρώτο μεγάλο Δημόσιο κτήριο που χτίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια σε οικόπεδο που προσέφερε η Δημογεροντία της Αίγινας. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Βαλλιάνο, σε λιγότερο από ένα χρόνο (Απρίλιος του 1828), με οικοδομικά υλικά που φέρανε από το Άργος. Αρχικός προορισμός του ήταν η στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση περίπου εξακοσίων ορφανών του Αγώνα. Έτσι χρησιμοποιήθηκε σαν στέγη και σαν σχολείο για τα ορφανά αγόρια. Στο ορφανοτροφείο λειτούργησαν εργαστήρια για να μαθαίνουν τα παιδιά κάποια τέχνη. Έτσι λειτούργησαν: τυπογραφία, ωρολογοποιία, ραπτική, ξυλουργική, υποδηματοποιία και βιβλιοδετική. Στο κτήριο του ορφανοτροφείου στεγάστηκε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο. Διευθυντής και έφορος του Μουσείου ήταν ο Κερκυραίος Λόγιος Ανδρέας Μουσταξύδης, πιστός φίλος του Καποδίστρια. Μέσα στο ορφανοτροφείο κτίστηκε ο Ναός του Σωτήρα και η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, λιθογραφείο και βιβλιοπωλείο και το πρώτο Ελληνικό Ωδείο. Το 1834 κλείνει και παραχωρείται στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1842 λειτουργεί ως Λοιμοκαθαρτήριο. Από το 1848 έως το 1860 παραμένει κενό. Το 1860 λειτουργεί ως φρενοκομείο. Από το 1866 έως το 1869 φιλοξενεί πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Τέλος από το 1880 μέχρι το 1984 με κάποιες μετατροπές λειτούργησε σαν φυλακή ασφαλείας για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους.
Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου
Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910, από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920. Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι γυναικεία Μονή και σε αυτό ζουν 14 μοναχές. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου, οπότε συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στο Μοναστήρι υπάρχουν πολλά τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Πού θα κολυμπήσετε;
Το νησάκι Μονή βρίσκεται απέναντι από την Πέρδικα, μόλις 8 λεπτά απόσταση με βάρκα, χωρίς κατοίκους, μόνο με ελάφια, αγριοκάτσικα, παγώνια και σκίουρους που έρχονται κοντά σας για να τα ταΐσετε. Οι παραλίες έχουν βαθιά, καθαρά νερά, κατάλληλα για υποβρύχιο ψάρεμα, από την μία πλευρά του νησιού και άμμο από την άλλη. Είναι πευκόφυτο, με οργανωμένη αμμουδερή παραλία και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο, ψάρεμα, πικ-νικ, πεζοπορία, μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή του. Υπάρχουν δυο snack bar, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Από το Πάσχα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου γίνονται τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Πέρδικας. Στις καντίνες θα βρείτε καφέ, αναψυκτικά και ούζο με μεζέ.
Η Αιγινήτισσα απέχει από την Πέρδικα 2 χιλιόμετρα και διαθέτει οργανωμένη αμμώδη παραλία με snack bar, ομπρέλες, καφετέρια και ειδικό χώρο για ρακέτες. Η Αιγινήτισσα ήταν παλιά ιδιοκτησία του Μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Η πλούσια βλάστηση φτάνει μέχρι την αμμουδερή παραλία και εντυπωσιάζουν τα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά.
Ο Μαραθώνας απέχει 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας. Υπάρχουν δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες με αρκετή βλάστηση, με ευκαλύπτους, καλαμιές και θάμνους. Η θάλασσα έχει ένα βαθυγάλαζο χρώμα που θα σας συναρπάσει. Στην πρώτη αμμώδη παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ ή ποτό. Η δεύτερη παραλία είναι και αυτή αμμουδερή, κατάλληλη για παιχνίδια και ρακέτες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξύλινη καντίνα στη μέση της παραλίας. Ο Μαραθώνας εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο και έχετε την δυνατότητα να κάνετε όμορφες διακοπές. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά οργανωμένα studios ή διαμερίσματα.
Τέλος, μετά το Βαθύ ο δρόμος χαμηλώνει προς τη Σουβάλα, ένα μικρό λιμάνι στα βόρεια του νησιού 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Η Σουβάλα είναι ένα όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με παραλία, ωραίες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως επίσης και διαμερίσματα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο, γεμάτο από ζωή και κίνηση. Στη Σουβάλα υπάρχει παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά, θειούχα θερμοπηγή κατάλληλη για τη θεραπεία των ρευματισμών και δερματικών παθήσεων. Ένα χιλιόμετρο μετά τη Σουβάλα, ανατολικά, κατά μήκος της ακτής, υπάρχει το παραθεριστικό χωριό Άγιοι σε καταπράσινο περιβάλλον και σε 5 χιλιόμετρα το χωριό Βάγια μια οργανωμένη αμμουδερή παραλία, με αρχαιολογικά ευρήματα.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για την Αίγινα, για τις παραλίες της και τα γραφικά χωριά της. Ωστόσο, είναι καλύτερα να ανακαλύψετε μόνοι σας τις υπόλοιπες ομορφιές της!