Εξοικονομήστε τρόφιμα και χρήματα με έξυπνους τρόπους

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Πόσες φορές χρειαστήκατε ένα υλικό αλλά αυτό είχε χαλάσει; Αντίστροφα, ποια ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε κάτι, που ναι μεν το χρειαζόσασταν, αλλά για σπάνια χρήση και αναρωτηθήκατε πώς θα παρατείνετε τη διατήρησή του;

Με τον κατάλληλο τρόπο αποθήκευσης, το παρακάτω βίντεο μάς πείθει ότι σχεδόν όλα τα τρόφιμα και τα συστατικά είναι συντηρήσιμα, αρκεί να ξέρουμε τον κατάλληλο τρόπο για το καθένα.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/watch/?v=708332676326378

  1. Τα κρεμμύδια: Βάλτε τα κρεμμύδια μέσα σε συνθετική κάλτσα (καλσόν). Έτσι, διατηρούνται φρέσκα έως έξι μήνες!
  2. Υπολείμματα από κονσερβοποιημένη σάλτσα τομάτας: Αφαιρέστε τα από τα τοιχώματα της κονσέρβας και σε ποσότητες κουταλιάς βάλτε τα σε λαδόκολλα και φυλάξτε τα στον καταψύκτη έως πέντε μήνες!
  3. Έντομα στο αλεύρι; Αδειάστε το φρέσκο αλεύρι σε ένα βάζο και βάλτε μέσα φύλλα δάφνης που το προστατεύουν από τα έντομα!
  4. Καρπούζι: Αφού το κόψετε, βάλτε τα κομμάτια του στο σουρωτήρι, τυλίξτε το με σελοφάν και διατηρήστε το φρούτο στο ψυγείο. Έτσι παραμένει φρέσκο για μία εβδομάδα.
  5. Μαρούλι: Πλύνετε το μαρούλι και στη συνέχεια τυλίξτε το σε μία πετσέτα μαζί με φρέσκο κρεμμύδι και κόλιαντρο και βάλτε τα σε τάπερ. Έτσι, τα λαχανικά διατηρούν τη φρεσκάδα τους!
  6. Μοτσαρέλα: Από την μουχλιασμένη μοτσαρέλα, αφαιρέστε το κομμάτι με την μούχλα. Σε μπολ βάλτε νερό και διαλύστε μέσα αλάτι. Βάλτε την μοτσαρέλα στο αλατόνερο και διατηρήστε τη για τρεις μήνες! Το ίδιο γίνεται με το τυρί γκοργκοντζόλα και τη φέτα. Είναι μάλιστα πιο αποδοτικό με τα μαλακά τυριά!
  7. Φρέσκες Τομάτες: Αφαιρέστε από τις τομάτες το κοτσάνι τους και τοποθετήστε τις σε τάπερ με τον ομφαλό προς τα κάτω ώστε να μην εισέρχεται η υγρασία στο σώμα τους!
  8. Μαραμένα Βότανα: Απλώστε τα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε τα. Ύστερα αποθηκεύστε τα σε βαζάκια.
  9. Πιπερόριζα: Κόψτε την πιπερόριζα και τοποθετήστε σε βάζο με νερό ώστε να διατηρήσει τη φρεσκάδα της!
  10. Πατάτες: Σ’ ένα καλάθι βάλτε τις φρέσκες πατάτες μαζί με μήλα και τυλίξτε με πετσέτα. Έτσι οι ρίζες τους δεν βγάζουν βλαστούς!
  11. Σκόρδα: Με τη χρήση περφορατέρ, ανοίξτε τρύπες σε μία χαρτοσακούλα, στην οποία μπορείτε να διατηρήσετε τα σκόρδα φρέσκα έως έξι μήνες!
  12. Μυρωδικά: Ρίξτε τα φύλλα από τα βότανα σε μία παγοκύστη και στη συνέχεια περιχύστε με ελαιόλαδο. Παγώστε το μίγμα. Έτσι, τα μυρωδικά διατηρούνται για περισσότερο χρόνο και πιο πολλές χρήσεις!
  13. Λαχανικά σε πίκλες: Σε μία κατσαρόλα βάλτε ζάχαρη, αλάτι, ξύδι και βράστε το μίγμα. Στο μίγμα αυτό μπορείτε να συντηρείτε το κουνουπίδι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το αγγούρι σε μορφή πίκλας.
  14. Υπολείμματα αβοκάντο: Πολτοποιήστε τα υπολείμματα με τον πλάστη. Με μία οδοντογλυφίδα τρυπήστε ένα λεμόνι και περιχύστε το πολτοποιημένο αβοκάντο. Βάλτε το σε μία σακούλα τροφίμων όπου θα συντηρηθεί για μία εβδομάδα!
  15. Λεμόνια: Κόψτε τα λεμόνια σε τεταρτημόρια και στο ενδιάμεσό τους βάλτε αλάτι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε ένα βάζο, τοποθετώντας πάλι αλάτι και νερό. Έτσι, τα λεμόνια θα διατηρηθούν έως έξι μήνες (πριν τα χρησιμοποιήσετε, να τα ξεπλένετε).
  16. Λαχανικά: Τυλίξτε τα καρότα, το σέλινο, το αγγούρι σε αλουμινόχαρτο και διατηρήστε τα φρέσκα.
  17. Μπανάνες: Βάλτε το κοτσάνι από τις μπανάνες σ’ ένα μπολ με νερό ώστε να παραμείνουν φρέσκες.
  18. Φράουλες, Μούρα: Φυλάξτε τις φράουλες και τα μούρα (blueberries, raspberries) σε βάζα έτσι ώστε να διατηρούνται φρέσκα.

Πηγή: Met Daan Tips

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.