Άγχος: Τα 8 πιο “ύπουλα” και αναπάντεχα συμπτώματα
Μήπως μετά από μια αγχωτική ημέρα στο γραφείο ή ένα τραυματικό γεγονός έχετε πονοκέφαλο, πιάσιμο στον αυχένα ή προβλήματα μνήμης; Πίσω από τα συμπτώματα του στρες «κρύβεται» το υπερβολικό ή και χρόνιο άγχος, με την πλειοψηφία να μην «ακούει» τι προσπαθεί να φωνάξει το σώμα! Μπορεί αρκετές επιδράσεις του να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες… αλλά υπάρχουν και μερικές -πιο «ύπουλες»- που θα σας εκπλήξουν… και ίσως να σας οδηγήσουν προς την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη και την «κακή» υγεία.
Εξασθενημένη μνήμη και μικρές επιδόσεις στη μάθηση
Ξεχνάτε πρόσφατα γεγονότα της ζωής σας ή δυσκολεύεστε να μάθετε μια ξένη γλώσσα; Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό πίεση, αυτόματα μειώνονται οι επιδόσεις του. «Για αυτό ευθύνεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει τη μνήμη και τη μάθηση, προκειμένου να προσφέρει ενέργεια στο σώμα για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες στρες», εξηγεί ο Leslie Atkinson, διευθυντής του Ινστιτούτου για το άγχος και την ευεξία στο Πανεπιστήμιο Ryerson.
Αύξηση του λίπους… ειδικά στην κοιλιά!
Και όμως, τα περιττά κιλά στην κοιλιά μπορεί να οφείλονται στο άγχος, με αποτέλεσμα να μην κουμπώνει το παντελόνι σας και να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2. Σουηδική έρευνα πάνω σε 50 υπέρβαρους άντρες μέσης ηλικίας απέδειξε ότι η έντονη έκκριση κορτιζόλης προκαλεί τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή περιοχή.
Περίεργα ή επαναλαμβανόμενα όνειρα τη νύχτα
«Δυστυχώς, το άγχος στη δουλειά μπορεί να μας ακολουθήσει και τις ώρες του ύπνου και να ρυθμίσει ανάλογα τα όνειρά μας», εξηγεί η Lauri Quinn Loewenberg, συγγραφέας του “Dream On It” και αναλύτρια ονείρων. Με το υπερβολικό άγχος τα όνειρα «επιστρέφουν» μετά από μερικά βράδια, με την πλειοψηφία, σύμφωνα με το περιοδικό Fitness, να βλέπει κυρίως ότι χάνει το λεωφορείο ή ότι καίγεται το σπίτι τους από πυρκαγιά.
Ασταθής κύκλος στις γυναίκες και υπογονιμότητα
Το άγχος επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ευθύνεται για την απελευθέρωση των ωαρίων μιας γυναίκας. Όταν το σώμα νιώθει ότι «κινδυνεύει» από το στρες, προσπαθεί να καταπολεμήσει την κατάσταση, καθυστερώντας την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία. Βέβαια, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, αφού η ίδια η καθυστέρηση εντείνει το στρες.
Πιάσιμο στους μύες της πλάτης και όχι μόνο!
Το μασάζ δεν προσφέρει μόνο απόλαυση, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο εξαιτίας του άγχους που «σφίγγει» τους μύες της πλάτης. Ειδικά οι πόνοι στον αυχένα είναι αρκετά συνηθισμένοι, καθώς εκεί συσσωρεύεται το άγχος. Παράλληλα, αυξάνονται οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι σπασμοί… ακόμα και του ματιού που τρεμοπαίζει κάθε δευτερόλεπτο.
Συνάχι και κρύωμα που δεν έχει τελειωμό…
Το διαρκές άγχος μέσα στο 24ωρο κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγοντας την πόρτα στα συχνά κρυολογήματα. Έρευνες αναφέρουν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να κυριευτούν από κρύωμα. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, «χαμηλώνει» τα επίπεδα της φλεγμονώδης αντίδρασης του οργανισμού… με απώτερο σκοπό να απελευθερώσει ενέργεια για την πάλη του σώματος με το στρες! «Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού γίνονται πολύ πιο ευάλωτα, με αποτέλεσμα να απογειώνουν την πιθανότητα για συνάχι», εξηγεί ο Sheldon Cohen, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ.
Απώλεια μαλλιών και ξαφνικό «γκριζάρισμα»
Εάν έχετε ήδη τη γενετική προδιάθεση για «γκριζάρισμα» των μαλλιών, τότε τα τραυματικά γεγονότα ή οι περίοδοι έντονου στρες θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Η ΜΚΟ Mayo Clinic στις ΗΠΑ εξηγεί ότι το στρες οδηγεί τα λευκά αιμοσφαίρια προς την «επίθεση» των θυλάκων της τρίχας, σταματώντας, έστω και προσωρινά, την ανάπτυξή τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να χάνετε αρκετές τρίχες κατά τη διάρκεια του ντους ή του χτενίσματος.
Στομαχικές διαταραχές και γαστρεντερίτιδα
Πέρα από την αίσθηση ότι υπάρχουν πεταλούδες στο στομάχι, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η γαστρεντερίτιδα. Το στομάχι συνδέεται στενά με τον εγκέφαλο, γεγονός που κατευθύνει ακόμα και στους στομαχόπονους. Άλλωστε, έρευνα του Harvard Medical School απέδειξε ότι οι ασθενείς με προβλήματα στομαχιού αντιδρούν καλύτερα, όταν παράλληλα λένε «ναι» στη ψυχολογική βοήθεια.