Αν και ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα παραμείνει αμετάβλητος, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν σημαντικά τις επόμενες καταβολές του
Αφορολόγητο όριο για μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές
Τα κατώτερα αφορολόγητα όρια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από γονείς σε τέκνα προβλέπει ο Ν.4714/2020, ενώ η ΑΑΔΕ, σε εγκύκλιό της, διευκρινίζει την φορολογητέα κλίμακα για τις δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών, για την αγορά πρώτης κατοικίας και εξόφληση δανείων αυτών.
Ανατροπές στην φορολογία των ακινήτων φαίνεται να επιφυλάσσει το 2021. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι, την ερχόμενη Άνοιξη, τα ακίνητα όλης της χώρας θα αποκτήσουν νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ, παράλληλα, πάνω από 3.000 περίπου περιοχές για τις οποίες, μέχρι σήμερα, ίσχυε το αφορολόγητο, αναμένεται να ενταχθούν, για πρώτη φορά, σε τιμές ζώνες, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αξία των ακινήτων και, κατά συνέπεια, τους φόρους που οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν στο Κράτος.
Προκειμένου να αποφύγουν την δυσμενή εξέλιξη των νέων αντικειμενικών αξιών, και την οικονομική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες, πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να προβούν, εν μέσω πανδημίας, σε γονική παροχή ή δωρεά των ακινήτων τους προς τα τέκνα τους, ή σε γονικές παροχές χρηματικών ποσών σε αυτά, ώστε να συνδράμουν στην αγορά πρώτης κατοικίας.
Μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας
Στο πλαίσιο αυτό, αναφορικά με τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας, ο νέος Νόμος 4714/2020, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από 31.7.2020, απαλλάσσει από την φορολογία τις γονικές παροχές πρώτης κατοικίας με ανώτατο όριο το ποσό των 200.000 ευρώ. Για τα τέκνα, αντίστοιχα, στα οποία μεταβιβάζεται η πρώτη κατοικία με γονική παροχή ή δωρεά, από έγγαμο φορολογούμενο, το ανώτατο αφορολόγητο όριο, φτάνει το ποσό των 250.000 ευρώ, προσαυξανόμενο, περαιτέρω, εφόσον υπάρχουν προστατευόμενα μέλη. Ακόμη, στην περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα ανώτατα αυτά όρια, φορολογείται μόνο κατά το υπερβάλλον ποσό της αξίας.
Χρηματικές παροχές
Αναφορικά με τη φορολογία που διέπει τις μεταβιβάσεις χρηματικών παροχών που διενεργούνται κατόπιν δωρεάς ή γονικών παροχών από γονείς που επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά τα παιδιά τους στην αγορά της πρώτης κατοικίας, ο νέος νόμος, προβλέπει μηδενικό φόρο για ποσά έως 150.000 ευρώ. Για χρηματικές παροχές μεγαλύτερων ποσών, προβλέπονται κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές, κυμαινόμενοι από 1% έως 10% .
Η ερμηνευτική εγκύκλιος της Α.Α.Δ.Ε.
Προς διευκρίνιση του ως άνω νομοθετικού πλαισίου, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσίλης, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. Ε. 2133/11-8-2020 ερμηνευτική εγκύκλιο επί του Ν.4714/2020. Σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή, καθιερώνεται ο θεσμός του συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών ή γονικών παροχών του ίδιου γονέα στο ίδιο τέκνο, εφόσον για αυτές η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από 1.1.2004.
Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των γονικών παροχών είναι η γονική παροχή ή δωρεά να αφορά στην απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου, ως πρώτη κατοικία, για το οποίο το τέκνο εκπίπτει της φορολογίας.
Σε φορολόγηση, ωστόσο, υπόκειται το συνολικό μεταβιβαζόμενο ποσό, επί του οποίου υπολογίζεται η φορολογική κλίμακα, και όχι μόνο το απαλλασσόμενο από τον φόρο μεταβίβασης. Στο ποσό, μάλιστα, αυτό, ενδέχεται να περιλαμβάνονται και οι αμοιβές δικηγόρου, συμβολαιογράφου, τέλη μεταγραφής. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον το ποσό της χρηματικής δωρεάς ή γονικής παροχής υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση.
Η, δε, δωρεά ή γονική παροχή, προκειμένου να υπαχθεί σε φορολόγηση, με βάση ορισμένη κλίμακα, θα πρέπει να προκύπτει ρητά από την φορολογική δήλωση ότι συνεστήθη για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο ο δωρεοδόχος έτυχε απαλλαγής.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα της Α.Α.Δ.Ε.
https://www.aade.gr/egkyklioi-kai-apofaseis/e-2182-09-11-2020