6 τρόποι για να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή φίλο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου είναι ο εγωισμός. Οι αρνητικές επιπτώσεις του έχουν αντίκτυπο σε όλων των ειδών τις διαπροσωπικές σχέσεις, από επαγγελματικές μέχρι προσωπικές. Σας παρουσιάζουμε έξι σημάδια-τρόπους για να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή φίλο.

1) Νομίζου6 τρόποι για να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή φίλον πως αξίζουν ιδιαίτερη μεταχείριση

Οι εγωιστές φίλοι θεωρούν πως είναι ξεχωριστοί. Πιστεύουν ότι αξίζουν τα καλύτερα και η συμπεριφορά σας απέναντί τους πρέπει να είναι η καλύτερη. Θα σας ζητήσουν χάρες (μικρές και μεγάλες) με το που αρχίσετε να τους γνωρίζετε.

2) Είστε ασήμαντοι

Αφού κάνετε στο «φίλο» σας τη χάρη που σας έχει ζητήσει, μην περιμένετε ευχαριστώ ή κάποια πράξη ανταπόδοσης. Τουλάχιστον μην περιμένετε κάτι ειλικρινές. Εάν προσπαθήσετε εσείς να ζητήσετε χάρη μην περιμένετε απάντηση. Είναι πιθανότερο να ακούσετε: «θα τα πούμε αργότερα».

3) Σας εξαντλεί να είστε κοντά

Είναι αρκετά πιθανό να νιώθετε ψυχική –κυρίως- εξάντληση μετά από μια βόλτα με ένα τέτοιο άτομο. Οι συζητήσεις είναι μόνιμα για τους ίδιους και τα προβλήματά τους. Μονοπωλούν το ενδιαφέρον και αρχίζουν να γίνονται κουραστικοί με τη συμπεριφορά τους.

6 τρόποι για να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή φίλο4) Σχεδιάζει για τον εαυτό του

Είναι πολύ πιθανό να σας ακυρώσει ραντεβού την τελευταία στιγμή, ακόμα και με την πιο αστεία δικαιολογία. Όταν προτείνετε εσείς να βρεθείτε, θα εξετάσει κάθε δυνατή πρόταση και εάν δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει θα σας συναντήσει. Τέτοια άτομα συνήθως αποφασίζουν πού θέλουν να πάνε και απλά ψάχνουν διαθέσιμα άτομα για να τους συνοδεύσουν, χωρίς απαραίτητα να τα συμπαθούν.

5) Δεν γνωρίζετε ποτέ φίλους

Οι εγωιστές μπορεί να μιλάνε συνεχώς για τις άλλες τους παρέες, ποτέ όμως δεν θα τους γνωρίσετε. Μπορεί να σας λέει συνεχώς ιστορίες για νέα άτομα, όμως στην πραγματικότητα μόλις που τα ξέρει ή με δυσκολία υπάρχουν.

6 τρόποι για να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή φίλο6) Φαίνεστε βαρετοί

Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουν τι λέτε, καθώς αδιαφορούν. Ο διάλογος για τέτοια άτομα απλά τους ανοίγει την όρεξη να μιλήσουν περισσότερο για τον εαυτό τους. Εάν δείχνει να σας προσέχει, μην ξεγελαστείτε. Στην ουσία περιμένει για τη στιγμή που θα κάνετε μια μικρή παύση για να πάρει και πάλι το λόγο (εάν δεν σας έχει ήδη διακόψει).

Αντιμετώπιση

Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα άτομα είναι πως δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό «εγωιστής». Εάν τους το πείτε ευθέως θα προσβληθούν ή χειρότερα θα αδιαφορήσουν αγνοώντας σας. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε κατηγορίες και εκφράσεις του τύπου «Εσύ πάντα…» ή «Ποτέ δεν έχεις…». Προτιμήστε να κρατήσετε ισορροπίες και να τους εξηγήσετε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, πού σας ενόχλησε η συμπεριφορά τους. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να τους αλλάξετε, αντίθετα προτιμήστε να τους καταδείξετε τα λάθη τους και πώς σας έκαναν να νιώσετε, ώστε να τους αφυπνίσετε.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr