Τι αποκαλύπτει το στήθος για την υγεία της γυναίκας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ανά τους αιώνες το γυναικείο στήθος αποτελεί σύμβολο της θυληκότητας και της σεξουαλικής έλξης. Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες γυναίκες δίνουν έμφαση στην εμφάνιση του ντεκολτέ τους, επιλέγοντας τα κατάλληλα ρούχα ή εσώρουχα ή ακόμη και επενδύοντας σε μία αισθητική επέμβαση στήθους. Πέρα όμως από το αισθητικό κομμάτι, καλό θα ήταν να παρατηρούμε αυτό το τόσο ιδιαίτερο σημείο του σώματός μας, καθώς αλλαγές πάνω σε αυτό, μπορούν να μαρτυρήσουν αρκετά στοιχεία για την υγεία μας. Ας δούμε μαζί κάποια από αυτά.

Επικείμενη περίοδος

Όπως όλες γνωρίζουμε πολύ καλά, το στήθος είναι ένα από τα πρώτα μέρη του γυναικείου σώματος που δείχνουν τα σημάδια της έναρξης της εμμήνου ρύσεως. Στις περισσότερες γυναίκες το στήθος πρήζεται και πονάει, ενώ ο πόνος μπορεί να συνεχιστεί και λίγες ημέρες μετά την περίοδο. Φυσικά, το σύμπτωμα αυτό είναι καθόλα φυσιολογικό και δεν κρύβει φόβο ανησυχίας.

Εγκυμοσύνη

Εάν παρατηρήσετε πως οι θηλές σας ξαφνικά σκουραίνουν, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε έγκυος. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το στήθος αλλάζει, μεγαλώνει, το νιώθετε πιο ερεθισμένο και οι θηλές αποκτούν πιο σκούρο χρώμα. Επιπλέον όσο περνάει ο καιρός οι φλέβες γίνονται πιο ευδιάκριτες, ενώ μικροσκοπικά ροζ εξογκώματα αναπτύσσονται γύρω από τις θηλές.

Χρειάζεστε νέο σουτιέν

Αν η μπανέλα από το σουτιέν σας, σας κόβει ή αν ξαφνικά πονάτε στον αυχένα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι το σώμα σας «φωνάζει» για νέο στηθόδεσμο. Αγοράζοντας καινούριο σουτιέν θα φύγουν οι πόνοι από τον αυχένα και θα βελτιωθεί κατά πολύ η στάση του σώματός σας.

Αλλαγές στο βάρος

Όταν χάνετε ή αποκτάτε βάρος, το στήθος σας είναι από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζεται. Αυτό σημαίνει ότι θα μικρύνει ή θα μεγαλώσει αντίστοιχα. Μπορεί επίσης αν χάσετε απότομα πολλά κιλά, να παρατηρήσετε στο στήθος ραγάδες ή κάποια κόκκινα μικρά σημάδια, τα οποία συνήθως φεύγουν με τον καιρό.

Μεγάλη κατανάλωση αλατιού

Εάν νιώθετε το στήθος σας πρησμένο χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τότε κατά πάσα πιθανότητα, η αιτία είναι το αλάτι. Όταν καταναλώνετε πολλά αλμυρά τρόφιμα, δεν παρουσιάζετε πρήξιμο μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και στο στήθος. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατακράτησης υγρών που προκαλεί το αλάτι. Έτσι, η λύση δεν είναι άλλη από το να περιορίσετε το αλάτι και να καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke στην Καλιφόρνια έδειξε ότι το 60% των γυναικών που έκοψε τον καφέ, δεν πόναγε στο στήθος σε σχέση με εκείνες που συνέχιζαν να πίνουν. Η καφεΐνη προκαλεί διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρησμένο στήθος. Έτσι αν νιώθετε συνέχεια βαρύ το στήθος σας, δοκιμάστε να περιοσρίσετε τον καφέ ή να πίνετε ντεκαφεινέ.

Το παρακάνατε με το γυμναστήριο

Όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Αρκεί όμως να μην φτάνουμε στα άκρα γιατί τότε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Μια από τις αιτίες του πόνου στο στήθος μπορεί να είναι η υπερβολική άσκηση. Για να αποφευχθεί το δυσάρεστο συναίσθημα, φροντίστε να φοράτε ένα καλό αθλητικό σουτιέν και να μην καταπονείτε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει πολλά εμφανή συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της ανώμαλης περιόδου, της υπερβολικής τριχοφυΐας στο πρόσωπο ή το σώμα, του λιπαρού δέρματος και ακμής, καθώς και αύξησης του σωματικού βάρους. Αν όμως δεν γνωρίζετε ότι πάσχετε από το σύνδρομο, το στήθος σας θα μπορούσε να σας αποκαλύψει πολλά. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατακράτησης νερού και ευαισθησίας στο στήθος. Έτσι, εάν εμφανίζετε αυτά τα δυο συμπτώματα ίσως χρειάζεται να κάνετε έναν έλεγχο.

Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού είναι μία πάθηση που κάνει την εμφάνισή της πολύ συχνά. Προκειμένου να προφυλάξετε τον εαυτό σας, χρειάζεται να κάνετε αυτοεξέταση μαστού και φυσικά να επισκέπτεστε τον γιατρό σας για τον ετήσιο έλεγχο. Αν ωστόσο εντοπίσετε μόνες σας κάποια αλλαγή ή κάποιο εξόγκωμα στο στήθος, μην το αφήσετε χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να σώσουν τη ζωή σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…