Το ναυάγιο και η ανεύρεση του Τιτανικού

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Με αφορμή την πρόσφατη κατάδυση ομάδας ερευνητών στον τόπο του πιο διάσημου ναυαγίου στην ιστορία, οι ειδικοί επιχειρούν να κατανοήσουν πώς ήταν οι τελευταίες ώρες του φημισμένου πλοίου και των επιβατών του, μελετώντας τα συντρίμμια του.

Βασιζόμενοι σε χρόνια προσεκτικής ανάλυσης του ναυαγίου, το οποίο κατά την κατασκευή του τότε, χρησιμοποίησε μοντέλα πλημμυρών υπερσύγχρονης τεχνολογίας και προσομοιώσεις που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι ειδικοί μπορούν πλέον να ζωγραφίσουν το τρομακτικό πορτρέτο των τελευταίων ωρών του Τιτανικού.

Ένα επανδρωμένο υποβρύχιο έφτασε στον πυθμένα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού τον Αύγουστο του 2019. Η έρευνα για το πλοίο συνεχίστηκε καθώς η ομάδα εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε πέντε επανδρωμένες υποβρύχιες καταδύσεις στην περιοχή, σε διάστημα οκτώ ημερών. Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, η ομάδα κατέγραψε βίντεο και εικόνες του ναυαγίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων για μελλοντική εικονική πραγματικότητα. Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί, θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν περαιτέρω το παρελθόν και το μέλλον του πλοίου.

Ο Τιτανικός βρίσκεται σε έντονη αποσύνθεση, που προκλήθηκε από τη διάβρωση του αλατιού και τα βακτήρια που κατατρώνε το μέταλλο, όπως αναφέρει η εταιρεία που επιβλέπει την αποστολή. Οι επιστήμονες ωστόσο αναμένουν ότι η διάβρωση του Τιτανικού θα συνεχιστεί.

Για δεκαετίες, αρκετές αποστολές προσπαθούσαν να βρουν χωρίς επιτυχία τον Τιτανικό, ένα πρόβλημα που επιδεινωνόταν εξαιτίας του απρόβλεπτου καιρού του βόρειου Ατλαντικού και του τεράστιου βάθους στο οποίο βρίσκεται το βυθισμένο πλοίο. Τελικά, 73 χρόνια μετά τη βύθιση, ο τελικός χώρος όπου κείτεται ο Τιτανικός ανακαλύφθηκε από τον εξερευνητή Robert Ballard, μαζί με τον Γάλλο επιστήμονα Jean-Louis Michel, την 1η Σεπτεμβρίου 1985. Ο Τιτανικός έφτασε περίπου στα 380 μίλια (612 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά της Νέας Γης, στα διεθνή ύδατα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την αποστολή του Ballard, η διάβρωση ήταν αναπόφευκτη. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι τα υποβρύχια έχουν βλάψει το πλοίο με την προσγείωση ή την πρόσκρουσή τους σε αυτό. Οι οργανικές διεργασίες διαβρώνουν επίσης ανελέητα τον Τιτανικό: μαλάκια και οστρακόδερμα έχουν υποσκάψει το μεγαλύτερο μέρος του ξύλου του πλοίου, ενώ οι μικροοργανισμοί κατατρώνε το εκτεθειμένο μέταλλο.

Ποιες ήταν όμως οι πραγματικές απώλειες από το ναυάγιο; Περισσότεροι από 2.000 επιβάτες και πλήρωμα βρισκόταν στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, αλλά μόνο 706 επιβίωσαν του ναυαγίου.

Παρόλο που το πλοίο μπορούσε να μεταφέρει 3.511 επιβάτες, ο Τιτανικός διέθετε σωσίβιες λέμβους μόνο για 1.178 άτομα. Και ακόμα και έτσι, δεν καλύφθηκε η χωρητικότητα όλων των σωσίβιων λέμβων, κατά την απελπισμένη εκκένωση του καταδικασμένου πλοίου. Τα περισσότερα από τα 1.500 θύματα του Τιτανικού πέθαναν από υποθερμία στην επιφάνεια του παγωμένου νερού. Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν στο εσωτερικό του πλοίου καθώς βυθιζόταν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν οικογένειες μεταναστών στις οικονομικές θέσεις, προσβλέποντας σε μια νέα ζωή στην Αμερική.

Μαζί όμως με τις χαμένες ζωές, κάτι άλλο ναυάγησε με τον Τιτανικό: η ψευδαίσθηση της ευταξίας, η πίστη στην τεχνολογική πρόοδο, η λαχτάρα για το μέλλον που, καθώς η Ευρώπη παρασυρόταν σε έναν ανηλεή πόλεμο, αντικαταστάθηκε σύντομα από τις αμφιβολίες και τους φόβους με τους οποίους είναι εξοικειωμένος ο σύγχρονος κόσμος μας.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.