Άγνωστες πληροφορίες για αγαπημένες γεύσεις
Αγαπημένες γεύσεις που δίνουν άρωμα και χρώμα στην καθημερινότητά μας. Όμως πόσα πραγματικά γνωρίζουμε γι’ αυτές; Θέλετε να τεστάρετε τις γνώσεις σε αυτό το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για εσάς; Ιστορική προέλευση, ετυμολογία λέξεων, χρήσιμες πληροφορίες και tips μαγειρικής συνθέτουν το μίγμα…
Ιστορικές πληροφορίες
– Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.
– Στην αρχαία Αθήνα το βραβείο του νικητή στο αγώνισμα του δρόμου ήταν 700 αμφορείς που περιείχαν 2,5 τόνους ελαιόλαδο.
– Τις διεγερτικές ιδιότητες του καφέ τις ανακάλυψε ένας βοσκός, ο οποίος παρατήρησε πως όσες κατσίκες έτρωγαν το φυτό του καφέ είχαν περισσότερη ενέργεια!!
– η Μαρία Τερέζα κάνει δώρο γάμου στον Λουδοβίκο τον 14ο μια πλάκα σοκολάτας. Κι από γαμήλιο δώρο, η σοκολάτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη και γίνεται πια σήμερα το δημοφιλέστερο δώρο που χαρίζουμε του Αγίου Βαλεντίνου.
– Ξέρατε ότι;
Οι Ισπανοί εξερευνητές το 16ο αιώνα έφεραν τους πρώτους σπόρους κακάο στην Ευρώπη. Όμως τους επεξεργάζονταν διαφορετικά, προσθέτοντας κυρίως γλυκαντικές ουσίες κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σοκολάτα και το κακάο αφάνταστα δημοφιλή τόσο στις βασιλικές Αυλές όσο και στο λαό.
Χρήσιμες πληροφορίες
– Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι, που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος στις ρίζες δέντρων. Το χρώμα, η γεύση και το άρωμα της καθορίζονται από το είδος του δέντρου κάτω από το οποίο βρίσκονται, π.χ. αυτές που βρίσκονται κοντά σε βελανιδιές έχουν πιο έντονο άρωμα!
– το πεπεροντσίνο είναι μια ποικιλία καυτερής πιπεριάς τσίλι που δίνει στα πιάτα μια αλμυρή γεύση
– Τα μανιτάρια πορτσίνι έχουν άρωμα κάστανου και φουντουκιού και γεύση που θυμίζει κρέας. Θεωρούνται από τα πιο γευστικά μανιτάρια!
– Ξέρατε ότι τα σύκα περιέχουν βιταμίνες A, C, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο
– Oι ειδικοί λένε πως για να αφομοιώνονται πλήρως τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος πρέπει να πίνεται σκέτο χωρίς καν την προσθήκη ζάχαρης ή σοκολάτας
– Χρειάζονται έξι φράουλες μετρίου μεγέθους για να υπερκαλύψουν την ημερήσια ανάγκη σε βιταμίνη C ενός οργανισμού, προσθέτοντας του μόνο 50 θερμίδες
– Η λέξη “light” δε σημαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιμο δεν έχει καθόλου θερμίδες. Ένα light τρόφιμο μπορεί να σημαίνει χαμηλά ή καθόλου λιπαρά ή λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη
– Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα στήθος, τόνος, σολομός) παρέχουν μια άμεση αίσθηση πληρότητας μακράς διαρκείας
– Το λεμόνι βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH, γιατί
έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
έχει 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις
διαλύει τους εντερικούς σκώληκες
δίνει οξυγόνο και
βοηθάει στην αναπνοή
– Τα κεράσια είναι το καλύτερο φρούτο κατά την περίοδο της εξεταστικής καθώς μειώνουν την πνευματική κόπωση.
Μία κούπα μαύρα κεράσια έχει μόνο 90 θερμίδες και είναι μία καλή πηγή ινών και βιταμίνης C
– 140 γραμμάρια φράουλες, (1 φλ). δίνουν 46 θερμίδες, σε συνδυασμό με γιαούρτι είναι το ιδανικό σνάκ.
– Ginger Wasabi
Καλλιεργείται σε κάποια μέρη της Ιαπωνίας γιατί χρειάζεται να έχει τρεχούμενο νερό.
Έχει πικάντικη και καυτερή γεύση.
Το wasabi κάνει καλό στη υγεία καθώς εμποδίζει την εμφάνιση μερικών ειδών καρκίνου, αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών που προκύπτουν από τροφές και αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων
Ετυμολογίες «γεύσεων»
– Η λέξη sause (σως) είναι γαλλική αλλά προήλθε από την λατινική λέξη salsa που σημαίνει αλατισμένο
– Το παγωτό «παρφέ» προέρχεται από την γαλλική λέξη parfait που σημαίνει τέλειο
– Η μαγιονέζα έχει πάρει το όνομά της από το λιμάνι Mahon της Μινόρκα, ένα ισπανικό νησί της Μεσογείου που ανήκει στο συγκρότημα των Βαλεαρίδων
– Η σάλτσα Teriyaki στα γιαπωνέζικα προέρχεται από τις λέξεις “teri” που σημαίνει “αστραφτερός” και “yaki” μαγειρεμένος, ψητός. Αυτό που κάνει το κρέας που μαρινάρεται με teriyakisauce “αστραφτερό”, είναι η ζάχαρη που βάζουμε στη σος που καραμελώνει κατά το μαγείρεμα
Τips μαγειρικής
– Αν πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό για να διώξετε τη μυρωδιά του σκόρδου, αυτό που θα πετύχετε είναι να παραμείνει για τα καλά! Μόνο το κρύο νερό απομακρύνει τη μυρωδιά του σκόρδου
– Για να κάνετε νοστιμότερο το σνίτσελ προσθέστε δύο κουταλιές τριμμένο τυρί στην τριμμένη φρυγανιά που τα πανάρετε
– Τα μανιτάρια αποτελούνται από 90% νερό. Όταν τα χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα παίρνουμε μια βρεγμένη πετσέτα και τα καθαρίζουμε, ποτέ σε τρεχούμενο νερό γιατί το απορροφάει αμέσως
– Το καλαμποκάλευρο στο τηγάνισμα των ψαριών κάνει πολύ πιο τραγανή κρούστα από το σταρένιο αλεύρι