Θηλασμός και βρεφικό γάλα

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Θηλασμός και βρεφικό γάλαΘηλασμός ή βρεφικό γάλα; Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλά χρόνια τώρα τις νέες μητέρες, αλλά και τους γυναικολόγους-μαιευτήρες. Και τα δύο έχουν φανατικούς υποστηρικτές και εξίσου φανατικούς αντιπάλους, που προβάλουν συγκεκριμένα επιχειρήματα για την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού. Μια έρευνα, όμως, του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι η καλύτερη λύση είναι η χορήγηση και των δύο!

Η έρευνα έγινε σε 40 μητέρες και νεογέννητα, τα οποία έδειχναν να χάνουν τουλάχιστον 5% από το βάρος τους μετά από 36 ώρες ζωής. Κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό για τους γιατρούς, δεδομένου ότι το βρέφος πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κατανάλωσης της τροφής του, όμως απαιτεί ιδιαίτερη… μεταχείριση. Αλλοι γιατροί επιμένουν σε πιο εντατικό μητρικό θηλασμό, άλλοι συνιστούν τη χορήγηση βρεφικού γάλακτος. Η δρ. Βάλερι Φλάχερμαν, επικεφαλής της έρευνας, αποφάσισε να χωρίσει το δείγμα της σε δύο γκρουπ και να εφαρμόσει από μία μέθοδο στο καθένα. Στο γκρουπ του γάλακτος, βέβαια , δεν διακόπηκε ο θηλασμός, απλά προστέθηκαν δύο κουταλιές βρεφικού γάλακτος μετά από κάθε θηλασμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Μετά από τρεις μήνες αποδείχτηκε ότι το 79% των μητέρων που είχαν αποδεχτεί τη χορήγηση βρεφικού γάλακτος συνέχιζαν να θηλάζουν και μάλιστα δεν χρειάζονταν καθόλου συμπλήρωμα! Το αντίστοιχο ποσοστό για τις μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά ήταν μόνο 42%, οι υπόλοιπες είχαν «γυρίσει» στο βρεφικό γάλα.

Η έρευνα απέδειξε ότι η χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας βρεφικού γάλακτος δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία του παιδιού, αλλά Θηλασμός και βρεφικό γάλαβοηθάει πολύ και την ψυχολογία της μητέρας. Μία από τις μεγαλύτερες έγνοιες της νέας μητέρας είναι μήπως το μητρικό της γάλα δεν είναι αρκετό για να χορτάσει το παιδί της ή μήπως δεν του προφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του. Με τη χορήγηση βρεφικού γάλακτος όλη αυτή η ανησυχία μειώνεται στο μηδέν, η μητέρα είναι σίγουρη για την υγεία του παιδιού της και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην ποιότητα και στην ποσότητα του γάλακτος που παράγει ο οργανισμός της .

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…