Η μουσική επηρεάζει πολύ την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο που οι γυναικολόγοι λένε να ακούει μουσική η γυναίκα κατά …
Μουσική στο σπίτι που μας χαλαρώνει
Πόσο συχνά χαλαρώνετε στο σπίτι ακούγοντας ήχους που σας ηρεμούν και ταξιδεύουν τις σκέψεις σας; Υπάρχει μια συγκεκριμένη μελωδία που μόλις την ακούτε νιώθετε πληρότητα;
Ηρεμία-φύση-αέρας είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές λέξεις που μπορεί να μας δημιουργούν εικόνες όταν ακούμε μια χαλαρωτική μελωδία. Πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανόμαστε αρμονία όταν ακούμε ηρεμιστικά κύματα ωκεανών, σταγόνες βροχής, τον βρυχηθμό καταιγίδας όταν παρασύρεται ή κελάηδημα πουλιών σε τροπικά δάση.
Η ακρόαση της μουσικής μπορεί να μας προσφέρει χαλάρωση στον τρόπο σκέψης και στο σώμα μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αργή, ήσυχη, κλασική μουσική. Αυτός ο τύπος μουσικής μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στις φυσιολογικές μας λειτουργίες. Επιβραδύνει τους παλμούς και τους καρδιακούς ρυθμούς και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα ορμονικά επίπεδα του άγχους.
Υπάρχουν ποικίλα είδη μουσικής που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε θετικά και αισθητικά στο σπίτι μας και να τα απολαύσουμε όταν επιθυμούμε να εξαφανίσουμε κάθε ίχνος αρνητικού συναισθήματος. Ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες μας, έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε χαλαρωτικές μελωδίες σε διάφορες συνήθειές μας στο σπίτι, όπως η μελέτη, ο διαλογισμός, το μπάνιο και ο ύπνος. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής!
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, ειδικά αυτές τις ημέρες που είναι αναγκαίο να παραμείνουμε στο σπίτι είναι να αναζητήσουμε μελωδίες που μας γαληνεύουν, να δημιουργήσουμε τη δική μας playlist για να τις ακούμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώσουμε την ανάγκη για ηρεμία και να μην ξεχνάμε να ετοιμάζουμε μια ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα!
Τί δημιουργεί στο μυαλό μας και στο σώμα μας η χαλαρωτική μουσική;
Διάβασα πρόσφατα ένα κοινωνικό πείραμα, το οποίο εφαρμόστηκε το 2003 με τη συνεργασία εργαστηρίων Νευροφυσιολογίας στην Γαλλία, του τμήματος Ψυχολογίας του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, του εργαστηρίου Μουσικής Νευροψυχολογίας και Ακουστικής Γνώσης του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά και του εργαστηρίου Ανθρώπινων Ψυχο-Νευρο-Ενδοκρινολογικών Ερευνών, του Νοσοκομείου Ερευνητικού κέντρου Douglas και του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Mc Grill στην πόλη Verdun Quebec στον Καναδά.
O στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να καθοριστεί και να υποστηριχθεί επιστημονικά αν η χαλαρωτική μουσική μπορεί να διευκολύνει την ανάκτηση μετά από την εκτέλεση μιας εργασίας υπό στρεσογόνες συνθήκες. Εικοσιτέσσερις σπουδαστές ελέγχονταν συχνά ως προς τα επίπεδα της σιελογόνης κορτιζόλης. Μιας ορμόνης δηλαδή, η οποία βοηθά τον οργανισμό μας να ανταποκριθεί στο στρες και το άγχος. Τα επίπεδα λοιπόν αυτής της ορμόνης μετριούνταν πριν και μετά το δοκιμαστικό τεστ κοινωνικού στρες. Tα αποτελέσματα αυτού του πειράματος αποκάλυψαν ότι με την παρουσία της μουσικής, τα επίπεδα της σιελογόνης κορτιζόλης έπαυαν να επιδεινώνονται μετά την στρεσογόνο συνθήκη, ενώ με την επικράτηση ησυχίας, τα επίπεδά της συνέχιζαν να γίνονται πιο έντονα για τριάντα λεπτά!
Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για να εντάξουμε την χαλαρωτική μουσική στον χώρο μας;
Συνομιλώντας με την κ. Παπαγεωργίου Όλγα, Ψυχολόγο, με Msc στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και Μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων, μαθαίνουμε τον τρόπο σκέψης που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να δημιουργήσουμε εμείς στο σπίτι μας το κατάλληλο πλαίσιο εισαγωγής της χαλαρωτικής μουσικής. Η ίδια επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό πρώτα από όλα να νιώθουμε εμείς ηρεμία. Θα πρέπει στη συνέχεια να τακτοποιήσουμε όλες εκείνες τις εργασίες του σπιτιού τις οποίες θεωρούμε ότι καταφέρνουν να μας αποτραβήξουν την προσοχή. Αν για παράδειγμα θέλουμε να ακούσουμε χαλαρή μουσική στον χώρο μας, αλλά έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το σπίτι δεν είναι τακτοποιημένο, και τα ρούχα μας είναι διάσπαρτα και ασιδέρωτα και να βάλουμε να ακούσουμε χαλαρωτική μουσική μπορεί να ηρεμήσουμε, αλλά όχι 100%. Γιατί η εστίασή μας δεν είναι τοποθετημένη αποκλειστικά στην αισθητική απόλαυση που μας δημιουργούν οι μελωδίες που ακούμε, αλλά στις συγκεκριμένες σπιτικές εργασίες της δεδομένης στιγμής.
Ποιές εργασίες μπορούμε συνδυάζουμε με το άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής στο σπίτι;
Συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας με την ψυχολόγο, κ. Όλγα Παπαγεωργίου, τονίζεται η καίρια σημασία της χαλαρωτικής σημασίας σε οργανικό επίπεδο. <<Οι χαλαρωτικοί ήχοι αποτραβούν τη σκέψη μας και καταφέρνουν να αλλάξουν την ταχύτητα και τον ρυθμό της>>.
Μπορούμε να εφαρμόζουμε αρκετές εργασίες στο σπίτι μας, ενώ ακούμε χαλαρωτική μουσική. Με την προϋπόθεση όπως και η ίδια μας αναφέρει, ότι αυτές οι εργασίες δεν απαιτούν σκληρές, πνευματικές λειτουργίες, όπως είναι μια διπλωματική εργασία. Μπορούμε να δοκιμάσουμε ασκήσεις αναπνοών, ακομη και εναλλακτικές ασκήσεις χαλάρωσης όπως οι νοερές απεικονίσεις, καθώς ακούμε ήχους που μας ηρεμούν.
Ακόμη ένα κριτήριο σε αυτό το σημείο, όπως τονίζει η κ. Παπαγεωργίου είναι η δική μας επιλογή στη μουσική. Μόνο εάν ξέρουμε ποιός τύπος μελωδίας μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μπορούμε να νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία και συγκέντρωση σε αυτήν την πνευματική διαδικασία. <<Κάποιοι από εμάς μπορεί να προτιμάμε την ακουστική μουσική, άλλοι τον ήχο βροχής ή κελαηδίσματα πουλιών>>.
Ακόμη, είναι πολύ καλή ιδέα όπως η ίδια μας αναλύει, να συνδυάσουμε χαλαρά projects ταυτόχρονα με τις ήρεμες μελωδίες. Όπως μπορεί να είναι το πλύσιμο των πιάτων, η τακτοποίηση εγγράφων ή η οργάνωση της ντουλάπας μας. Επίσης, σε πολλούς από εμάς συμβάλλει στη χαλάρωσή τους ο συνδυασμός μπάνιου με μουσική ηρεμίας. Εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός από εμάς και τις προσωπικές επιλογές για τον τρόπο ξεκούρασης!