Αγκάθα Κρίστι: η γυναίκα που εξαφανίστηκε

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη

Θα μπορούσε να είναι το σενάριο άλλης μιας ιστορίας μυστηρίου που τα έχει όλα: το εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο έξω από ένα απόμερο ξενοδοχείο, ο άπιστος σύζυγος που σκοπεύει να αφήσει τη σύζυγό του για χάρη της  νεαρής ερωμένης του. Α, και μια συγγραφέας που γράφει για φόνους και εγκλήματα, αλλά είναι η ίδια που εξαφανίζεται από τη σκηνή του εγκλήματος.

Συναρπαστικό; Κι όμως δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά υπόθεση από τις σελίδες όχι βιβλίων, αλλά της ζωής της Αγκάθα Κρίστι. Τα πράγματα ίσως να ήταν πιο απλά αν η Αγκάθα Κρίστι έγραφε νουβέλες και ρομάντζα. Όμως, η Κρίστι ήταν μια γυναίκα που… προμήθευε τον κόσμο με μυστήρια, αινίγματα και εγκλήματα, οπότε η φαινομενική εξαφάνισή της ήταν μια ιστορία που έμοιαζε να έχει βγει μέσα από τα βιβλία της.

Το χρονικό μίας εξαφάνισης

Το 1926 και αφού μόλις είχε δημοσιευθεί το έκτο της βιβλίο, η συγγραφέας φεύγει από το σπίτι της στο Μπέρκσαϊρ. Στις 9.45 το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου η 36χρονη Άγκαθα  φεύγει από το σπίτι της, στο Μπέρκσαϊρ, μια κομητεία στα νότια της Αγγλίας όπου έμενε με τον σύζυγό της, συνταγματάρχη  Άρτσιμπαλ Κρίστι και την επτάχρονη κόρη τους, Ρόσαλιντ και οδηγεί το αυτοκίνητό της, ένα  Morris Cowley μέσα στο σκοτάδι, προς άγνωστη κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα, το αυτοκίνητο βρίσκεται εγκαταλειμμένο κοντά στους λόφους του Σάρεϊ και εκτός από το γούνινο παλτό και την άδεια οδήγησής της, η διάσημη συγγραφέας είναι άφαντη!

Η αστυνομία άρχισε αμέσως τις έρευνες. Τα ΜΜΕ ήταν σε φρενίτιδα. Η Daily Mirror στο πρώτο της θέμα έγραφε: «Εξαφάνιση μυστήριο της γυναίκας του Μυστηρίου».

Η κατάσταση είχε πάρει διαστάσεις θρίλερ.

Ακούγονταν πολλές εκδοχές, αλλά όσο παρέμενε άγνωστο το πού βρίσκονταν ο κόσμος φοβόταν το χειρότερο. Ορισμένοι βέβαια σκέφτηκαν ότι ίσως πρόκειται για ένα κόλπο, προκειμένου να στραφεί η προσοχή στο νέο της βιβλίο. Ένας μάρτυρας ισχυρίζεται ότι την είδε ντυμένη άντρα, ένας άλλος πιστεύει ότι την είδε στα Harrods, στο Λονδίνο.

Οι 15.000 εθελοντές άρχισαν να την ψάχνουν, μαζί με αεροπλάνα και κυνηγόσκυλα. Έγιναν έρευνες σε λίμνες και ποτάμια, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών πίεζε την αστυνομία να λύσει το μυστήριο .Σε αυτό το ένα εθνικό κυνήγι με σκοπό να βρεθεί  ενεπλάκησαν συγγραφείς μυστηρίου όπως η Dorothy L Sayers και ο Arthur Conan Doyle. Μάλιστα ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ έδωσε ένα γάντι της σε μέντιουμ, που είπε ότι εκείνη ζούσε ακόμη και ότι θα επέστρεφε την επόμενη εβδομάδα!

Και όλο αυτό το διάστημα, οι εφημερίδες καταδίκαζαν τον σύζυγό της, ή δημοσίευαν φωτογραφίες κάνοντας υποθέσεις για το πόσο μπορεί να έχει αλλάξει εκείνη την εμφάνισή της, πιθανά πορτρέτα της συγγραφέως άλλοτε με καπέλο, άλλοτε με γυαλιά, με διαφορετικά μαλλιά.

 Ο κύριος ύποπτος είναι πάντα ο σύζυγος

Ο σύζυγός της πάντως, ο συνταγματάρχης Αρτσι Κρίστι- πιλότος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (που φαινόταν να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το γκολφ παρά για τη σύζυγό του) ήταν ο κύριος ύποπτος.

Ας γυρίσουμε πίσω τους δείκτες του ρολογιού. Τί είχε μεσολαβήσει πριν την εξαφάνιση της Άγκαθα; Εκείνο το πρωινό, ο Κρίστι της είχε ανακοινώσει ότι θα περνούσε το σαββατοκύριακο «με φίλους», κάτι που σήμαινε- όπως εκείνη ήδη ήξερε- ότι θα περάσει το διήμερο με την ερωμένη του, την Νάνσι Νιλ. H Άγκαθα, ευάλωτη ήδη από τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της, της ανακοινώνει ακόμη και ότι σκόπευε να ζητήσει διαζύγιο για να παντρευτεί τη νεαρότερη Νάνσι.

Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται

Όσοι είχαν πιστέψει ότι ο άντρας της ήταν ένοχος, εξεπλάγησαν όταν εκείνη εντοπίστηκε σώα και αβλαβής μετά από 11 μέρες σε ένα ξενοδοχείο με σπα στο Harrogate. Ένας μουσικός την αναγνώρισε σε ξενοδοχείο, όπου ζούσε με ψεύτικο όνομα, χρησιμοποιώντας τα μετρητά που είχε πάρει μαζί της για τη νέα της ζωή. Μάλιστα, είχε επιλέξει το μικρό όνομα της ερωμένης του συζύγου της, καθώς συστηνόταν ως Νιλ.

Το κίνητρο της Αγκάθα Κρίστι όταν εξαφανίστηκε ήταν ξεκάθαρο;

«Ήθελε να χαλάσει το σαββατοκύριακό του με την Νιλ, να τον κάνει να υποφέρει, αν και ακόμη τον λάτρευε. Δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Τύπου», εξηγεί στην Independent ο Τζάρεντ Κέιντ, συγγραφέας του «Η Αγκάθα Κρίστι και οι 11 ημέρες της εξαφάνισης».

Μήπως δεν είναι τόσο απλό;

Μπορεί ο λόγος για την εξαφάνισή της να ήταν προφανής, όμως η ίδια δεν εξήγησε ποτέ τί την οδήγησε στο να εξαφανιστεί και ποτέ δεν μίλησε γι ‘αυτό, εκτός από το ότι σχολίασε κάποτε ότι «για 24 ώρες περιπλανήθηκα σε ένα όνειρο και στη συνέχεια βρήκα τον εαυτό μου στο Harrogate ως μια ευχαριστημένη και απολύτως χαρούμενη γυναίκα που πίστευε πως είχε μόλις έρθει από τη Νότια Αφρική».

Υπήρξε μάλιστα μια θεωρία που ανέπτυξε ο βιογράφος της Κρίστι, Andrew Norman, ο οποίος, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2006, δήλωσε ότι πίστευε πως η γνωστή συγγραφέας αυτές τις 11 ημέρες υπέφερε στην πραγματικότητα από μια σπάνια ψυχική κατάσταση γνωστή ως «κατάσταση φούγκας», η οποία της προσέδωσε ένα είδος αμνησίας που την άφησε χωρίς να γνωρίζει τί έκανε για την περίοδο που έλειπε.

Τί ήθελε να πετύχει η Άγκαθα;

Παραμένει μυστήριο το τί ήθελε να πετύχει η Κρίστι με την εξαφάνισή της. Να τιμωρήσει το σύζυγό της για να τον ξανακερδίσει; Ή είχε προσωρινή αμνησία- εξαιτίας κατάθλιψης- και πιθανότατα με τάσεις αυτοκτονίας; Οπως και να έχει, γεγονός είναι ότι αφού εγκατέλειψε το αυτοκίνητό της, η συγγραφέας πήγε με τρένο στο Λονδίνο, από όπου έστειλε επιστολή στον αδερφό του Αρτσι, Κάμπελ, και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο εμφανίστηκε ως Τερέζα Νιλ από το Κέιπ Τάουν.

  • Η εξαφάνισήτης ήταν διαφήμιση για το επόμενό της βιβλίο;
  • Ήταν μία μηχανορραφία της βασίλισσας του εγκλήματος;
  • Ήθελε να τον τιμωρήσει;
  • Ήταν σχέδιο της Άγκαθα να εμπλέξει το σύζυγό της σε ανθρωποκτονία;
  • Μήπως ήθελε να τον κάνει να υποφέρει, να περάσει μια κόλαση στιγματισμένος στα μάτια της κοινωνίας ως ο σφαγέας της;
  • Άραγε επρόκειτο για ένα σχέδιο εκδίκησης που πήγε στραβά;

Κανείς δε ξέρει, αλλά ένα είναι σίγουρο.  Η  Άγκαθα έκλεισε το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο όνομα της  ερωμένης του συζύγου της.

Οι χαμένες 11 ημέρες της Κρίστι αντιπροσωπεύουν ένα από αυτά τα μυστήρια που μας αρέσει να «ψάχνουμε», αλλά δε θέλουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Ας αφήσουμε το μυστήριο να πλανάται, είναι πιο ατμοσφαιρικό έτσι.

Για την ιστορία, η ιστορία της εξαφάνισής της ενέπνευσε τον υπέρτατο  Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος αποτύπωσε αυτή την ιστορία στην ταινία του «The Lady Vanishes».

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.