Αγχώδεις διαταραχές και διατροφή

Συντάκτης: Flowmagazine

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να μας προστατέψουν από το έντονο άγχος, που μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως και σε οποιαδήποτε περίσταση της ζωής μας.

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίσταση της ζωής μας, όπως μια δημόσια εμφάνιση ή ομιλία. Η έντονη παρουσία του όμως μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοπαθολογία που επηρεάζει σημαντικά το άτομο.

Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Υπολογίζεται πως το 31,1 % των Αμερικανών βιώνουν μια αγχώδη διαταραχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε ηλικιακές ομάδες που αφορούν από παιδιά μέχρι μεσήλικες.

Πώς σχετίζονται με τη διατροφή;

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους, όπως προκύπτει από ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται να διαδραματίζουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η Β6 και η Β12, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. 

Συγκεκριμένα, τα προαναφερθέντα συνδέονται με την απόκριση στο άγχος ρυθμίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη.

Αγχώδεις διαταραχές και διατροφή

Μαγνήσιο

Η εξάντληση του μαγνησίου οδηγεί σε υπερδραστηριότητα του N-μέθυλο-D-ασπαρτικού και, κατά συνέπεια, σε καταθλιπτικά συμπτώματα, νευροενδοκρινικές αλλαγές, διαταραχές ύπνου, και αυξημένη φλεγμονή.Τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό είναι χαμηλότερα στους ενήλικες με κατάθλιψη έναντι των συμμετεχόντων (σε ελεγχόμενη μελέτη που διενεργήθηκε) χωρίς κατάθλιψη.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος έχει μελετηθεί σαφώς λιγότερο από το μαγνήσιο ως προς την επίδρασή του. Ωστόσο, μετανάλυση του 2017 έδειξε πως 25 mg ψευδαργύρου για 6 εβδομάδες, είχαν επικουρική δράση σε όσους λάμβαναν αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Βιταμίνη D

Αναφορικά με την πολυμελετημένη βιταμίνη D, σε μετανάλυση 7 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών με 3.191 εθελοντές φάνηκε πως η χορήγησή της με μορφή συμπληρώματος δεν ευθύνεται ούτε για βελτίωση ούτε για χειροτέρευση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ωστόσο, σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, αναφέρθηκε μικρή βελτίωση με τη λήψη βιταμίνης D με μορφή συμπληρώματος.


Διαβάστε επίσης: Το άγχος της καθημερινότητας και η αντιμετώπισή του μέσω της τεχνικής της συστηματικής χαλάρωσης


Διατροφικές συνήθειες

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως η υιοθέτηση μιας δίαιτας δυτικού τύπου που αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και trans λιπαρά αυξάνει το άγχος. Εντούτοις, η κατανάλωση κρέατος αυτή καθ’ αυτή δεν επηρεάζει τα επίπεδα άγχους ούτε ευθύνεται για την αύξησή του όπως έδειξε μεγάλη μετανάλυση του 2017. Αντίθετα, είναι η μειωμένη κατανάλωση κρέατος που σχετίζεται με πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα δεδομένα για τη vegan διατροφή είναι αντικρουόμενα, καθώς φαίνεται πως άλλες μελέτες τη συνδέουν με τη μείωση του άγχους ενώ άλλες όχι. Ακόμα, η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου 200 mg και βιταμίνης Β6 50 mg , έδειξε μικρή θετική συνεργιστική βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση του άγχους. 

Αγχώδεις διαταραχές και διατροφή

Επιπροσθέτως, η κατανάλωση ψαριών σε δόσεις 50 γραμμαρίων την ημέρα έδειξε ότι σχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης κατά 16 % σε σχέση με τη μη κατανάλωση. Επίσης, παρουσιάζεται δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ συνολικής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη 0.5, 1, 1.5 και 1,8 γραμμαρίων τη μέρα ισοδυναμεί με αντίστοιχη μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη κατά 31%, 52 %, 67 % και 70 %.

Πού καταλήγουμε;

Σε κάθε περίπτωση, οι αγχώδεις διαταραχές απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ενώ παρουσιάζουν και έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον ειδικά ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τη διατροφή. 

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, ο περιορισμός των κορεσμένων, η κατανάλωση φρούτων λαχανικών, ψαριών αλλά και κρέατος σε συγκεκριμένες ποσότητες, δηλαδή η ποικιλία στο διαιτολόγιόμας είναι αυτή που θα αποτελέσει ανάχωμα στις αγχώδεις διαταραχές χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως ασθενείς που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να μην τη λαμβάνουν.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…