Αφιέρωμα στις αγγλικές παροιμίες

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Κάθε χώρα έχει την δική της λαϊκή σοφία. Και αυτή η λαϊκή σοφία  εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στις παροιμίες του κάθε λαού. Εμείς σε αυτό το άρθρο,  θα κάνουμε να αφιέρωμα στις πιο γνωστές αγγλικές παροιμίες…

Σε προηγούμενο άρθρο μου,  μιλήσαμε για τις ανατολίτικες παροιμίες. Στο παρόν άρθρο όμως, θα γίνει λόγος για τις αγγλικές, οι οποίες με την σειρά τους έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Πολλά πράγματα χάνονται επειδή δεν τα ζητάς.»

Ενίοτε στενοχωριόμαστε γιατί δεν αποκτήσαμε κάτι, που ποτέ όμως δεν διεκδικήσαμε. Η ζωή ωστόσο δεν μας χρωστά τίποτα. Επομένως, δεν χρειάζεται να έχουμε απαιτήσεις από το..σύμπαν, αλλά από τον εαυτό μας.

Όπως είχε πει και ο S.Stallone « Αν γνωρίζεις τι αξίζεις, τότε πήγαινε και διεκδίκησέ το

Ό,τι λοιπόν κρίνουμε πως μας αξίζει, χρειάζεται να έχουμε το θάρρος να το ζητήσουμε…

«Σκουπίδια βάζεις, σκουπίδια βγάζεις.»

Η αλήθεια είναι πως, σε κάποιο βαθμό, μπορούμε να ελέγξουμε τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Στον ελεύθερό μας χρόνο,  για παράδειγμα,  μπορούμε να επιλέξουμε το τι θα κάνουμε. Θα δούμε τηλεόραση ή θα διαβάσουμε ένα αγαπημένο μας βιβλίο;

Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι και να επιλέξουμε, οι πληροφορίες που δεχόμαστε  επηρεάζουν με κάποιο τρόπο το υποσυνείδητό μας. Έτσι, εάν το «ταΐσουμε» με χρήσιμο υλικό, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας…

«Οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα.»

Εάν καπνίζουμε 30 ολόκληρα χρόνια και θέλουμε να «κόψουμε» το κάπνισμα, είναι επόμενο να δυσκολευτούμε. Μάλιστα, εάν το δούμε με αριθμούς, ένας τέτοιος καπνιστής έχει ως συνήθειά του το κάπνισμα σχεδόν … 11.000 μέρες!

Παρ’ όλα αυτά, όλα μπορεί να συμβούν. Το «μυστικό» βέβαια για να «κόψεις» μια κακή συνήθεια είναι να την αντικαταστήσεις με μια άλλη, ιδανικά ωφέλιμη. Αντί π.χ. να καπνίζουμε, ας βάλουμε τον αθλητισμό και τον διαλογισμό στη ζωή μας.

Προσωπικά με αυτές τις δυο συνήθειες «έκοψα» το κάπνισμα… «μαχαίρι».

«Στην ήρεμη θάλασσα, όλοι είναι καπεταναίοι.»

Αυτή η παροιμία μου θυμίζει αυτό που λέμε: «Στα εύκολα όλοι καλοί είναι.» .

Παρ’ όλα αυτά, ο χαρακτήρας μας αποκαλύπτεται περισσότερο από το πώς διαχειριζόμαστε καταστάσεις και πρόσωπα  σε στιγμές πίεσης ή από την στάση μας απέναντι στις αντιξοότητες…

Εκεί αποδεικνύεται από το «τι πάστα» είναι φτιαγμένος ο καθένας…

«Να χρησιμοποιείς απαλά λόγια και σκληρά επιχειρήματα.»

Αυτήν την παροιμία την είχε χρησιμοποιήσει και η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Εύη Ξυραφά,  σε πρόσφατο σεμινάριό της για τις Διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά τι μας λέει αυτή η παροιμία;

Πως όταν π.χ. ερχόμαστε σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση με κάποιον, δεν χρειάζεται να τον βρίσουμε ή να φωνάζουμε. Μπορούμε να παραμένουμε ψύχραιμοι και να δώσουμε έμφαση στο τι επιχειρήματα χρησιμοποιούμε.

Εάν μεταχειριζόμαστε «στιβαρά» επιχειρήματα, το πιθανότερο είναι να «αφοπλίσουμε» τον συνομιλητή μας…

«Δεν υπάρχει λόγος να κλαίμε πάνω απ’ το χυμένο γάλα.»

Ο,τι δυσάρεστο και να μας συνέβη στο παρελθόν, δεν μπορεί να αλλάξει.

Όσο και να μας κατακλύζει το συναίσθημα της δυσφορίας ή της απογοήτευσης μετά από ένα άσχημο γεγονός, αυτό δεν μπορεί να κάνει τον χρόνο να…  γυρίσει πίσω.

Το πιο ώριμο που έχουμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι το εξής: να ρωτήσουμε τον εαυτό μας «πως μπορώ πλέον να διαχειριστώ αποτελεσματικά αυτό που συνέβη;»

«Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει.»

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό,  διαβάζοντας αυτή τη φράση, είναι διδάγματα από την Ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, η Ιστορία μας διδάσκει πως αυτοκρατορίες που κάποτε ήταν παντοδύναμες, κάποια στιγμή κατέρρευσαν.

Πάρτε για παράδειγμα, την Περσική, την Ρωμαϊκή ή  την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Κάποτε ήταν κυρίαρχες στη γεωπολιτική σκακιέρα, όμως ήρθε η στιγμή που διελύθησαν…

Η παροιμία αυτή ισχύει και για τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο. Κάποτε ανεβαίνουν, άλλοτε …πέφτουν…

«Η ευγένεια αξίζει πολλά και δεν κοστίζει τίποτε.»

Το να είμαστε ευγενικοί είναι αρετή. Είναι κάτι που εκτιμάται από τους περισσότερους ανθρώπους και είναι κάτι που εάν το έχεις, σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους άλλους.

Είναι μια ιδιότητα που είναι καλό να έχει ο κάθε εργαζόμενος, αλλά και ο καθένας μας στην προσωπική του ζωή. Γιατί έτσι δεν κάνουμε μόνο καλή εντύπωση στους άλλους, αλλά δείχνουμε και ότι τους σεβόμαστε.

Ας το δούμε όμως και ανάποδα. Εάν συμπεριφέρεσαι με αγένεια, αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου στο τέλος της μέρας;

«Πρέπει να μάθουμε να περπατάμε προτού μπορέσουμε να τρέξουμε.»

 Η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται να πάμε να τρέξουμε σε μαραθώνιο 40 χιλιομέτρων, τη στιγμή που δεν αθλούμαστε καθόλου στη ζωή μας. Αντίθετα, θα χρειαστεί να προπονηθούμε πολλούς μήνες- για να μην πω χρόνια-  για να το καταφέρουμε.

Βήμα βήμα ωστόσο, θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι και κάποια στιγμή θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και εμείς μέρος σε εκείνον τον πολυπόθητο… μαραθώνιο…

«Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια.»

Το ποιοι είμαστε δεν αποκαλύπτεται τόσο από το τι λέμε,  αλλά από το τι κάνουμε.

Εάν λοιπόν εγώ σας πω οτιδήποτε για τον εαυτό μου, που αναιρείται όμως μέσα από τις πράξεις μου, πόσο αξιόπιστος θα θεωρούμαι;

Όπως άλλωστε είχε πει και ο κορυφαίος φιλόσοφος R.Emerson: «Αυτό που είσαι μου φωνάζει τόσο δυνατά, που δεν μπορώ ν’ ακούσω λέξη απ’ όσα λες.»…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…