Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για ένα παιδί; Πώς αντιμετωπίζω την άρνησή του για ύπνο; Τι κάνω όταν τα βράδια …
Τα καλά του μεσημεριανού ύπνου
Ο μεσημεριανός ύπνος, γνωστός στους λατινογενείς πολιτισμούς ως σιέστα, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας από τη μείωση του άγχους, μέχρι την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Η κατάσταση του ύπνου παγκοσμίως
Αν σε πιάνει η τάση να θέλεις να κοιμηθείς στο γραφείο ή γενικότερα να ψάχνεις ευκαιρία να κλείσεις τα μάτια για λίγο, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις έλλειψη ύπνου. Μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από 7-9 ώρες, ενώ πολλοί ενήλικες παρουσιάζουν τουλάχιστον μία διαταραχή ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι αναγκάζονται να καταφεύγουν και σε λύσεις όπως τα ηρεμιστικά χάπια.
Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την υγεία σου
Ο ύπνος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και σε άλλα συστήματα. Ενώ η μείωση του ύπνου για κάποιο διάστημα (π. χ. λόγω διαβάσματος για εξετάσεις) δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να δημιουργεί πρόβλημα, λειτουργεί αθροιστικά και μπορεί να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου πολλά προβλήματα στην υγεία.
Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος. Αυτό επηρεάζει τον μεταβολισμό και τους βιορυθμούς σου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείσαι από χρόνιες φλεγμονές, με όλα τα καλά που αυτές συνεπάγονται, από άγχος και κατάθλιψη, μέχρι αρθρίτιδα και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο μεσημεριανός ύπνος είναι η λύση
Οι περισσότεροι από εμάς λόγω των συνθηκών ζωής ξεχάσαμε τι σημαίνει μεσημεριανός ύπνος από τότε που ήμαστε στο νηπιαγωγείο, αλλά αυτή η συνήθεια φαίνεται ότι κάνει καλό και στους ενήλικές, κατά τους ειδικούς. Αν και είναι δύσκολο να τον εντάξεις στην καθημερινότητά σου, ωστόσο βοηθά πάρα πολύ στην υγεία σου.
Βοηθάει τον εγκέφαλο
Πολλοί διάσημοι ηγέτες και ευφυΐες, όπως ο Αϊνστάιν ή ο Τσώρτσιλ, συμπεριελάμβαναν στο καθημερινό τους πρόγραμμα τον ύπνο και οι ειδικοί έχουν δείξει ότι ένας ύπνος διάρκειας 60-90 λεπτών (1-1,5 ώρας) μπορεί να είναι τόσο ευεργετικός όσο και ο πλήρης ύπνος τη νύχτα. Επιπλέον, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2010 έδειξε ότι και ένας σύντομος ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση.
Βοηθάει την καρδιά
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Heart, παρατηρήθηκε σε δείγμα γενικά υγιών ανθρώπων ηλικίας 35-75, ότι παρουσίαζαν μέχρι και 48% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων όσοι κοιμούνταν το μεσημέρι έστω και δύο φορές την εβδομάδα ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ύπνου, δείχνοντας ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η συχνότητά του.
Μειώνει το άγχος
Ο ύπνος μειώνει την έκκριση της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους που εκκρίνεται από το συμπαθητικό σύστημα. Ενώ το σύστημα αυτό συνεισέφερε στην προστασία του ανθρώπου από τα άγρια θηρία, δεν βοηθάει το ίδιο στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το άγχος ωθεί στην έκκριση της αδρεναλίνης στο αίμα, η οποία προκαλεί και την παραγωγή κορτιζόλης. Η μονιμότητα της κατάστασης αυτής συμβάλλει μακροπρόθεσμα σε προβλήματα υγείας.
Καλύτερος και από τον καφέ
Σε σύγκριση με τον καφέ, ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει την κατάσταση αφύπνισης και την ικανότητα αντίδρασης, ενώ βοηθάει στον έλεγχο των πράξεων ώστε να μην είμαστε τόσο παρορμητικοί και μας κάνει να μην αγανακτούμε τόσο εύκολα. Επιπλέον, ο ύπνος συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης και στη μάθηση που προκύπτει από απομνημόνευση.
Πώς αξιοποιείς τα θετικά του ύπνου
Δεν χρειάζεται να κοιμηθείς μιάμιση ώρα για να απολαύσεις τα καλά του ύπνου. 20-30 λεπτά ύπνου είναι αρκετά, καθώς δεν διαταράσσουν τον νυχτερινό ύπνο. Ωστόσο, καλό είναι να κοιμάσαι πριν από τις 3 το απόγευμα και να βρίσκεις ένα ήσυχο μέρος, με χαμηλό φωτισμό και ευνοϊκή θερμοκρασία. Όταν ξυπνήσεις, άσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να συντονιστεί πριν πιάσεις το κινητό και ξυπνήσεις απότομα.