Συνήθως οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, μας στρεσάρουν και μας προκαλούν μια σύγχυση. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να μας …
Άφησε το παρελθόν πίσω και συνέχισε δυναμικά
Όλοι έχουμε μέσα μας πράγματα που μας καθορίζουν και διαμορφώνουν την προσωπική μας ταυτότητα. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι σχέσεις μας, το επαγγελματικό μας περιβάλλον βοηθούν να “χαράξουμε” την πορεία μας και γεμίζουν τις αποσκευές μας με συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις. Τι γίνεται όμως, όταν κάτι από αυτά ή και περισσότερα από αυτά, μας κρατούν πίσω;
Νιώθουμε συχνά την ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους, ξεχνώντας ότι αν δεν είμαστε εμείς πλήρεις, είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό να “δίνουμε” στους άλλους. Ειδικά όταν οι άλλοι είναι απαιτητικοί.
Το να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, μπορεί να σημαίνει το να αφήσουμε πίσω κάτι που μας πλήγωσε, μια τραυματική εμπειρία, μια σχέση, ή το να αποστασιοποιηθούμε από ανθρώπους και καταστάσεις που μας τραβούν πίσω, εμποδίζοντας την προσωπική μας ανάπτυξη.
Πρακτικά όμως, πως μπορεί να γίνει αυτό;
Αρχικά, είναι καλό να αναγνωρίσουμε την κατάσταση την οποία θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν σοβαρό τσακωμό που μας κόστισε μια δυνατή φιλία. Καθόμαστε και αναμασάμε στους υπόλοιπους φίλους τους λόγους του τσακωμού, εξηγούμε πόσο θύματα νιώθουμε και απασχολούμε το μυαλό μας με τις ίδιες σκέψεις, παρότι η κατάσταση με αυτό τον τρόπο δεν θα μεταβληθεί. Αναγνώριση. Η κατάσταση αυτή συνέβη, μου προκάλεσε κακό, με στεναχώρησε.
Επίλυση
Μπορώ να κάνω κάτι για να βελτιώσω την κατάσταση; Ας υποθέσουμε ότι η ρήξη στη φιλική σχέση είναι ανεπανόρθωτη. Αν όχι, ο διάλογος βοηθά να δουν και οι δυο πλευρές τί είναι καλύτερο για να σωθεί η σχέση. Αν η ρήξη είναι πράγματι ανεπανόρθωτη, τότε η επίλυση έρχεται με την κατανόηση, σε πρώτη φάση.
Κατανοούμε ότι μας συνέβη κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Και το σημαντικότερο, κατανοούμε το μάθημα που μας έδωσε αυτή η κατάσταση. Όποιο κι αν είναι αυτό. Για παράδειγμα, να μην εμπιστευόμαστε εύκολα. Οφείλουμε να εντοπίσουμε και τα δικά μας λάθη και στη συνέχεια να τα παραδεχτούμε στον εαυτό μας και στους άλλους.
Αφού λοιπόν έχουμε αναγνωρίσει το πρόβλημα, κάναμε ό,τι μπορέσαμε για να το λύσουμε και στη συνέχεια κατανοήσαμε ό,τι είχε να μας διδάξει, περνάμε στο τελευταίο στάδιο που είναι η αποστασιοποίηση. Προσπαθούμε με υγιή τρόπο, αφού έχουμε κάνει τα προηγούμενα, να αποστασιοποιηθούμε από ό,τι δεν μας κάνει καλό. Άλλωστε, είναι καλό να σκεφτούμε πως οι αρνητικές εμπειρίες στην πραγματικότητα είναι μαθήματα ζωής, που μας διδάσκουν να τα πάμε καλύτερα στην επόμενη προσπάθεια!
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως, αν δυσκολευόμαστε να αποστασιοποιηθούμε και να προχωρήσουμε σε νέα βήματα, αυτό σημαίνει πως πιθανόν να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου life coach που θα μας ενθαρρύνει και θα μας καθοδηγήσει να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα για να κάνουμε μια νέα αρχή. Αν, ωστόσο, η κατάσταση που δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε περιλαμβάνει κάποια τραυματική εμπειρία, ο ψυχοθεραπευτής είναι εκείνος που θα μας βοηθήσει να είμαστε καλά με τον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε την όποια αρνητική εμπειρία.
Σε κάθε περίπτωση, όταν δυσκολευόμαστε να κάνουμε αυτά που θα μας προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και θα μας εξελίξουν, είναι καλό να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού για να γίνουμε λειτουργικοί και να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα.
Αν πιστέψουμε στον εαυτό μας και σκεφτούμε το μέλλον μας, όλα θα πάνε καλά. Οι άσχημες καταστάσεις υπάρχουν , αλλά μετατρέποντάς τις σε μαθήματα ζωής, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά!