Λέγαμε στο προηγούμενό μας άρθρο ότι για να αυξηθεί (ή να μην μειωθεί) η παραγωγικότητα και η παραγωγή χρειάζονται νέες …
Αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και εισόδημα
Αναζητάτε ένα επιπλέον εισόδημα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία; Να γιατί η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ιδανική για εσάς.
Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη είναι έκρυθμη. Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών των καυσίμων και μετέπειτα αρκετών άλλων προϊόντων είναι εμφανή πλέον. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην αναζήτηση ασφαλούς εισοδήματος είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα. Ένας λοιπόν από τους πιο ασφαλείς τρόπους να αποκτήσετε αυτό το εισόδημα είναι η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και παρακάτω θα αναλυθεί το γιατί.
Τι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια;
Αυστηρά οικονομικά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο είναι ένα χαρτοφυλάκιο αξιών με διασπορά το οποίο διατίθεται από ανοιχτού τύπου επενδυτικούς οίκους προς πώληση με τη μορφή μεριδίων. Πιο συγκεκριμένα, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο περιέχει διαφόρων τύπων επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ισοτιμίες νομισμάτων, ομόλογα,πρώτες ύλες (χρυσός, ασήμι) και πολλά άλλα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος αντί να αγοράσει κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά αγοράζει κάποιο μερίδιο του κεφαλαίου αυτού (σε μικρότερη τιμή από ό,τι αν τα αγόραζε όλα μαζί). Το γεγονός αυτό έχει πολλαπλές χρήσεις.
Διασπορά κινδύνου και απόδοσης
Αγοράζοντας πολλά διαφορετικά χρηματοοικονομικά προϊόντα πετυχαίνουμε σημαντική μείωση του κινδύνου. Για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο μόνο από μετοχές ενέχει σημαντικό κίνδυνο απώλειας χρημάτων γιατί αποτελούν ευμετάβλητα προϊόντα, αλλά αν έχει και κρατικά ομόλογα (αρκετά ασφαλή), ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά. Από την άλλη, οι μετοχές σε ένα τέτοιου είδους χαρτοφυλάκιο βοηθούν στο να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κερδών μια και η μεταβολή τους μπορεί να είναι ανοδική, άρα προς το συμφέρον μας.
Δημιουργία από επαγγελματίες χρηματιστές
Τα συγκεκριμένα κεφάλαια δημιουργούνται από αναλογιστές οι οποίοι κάνουν μια πρόβλεψη με στατιστικά και οικονομικά δεδομένα. Μετρούν τον μέγιστο κίνδυνο και τη μέγιστη απόφαση και συνυπολογίζουν μεταβλητές, όπως ο χρόνος και το κεφάλαιο, και έχουν προσέξει τις αναλογίες από το κάθε προϊόν στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα τελικό αμοιβαίο το οποίο χαρακτηρίζεται από μια κατηγορία κινδύνου. Όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος μεγαλώνει και η πιθανή απόδοσή του χωρίς να σημαίνει ότι τα αμοιβαία μικρού κινδύνου δεν έχουν πιθανότητα απώλειας χρημάτων. Βέβαια, δεδομένου του κατάλληλου χρονικού διαστήματος (σε βάθος κάποιων χρόνων) όλα τα αμοιβαία έχουν απόδοση.
Διαχείριση από εταιρείες-κολοσσούς
Όλα αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια τα διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες και επενδυτικοί οίκοι. Αυτό γίνεται κυρίως για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί το επενδυθέν κεφάλαιο. Έτσι, η σύσταση ενός αμοιβαίου μπορεί να μην είναι σταθερή αν ο διαχειριστής κρίνει ότι κομμάτι του κεφαλαίου δεν λειτουργεί όπως έπρεπε, επομένως μπορεί να κάνει τροποποιήσεις για το όφελος του επενδυτικού κοινού. Ενδεικτικά μερικές από αυτές τις εταιρείες είναι η Vanguard, η BlackRock,η MorganStanleyκαι η HSBC.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο δεν είναι κάτι το απλό αλλά αντιθέτως ένα πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο χρήζει βοήθειας ειδικού επενδυτικού και οικονομικού συμβούλου, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη απόδοση με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου.