H ιστορία των top cocktails

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η ιστορία των top coctailsΈνα ποτήρι cocktail στα χέρια και η παραλία γεμίζει χρώμα και γεύσεις. Το καλοκαίρι έχει ήδη ανεβάσει τη διάθεση μας… με τις παραγγελίες για ποτά και cocktail να χτυπούν κόκκινο στη Γλυφάδα ή στις κοντινές θάλασσες της Αθήνας. Τα παρακάτω top 10 cocktails, όπως τα χαρακτηρίζει το National Geographic, «απογειώνουν» τη διασκέδαση στην παραλία… με την κάθε πρόταση να ακολουθείται από τη δική του μοναδική ιστορία!

Daiquiri, Κούβα

Το cocktail πήρε το όνομα του από μια παραλία κοντά στο Santiago της Κούβας, αφού εκεί φτιάχτηκε το πρώτο daiquiri με ρούμι, lime και ζάχαρη Καραϊβικής! Εφευρέθηκε από μια ομάδα Αμερικάνων μηχανικών, που εργάζονταν στην περιοχή και είχε ξεμείνει από τζιν. Σήμερα το frozen daiquiri με γεύση φρούτων αποτελεί το πιο αγαπητό cocktail στην Αμερική.

Pina Colada, Πουέρτο Ρίκο

Ανανάς, καρύδα και ρούμι… το τρίπτυχο για διασκέδαση στην Καραϊβική, εδώ και 100 χρόνια! Το γνωστό και ως Pina Colada έγινε ακόμα πιο δημοφιλές μετά από τις προσθετικές «πινελιές» του μπάρμαν Ramon Marrero, ο οποίος δούλευε στο San Juan του Πουέρτο Ρίκο. Μέσα στη δεκαετία του 1950, ο Ramon έβαλε κρέμα καρύδας μέσα στο σέικερ, με αποτέλεσμα η σημερινή έκδοση του Pina Colada να πίνεται σε όλο τον κόσμο… με την καλύτερη γεύση, βέβαια, να βρίσκεται στις παραλίες του Πουέρτο Ρίκο!

Margarita, Μεξικό

Άλλοι λένε ότι δημιουργήθηκε πρώτη φορά στο Τέξας, όταν ένα ζεστό απόγευμα ένας οικοδεσπότης έψαχνε ένα ποτό για να δροσίσει τους καλεσμένους του. Μερικοί πιστεύουν ότι φτιάχτηκε από έναν μπάρμαν στη Τιχουάνα, ο οποίος ήθελε να εντυπωσιάσει τη Ρίτα Χέιγουορθ (πραγματικό όνομα Μαργαρίτα Κανσίνο) με ένα ποτό προς τιμήν της. Όπως και να έχει, η Μαργαρίτα με τεκίλα, cointreau, χυμό lime και αλάτι στο ποτήρι… έγινε το πρώτο cocktail σε πωλήσεις διεθνώς και συνώνυμο του Μεξικό!

Caipirinha, Βραζιλία

Πρόκειται για ένα cocktail με ζάχαρη, lime και cachaça (χυμός από ζαχαροκάλαμο), το οποίο απογειώνει τη διάθεση! Δεν υπάρχει beach bar ή παραθαλάσσιο καφέ που να μην προσφέρει Caipirinha στη Βραζιλία, καθώς οι παραλλαγές του είναι αμέτρητες. Η πιο γνωστή πρόταση είναι το caipifrutas, που διαθέτει φρούτα της Βραζιλίας, όπως είναι τα φρούτα του πάθους, το μάνγκο και το ακτινίδιο!

Η ιστορία των top coctailsMai-Tai, Πολυνησία

Ένα δροσιστικό cocktail, με άφθονο πάγο, ρούμι, Κουρασάο με γεύση πορτοκάλι και σιρόπι από αμύγδαλα. Πρώτη φορά φτιάχτηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια το 1944… όταν ένας επισκέπτης από την Ταϊτή το χαρακτήρισε ως “maita’i ae ro’a”, που σημαίνει «έξω από αυτόν τον κόσμο». Εξ’ ου και το όνομα mai-tai! Το cocktail διαφημίστηκε από επιτυχημένη ταινία του Elvis “Blue Hawaii” και από τότε έγινε η αγαπημένη συνήθεια στα σαλόνια της Πολυνησίας.

Red Stripe Beer, Τζαμάικα

Η μπύρα Red Stripe διαθέτει Τζαμαϊκανή ταυτότητα, αφού «απογειώθηκε» όταν το νησί απέκτησε επισήμως την ανεξαρτησία του το 1962 από τη Μεγάλη Βρετανία. Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε το 1928 στο νησί Kingston, ενώ σήμερα αποτελεί την πιο δημοφιλή μπύρα της Καραϊβικής…

Limoncello, Νότια Ιταλία

Όταν οι αγρότες στη νότια Ιταλία παρήγαγαν μεγάλη ποσότητα από λεμόνια… έφτιαξαν το Limoncello! Οι φλούδες λεμονιού, το αλκοόλ και η ζάχαρη φτιάχνουν το πιο διάσημο ποτό στη γειτονική Ιταλία. Συνήθως, πίνεται μετά από το γεύμα, αλλά τελευταία αρχίζει να παραγγέλνεται και ως ένα απλό cocktail με πάγο, σόδα ή τόνικ. Μετατρέπεται σε ακόμα πιο θεϊκό, εάν συνδυαστεί με το παραθαλάσσιο τοπίο στην ακτή Αμάλφι.

Cape Codder, Μασαχουσέτη

Όταν οι χυμοί cranberry “Ocean Spray” άρχισαν να γίνονται κομμάτι των cocktails, στο σέικερ έμπαινε κάθε ποτό… από Καναδικό ουίσκι μέχρι και ρούμι! Όμως, ο χυμός συνδυαζόταν ιδανικά με βότκα, παίρνοντας το όνομα Cape Codder, προς τιμήν της χερσονήσου της Μασαχουσέτης, όπου και ευδοκιμούν τα cranberries. Από εκεί και πέρα, το cocktail υπέστη διάφορες παραλλαγές, ακόμα και με μαρτίνι, φτιάχνοντας το γνωστό Cosmopolitan!

Ροζέ, Côte d’Azur Γαλλία

Ένα παγωμένο ποτήρι με ξηρό ροζ κρασί αποτελεί τη διάσημη επιλογή των Γάλλων στο Côte d’Azur,. Είτε βρίσκεστε στην παραλία, τρώγοντας καραβίδες και φρέσκα ψάρια, είτε σε ένα μπαρ του Saint Tropez, το ροζέ κρασί αποτελεί σίγουρα μια όμορφη πρόταση. Συνήθως, πρώτα αφαιρείται το δέρμα από τα κόκκινα σταφύλια και ύστερα γίνεται η απαραίτητη ζύμωση του κρασιού…

Τζιν και τόνικ, Ινδία

Το τζιν με τόνικ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Βρετανούς, όταν είχαν καταλάβει την Ινδία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την ελονοσία! Στο τέλος, κατέληξαν να προσθέτουν πάγο και μια φέτα lime… μετατρέποντας το στο κατάλληλο cocktail του καλοκαιριού. Δοκιμάστε το στην παραλία Goa, ενώ απολαμβάνετε το ηλιοβασίλεμα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.