Κουλουράκια και μπισκότα ιδανικά για τις γιορτές

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Τα Χριστούγεννα από τα παιδικά μας χρόνια τα έχουμε συνδυάσει όλοι με κουλούρια, μπισκότα και γενικότερα τέτοιες μυρωδιές. Θα δούμε μερικές συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και που μπορούν να υπάρχουν στο σπίτι μας προσθέτοντας έτσι λίγο παραπάνω ζεστασιά.

Μπισκότα με μπαχαρικά

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική

250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου

1 τεμ. αυγό

1/4 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη

1/4 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ

1/4 κ.γ. αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 1 ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την ανοίγουμε με τον πλάστη.

Με διάφορα κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα κόβουμε μπισκότα και τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Εναλλακτικά, τα καλύπτουμε με ζαχαρόπαστα. Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξουμε ένα νερόγλασο ανακατεύοντας μπόλικη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο νερό, μέχρι να γίνει ένα λευκό, παχύρρευστο γλάσο, με το οποίο αλείφουμε τα μπισκότα.

Μπισκότα με φυστικοβούτυρο και κομματάκια σοκολάτας

Υλικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

112 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου

70 γρ. Canderel μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia

1 μεγάλο αυγό

1 βανίλια σε σκόνη

120 γρ. φυστικοβούτυρο

100 γρ. νιφάδες σοκολάτας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός, το βούτυρο και τo Canderel μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia για 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και το φυστικοβούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το υγρό μείγμα. Ρίχνουμε τις νιφάδες σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Πλάθουμε μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα.

Τις πιέζουμε ελαφρώς με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Περιμένουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Κουλουράκια Κανέλας

Υλικά

2 κούπες τσαγιού σπορέλαιο ή ηλιέλαιο

1 κούπα του τσαγιού ρετσίνα

3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

1 μπέικιν πάουντερ

900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κανέλα, ζάχαρη και σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε τρία διαφορετικά πιατάκια βάζουμε τα μείγματα της κανέλας της ζάχαρης και το σουσάμι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να πλάθεται.

Κάνουμε σχέδια και τα πασπαλίζουμε με τα μείγματα που έχουμε ετοιμάσει.

Τα βάζουμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει το χρώμα τους.

Αυτές είναι μερικές συνταγές που θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχομυρίζει. Μάλιστα μπορείτε να παίρνετε και στη δουλειά σας μερικά ή αν έχετε παιδιά να τους τα βάζετε για το σχολείο, ιδανικά συνοδευόμενα με γάλα.

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.