Οι πιθανότητες των παιδιών

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Οι πιθανότητες των παιδιώνΑν μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, πόσο αξίζει ένας στατιστικός χάρτης; Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επέλεξε έναν πρωτότυπο, αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με την υγεία, την εκπαίδευση και γενικά τη ζωή των παιδιών ανά τον κόσμο. Αντί να παρουσιάζει πολύπλοκα διαγράμματα και πλήθος στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις χώρες, όπου τα παιδιά και οι μητέρες αντιμετωπίζονται με καλύτερο τρόπο, έδωσε στη δημοσιότητα 30 παγκόσμιους χάρτες, στους οποίους αποτυπώνει την ποιότητα ζωής των παιδιών ανά την υφήλιο.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα, με πάνω από 200.000 εμπεριστατωμένες απαντήσεις και έρευνες σε 177 χώρες του κόσμου. Καλύπτει μια σειρά από βασικά ερωτήματα που αφορούν κατ’ αρχάς στη βιωσιμότητα και μετά στην υγεία, την εκπαίδευση, τις παροχές και τα δικαιώματα, τα οποία απολαμβάνουν τα παιδιά και οι μητέρες σε όλες τις χώρες της γης. Οι βασικές κατηγορίες, στις οποίες βασίστηκε η έρευνα, είναι οκτώ: Η παροχή βασικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η νομοθεσία που προστατεύει τα παιδιά από την εκμετάλλευση και απαγορεύει την παιδική εργασία, η νομοθεσία που απαγορεύει το γάμο μεταξύ παιδιών χωρίς τη θέλησή τους, οι παροχές στην υγεία, η νομοθεσία για τις σχέσεις του παιδιού με τους γονείς του, τα βασικά κριτήρια βιωσιμότητας (μέγιστος αριθμός θερμίδων, ποικιλία διατροφής κτλ.), τα συνταγματικά δικαιώματα για την ισότητα και την αποφυγή των διακρίσεων και η πρόνοια του κράτους για παιδιά με σωματική ή νοητική αναπηρία.

Οι πιθανότητες των παιδιώνΤα στοιχεία από την πολύ ενδιαφέρουσα παγκόσμια έρευνα βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.childrenchances.org , η οποία όπως λέει εύγλωττα και ο τίτλος της αναφέρεται στις πιθανότητες που έχει κάθε παιδί παντού στον κόσμο να ζήσει και να αναπτυχθεί σωστά, αλλά και να τύχει μόρφωσης και βοήθειας. Αξίζει τον κόπο να χαζέψετε τους χάρτες, για να διαπιστώσετε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις νομοθεσίες των χωρών και να κατανοήσετε ότι ορισμένα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται π.χ. στις ΗΠΑ δεν υπάρχει θεσμοθετημένη άδεια μετ’ αποδοχών στις μητέρες πριν και μετά τον τοκετό.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…