Αδράξτε την κατάλληλη στιγμή για χειμερινή κολύμβηση!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να συνεχίσει τα θαλασσινά μπάνια ακόμα και το χειμώνα. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλά και δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι χειμερινοί κολυμβητές αισθάνονται την ίδια ευεξία και αναζωογόνηση πέρα από πολλά άλλα καλά. Τι χρειάζεται όμως, για να το τολμήσουν και οι πιο διστακτικοί;

Μικρές χρήσιμες πληροφορίες

Καταρχήν, αυτή η εποχή, δηλαδή ο Σεπτέμβριος είναι εδώ που παίζεται όλο το παιχνίδι. Το πρώτο βήμα για να γίνει κανείς χειμερινός κολυμβητής είναι να μη διακόψει τα μπάνια μετά τις διακοπές. Η πορεία πρέπει να είναι σταδιακή και η επαφή με το θαλασσινό νερό να μη χάνεται, ώστε το σώμα να συνηθίζει στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Άλλωστε, το νερό της θάλασσας αργεί πάντα να κρυώσει σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, μιας και πρόκειται για μια μεγάλη μάζα νερού που η θερμοκρασία της δεν μπορεί να μεταβληθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά αν σταματήσει κανείς τον Αύγουστο και ξαναδοκιμάσει να μπει το Δεκέμβριο. Είναι βέβαιο πως δε θα τα καταφέρει ή θα δυσκολευτεί πολύ και δεν είναι καλό για την υγεία, αφού μπορεί να πάθει μέχρι και ανακοπή. Ενδεικτικά, να πούμε πως η θερμοκρασία της θάλασσας στην Αττική το Δεκέμβριο είναι γύρω στους 15C, πολλές φορές υψηλότερη από εκείνη του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Γιατί αξίζει να το προσπαθήσω;

Το μπάνιο στη θάλασσα το χειμώνα αυξάνει την αντοχή και τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό σύστημα και το μεταβολισμό βοηθώντας τον να κάνει περισσότερες καύσεις. Επίσης θωρακίζει το ανοσοποιητικό. Με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσετε ότι θα αρρωσταίνετε όλο και πιο σπάνια, τα κρυολογήματα, το συνάχι και η γρίπη θα γίνουν παρελθόν. Δε θα αντέχετε να ντύνεστε σαν κρεμμύδι στην καθημερινότητά σας, αν μέχρι τώρα το συνηθίζατε, γιατί απλούστατα θα αντέχετε το κρύο. Το δέρμα σας θα αποκτήσει φρεσκάδα κάνοντας φυσική απολέπιση, θα γίνετε πιο εύκαμπτοι, ενώ οι γυναίκες θα δουν την κυτταρίτιδα να μειώνεται και οι τοξίνες θα αποβάλλονται από τον οργανισμό ευκολότερα. Ψυχολογικά, το μπάνιο το χειμώνα χαρίζει ευεξία, μειώνει το άγχος και τους προβληματισμούς, απαλλάσσει από πονοκεφάλους, μιας και το κρύο νερό βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ενδορφίνες, την ανθρώπινη «μορφίνη» που φέρνει ευφορία.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

  • Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα όταν βρέχει γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κεραυνών.
  • Δεν μπαίνουμε απότομα στο νερό, οι γιατροί συστήνουν να πέφτουμε με την πλάτη, ώστε να μη νιώσει το στέρνο την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας.
  • Δεν καθόμαστε στο νερό πάνω από 15-20 λεπτά και κολυμπάμε, δε μένουμε ακίνητοι μέσα, για να αποφύγουμε την υποθερμία.
  • Δεν ανοιγόμαστε στα βαθιά σε περίπτωση που νιώσουμε μούδιασμα ή πάθουμε κράμπα.
  • Πριν μπούμε, κάνουμε μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις για να ενεργοποιήσουμε και να αιματώσουμε τους μύες, ίσως και λίγο τζόγκινγκ ή επιτόπιο τρέξιμο, εκτός κι αν έχει προηγηθεί κάποια αθλητική δραστηριότητα.
  • Μόλις βγούμε, σκουπιζόμαστε καλά και ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα.
  • Τέλος, πριν επιχειρήσουμε οτιδήποτε, παίρνουμε την έγκριση γιατρού ειδικά αν έχουμε προβλήματα με την καρδιά, τις αρτηρίες, τα αγγεία, τους πνεύμονες, υποφέρουμε από μυοσκελετικές παθήσεις, νευροπάθειες, αλλεργίες ή είμαστε διαβητικοί. Και αυτό, επειδή η επαφή με το κρύο νερό προκαλεί στρες στον οργανισμό, ανεβάζει τους ρυθμούς της αναπνοής, τους παλμούς και την πίεση του αίματος.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…