Γονείς και ειδικοί μιλούν για τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και το στρες που συνοδεύει την ανατροφή των παιδιών σήμερα. Ποια …
Αυτό το στιλ γονεϊκότητας διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων στα παιδιά
Αν ανησυχείς για τον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδιά σου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο στιλ ανατροφής που μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν υπό «εχθρικές» συνθήκες, με υπερπροστατευτικότητα, υπερβολικό έλεγχο και πειθαρχία, έχουν διπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους, να αναπτύξουν κάποια ζητήματα ψυχικής υγείας κοντά στην ηλικία των 9, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge και του University College του Δουβλίνου. Τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά τη μελέτη 7.500 παιδιών από τη νηπιακή ηλικία μέχρι κι εκείνη των 9 ετών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Epidemiology and Psychiatric Sciences και σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Dr. Ioannis Katsantonis: «Μέσα από αυτή την έρευνα δεν θέλουμε να πούμε στους γονείς να μη βάζουν όρια στα παιδιά αλλά ότι η σκληρή πειθαρχία μπορεί να φέρει επιπτώσεις σαν κι αυτές στη ζωή τους».
Διαβάστε Επίσης: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αναπτύξει το λόγο του;
Τα στιλ γονεϊκότητας επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του παιδιού και μπορούν να προστατεύσουν ή να βάλουν σε κίνδυνο την ψυχική του υγεία.
Η επιθετική ανατροφή περιλαμβάνει συχνές φωνές στα παιδιά, σωματικές τιμωρίες, απομόνωση όταν έχουν κακή συμπεριφορά, και όλα αυτά φυσικά καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή του
Σύμφωνα με τον Dr. Katsantonis: «Το γεγονός ότι 1 στα 10 παιδιά (στην έρευνα) εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο για ψυχικά προβλήματα είναι ανησυχητικό και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας το συγκεκριμένο στιλ γονεϊκότητας που προκαλεί τέτοιες επιπτώσεις στη ζωή τους».
H έρευνα επιβεβαιώνει ότι σε μια ιδανική σχέση, ο γονιός δείχνει διαρκώς την αγάπη του, την προσοχή του με υγιή τρόπο ενώ ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό βοηθάει το ίδιο να νιώθει ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι έχει δίπλα του έναν γονιό στον οποίο μπορεί να βασιστεί. Σε τι ακριβώς ωφελεί αυτό την προσωπικότητά του; Αποκτά υψηλή αυτοεκτίμηση μεγαλώνοντας, μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με υγιή και σαφή όρια.
Αντίθετα, το παιδί που μεγαλώνει σε ένα εχθρικό περιβάλλον, βιώνει μια χρόνια και επαναλαμβανόμενη «κακοποίηση» ή αμέλεια. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ενός «σύνθετου» τραύματος. Το παιδί όσο μεγαλώνει, αποκτά συναισθηματικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές ή χαμηλή αυτοεκτίμηση που συνοδεύεται συνήθως από ντροπή και ενοχές, επηρεάζοντας συνολικά την ψυχική του υγεία που σε αυτές τις ηλικίες, είναι πιο «εύθραυστη» από ποτέ.