Όποιος θέλει να επισκεφτεί μια πόλη με μοναδική ομορφιά, μία πόλη που να συνδυάζει την ασιατική με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, …
Άγκυρα – Τουρκία: στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας
Η πρωτεύουσα της Τουρκίας έχει κοινή μοίρα με την Ουάσινγκτον: είναι και οι δύο πρωτεύουσες αλλά βρίσκονται στη σκιά κοσμοπολίτικων μητροπόλεων, η μεν της Κωνσταντινούπολης, η δε της Νέας Υόρκης. Όλα ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου 1923, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, μετατρέποντάς τη στο πολιτικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Η Άγκυρα είναι μια πόλη σύγχρονη, γεμάτη μνημεία που θυμίζουν σε όλους την ιστορία της νεότερης Τουρκίας. Τα αξιοθέατα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστών στην Αγκυρα είναι τρία μοναδικά μνημεία: η παλιά πόλη με το στιβαρό κάστρο και το πολυσυλλεκτικό Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας, το επιβλητικό Μαυσωλείο του Ατατούρκ στο κέντρο της Αγκυρας και το γιγάντιο τζαμί Kocatepe Camii, ο «ομφάλιος λώρος» θεού και πιστών στην πόλη.
Το μαυσωλείο ενός ηγέτη
Το Anitkabir, γνωστό και ως Μαυσωλείο του Ατατούρκ, συνήθως φιγουράρει πρώτο στην «ατζέντα» των τουριστών. Το ταφικό κτίσμα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα μνημειακής αρχιτεκτονικής στο κόσμο. Η επιλογή της τοποθεσίας που ανοικοδομήθηκε (στην κορυφή του λόφου Rasattepe) έγινε με προοπτική να είναι ορατό από όλα τα σημεία της πόλης. Στην είσοδο του μνημειακού χώρου δεσπόζουν δύο αντικριστά κτίσματα-πύργοι (Πύργος Ελευθερίας και Πύργος Ανεξαρτησίας) με τιμητική φρουρά και δύο συμπλέγματα γλυπτών που συμβολίζουν τη θλίψη του τουρκικού λαού για τον θάνατο του Ατατούρκ. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η πλακόστρωτη οδός των Λεόντων που έχει μήκος 262 μ. και κοσμείται με 12 αντικριστά ζεύγη λαξευμένων λεόντων.
Τζαμί Kocatepe Camii
Από την κορυφή του λόφου Rasattepe, τον ιερότερο τόπο της πολιτικής θρησκείας του κεμαλισμού, θα πάτε στο προάστιο Kocatepe, τον λαμπρότερο χώρο λατρείας του ισλαμισμού στην πόλη. Εδώ βρίσκεται το πάλλευκο τζαμί Kocatepe Camii, η θέα του οποίου προκαλεί δέος και θαυμασμό. Κτισμένο σε κλασικό οθωμανικό αρχιτεκτονικό ρυθμό -με τέσσερις μιναρέδες και πολλούς θόλους και τρούλους- το θρησκευτικό ορόσημο της πόλης εντυπωσιάζει με το μέγεθός του και συναγωνίζεται σε μεγαλοπρέπεια το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης και το Σελιμιγιέ Τζαμί της Αδριανούπολης. Είναι το νεότερο και μεγαλύτερο τζαμί της Αγκυρας (αλλά και της χώρας), χωρητικότητας 20.000 προσκυνητών. Είναι από τα μεγαλύτερα της Ασίας και η ανοικοδόμησή του ολοκληρώθηκε σε 20 χρόνια (1967-1987).
Η Παλιά Πόλη και το Κάστρο
Βορειοδυτικά της πλατείας Ulus ξεκινούν τα όρια της παλιάς πόλης. Σημείο αναφοράς του ιστορικού κέντρου της τουρκικής πρωτεύουσας αποτελεί το κάστρο-ακρόπολη Ankara Kalesi που στεφανώνει την κορυφή του κοντινού λόφου. Αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής της Τουρκίας.
Μουσείο Πολέμου της Ανεξαρτησίας (Kurtulus Savapy Muzesi)
Βρίσκεται στην πλατεία Ulus. Στο κτίριο στεγαζόταν αρχικά η Βουλή της χώρας. Τα μουσειακά εκθέματα (φωτογραφίες, έγγραφα, στρατιωτικό υλικό) αναφέρονται στους αγώνες των Τούρκων (μέχρι το 1925) για πολιτική ανεξαρτησία και σταθερότητα.
Εθνολογικό Μουσείο (Etnografya Muzesi)
Πρόσφατα ανακαινισμένο, στεγάζει μια πλούσια συλλογή με λαογραφικά εκθέματα απ’ όλη την Τουρκία, καθώς και αντικείμενα της οθωμανικής και σελτζούκικης περιόδου.
Το Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας (Anadolu Medeniyetleri Muzesi)
Στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο κτίριο (πρώην σκεπαστή αγορά) του 15ου αιώνα και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα απ’ όλη την περιοχή της Ανατολίας. Το 1997 βραβεύτηκε ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο. Στις αίθουσες του μουσείου, που άνοιξε το 1968, φιλοξενούνται εκθέματα της Παλαιολιθικής, Νεολιθικής και της Χαλκολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού.
Το καλύτερο χαμάμ της πόλης
Για χαμάμ, μπάνιο ή μασάζ συστήνεται το Sengul Merkez Hamami, στην πλατεία Opera Meydani.