Η Ιταλία αποτελεί μια από τις ομορφότερες χώρες τις οποίες αξίζει κάποιος να επισκεφθεί ώστε να απολαύσει την υπέροχη κουζίνα …
Γιατί οι Ιταλοί ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους;
Η Ιταλία φημίζεται ότι έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο. Έχουμε ακούσει για τα θαύματα της μεσογειακής διατροφής, αλλά τι άλλο ισχύει πέρα από αυτή; Γιατί η Ιταλία έχει έναν τόσο υγιή και ανθεκτικό πληθυσμό;
Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από την Eurostat, η οποία συνέκρινε την ηλικία των κατοίκων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ιταλία αναδείχτηκε ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων άνω των 80 ετών σε ποσοστό 6,5%, με την Ελλάδα να παραμένει πίσω με ποσοστό 6,3%.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου), στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν περίπου 27 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, αριθμός που συνεχίζει να μεγαλώνει σταθερά καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερβαίνοντας τον αριθμό των ανδρών σε κάθε χώρα. Αν και το προσδόκιμο ζωής στην Ιταλία βρίσκεται ελαφρώς κάτω από αυτό της Γαλλία, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου, είναι ωστόσο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Όσον αφορά το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, την Ιταλία ακολουθεί η Ελλάδα, με συνολικά περίπου 4 εκατομμύρια ηλικιωμένα άτομα, μετά από υπολογισμό που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Πράγματι, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 100 ετών τριπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια (το 83% των οποίων είναι γυναίκες).
Καθώς ο ιατρικός τομέας εξελίσσεται, το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένων στον κόσμο αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στο μέλλον· εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Οι γεωγραφικές αποκλίσεις αναμένεται να υποχωρήσουν και ο πληθυσμός των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών θα αποκτήσει περισσότερη μακροζωία. Αλλά τι είναι αυτό που διατηρεί τους Ιταλούς υγιείς για τόσο πολύ καιρό;
Η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου, η Emma Morano, ζει σε μια μικρή πόλη στο Piemonte και πλησιάζει τα 117 χρόνια. Είναι ο τελευταίος εν ζωή άνθρωπος που γεννήθηκε το 19ο αιώνα, το 1899. Φυσικά, η γενετική διαδραματίζει μεγάλο ρόλο. Η μητέρα της έζησε μέχρι τα 91, ενώ δύο από τις αδελφές της πέθαναν πάνω από 100 χρονών. Όπως επισημαίνει, αυτό που την κρατά στη ζωή είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης, κυρίως αυγών. Άλλα τρόφιμα που σχετίζονται στενά με την υγιή γήρανση είναι το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, τα άγρια χόρτα και το σκόρδο – τα οποία ενσωματώνονται συχνά στη μεσογειακή διατροφή. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί για τον ιταλικό ρυθμό ζωής· είναι η εκτίμηση του ελεύθερου χρόνου, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, οι συχνές βόλτες και η αφθονία του ήλιου.