Βοηθάει ή όχι η τεχνολογία την ισορροπία εργασίας-ζωής;

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Βοηθάει ή όχι η τεχνολογία την ισορροπία εργασίας-ζωής;Ipad, smartphones, υπολογιστές και ψηφιακές κάμερες… «περικυκλώνουν» όχι μόνο τη δουλειά μας, αλλά και τη ζωή μας! Τελικά, όμως, η τεχνολογία βοηθά ή όχι την ισορροπία ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι; Για μερικούς, οι «έξυπνες» συσκευές προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στις υποχρεώσεις τους, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν και εξ αποστάσεως. Ωστόσο, άλλοι νιώθουν σαν φυλακισμένοι, όταν το αφεντικό τους μπορεί να τους εντοπίσει ανά πάσα στιγμή στο κινητό…

Σύμφωνα με νέα μελέτη από την ασφαλιστική Hiscox, μόνο το 5% των 304 ερωτηθέντων δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, ενώ παράλληλα μόνο το 3% απομακρύνει τα κινητά από την κρεβατοκάμαρα ή το τραπέζι της κουζίνας. Η Eileen McDargh, συγγραφέας βιβλίου για την ισορροπία εργασίας-ζωής, δηλώνει: «Έχω σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία, αφού όταν κρατήσει τα ινία μπορεί να παρεμποδίσει την καριέρα μας και να βλάψει τις σχέσεις μας. Για να υπάρξει ισορροπία, το εκκρεμές δεν θα πρέπει να γέρνει, ούτε προς την τεχνολογία, ούτε προς την αποφυγή της».

Τα «ατού» της νέας τεχνολογίας στη ζωή και τη δουλειά

  • Τα meetings πια γίνονται μέσα από το skype, αφού εκεί μπορούν να συνδεθούν δεκάδες σύμβουλοι από διάφορα μέρη σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, οι αποστάσεις και ο χρόνος εκμηδενίζονται…
  • Εργασία από το σπίτι. Χωρίς την τεχνολογία και τους υπολογιστές δεν θα υπήρχε η γνωστή και ως «εργασία από το σπίτι», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η επιλογή μιας εξ αποστάσεως δουλειάς, που βρίσκεται ακόμα και εκτός Ελλάδας!
  • Με ένα κλικ ο καθένας μπορεί να πλοηγηθεί μέσα σε δισεκατομμύρια πληροφορίες. Έτσι, μπορεί να κερδηθεί χρόνος, ο οποίος θα αφιερωθεί στην οικογένεια ή τους φίλους σας.
  • Περισσότερο από το 77% των εργαζομένων στη μελέτη συμφωνεί ότι η τεχνολογία προσφέρει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα και ωράριο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής.

Τα μειονεκτήματα των gadgets και των «έξυπνων» συσκευών

  • Το αφεντικό μπορεί να στέλνει email ή μηνύματα κειμένου τα μεσάνυχτα και να ενοχλεί την προσωπική ζωή σας. Άλλωστε, πολλοί ενοχλούνται από το γεγονός ότι μπορούν να τους εντοπίσουν, ακόμα και οι συνάδελφοι ανά πάσα στιγμή.
  • Η δουλειά από ομαδικό χαρακτήρα αποκτά έναν πιο ατομικό, καθώς μπαίνει μέσα στη μέση η απόσταση και η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο!
  • Η τεχνολογία αυξάνει τα επίπεδα άγχους, αφού συχνά μπορεί να παρεισφρήσει άθελα της στην προσωπική ζωή, είτε μέσω κοινωνικών δικτύων, είτε μέσω μηνυμάτων κειμένου στα κινητά.
  • Ένας εργαζόμενος, «βουτηγμένος» στην τεχνολογία φέρεται πιο αντικοινωνικά και λιγότερο παραγωγικά. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μειώνει την ψυχολογική ευεξία και την γενικότερη ευτυχία.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.