Να κάνω ελεύθερο κάμπινγκ;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Το κάμπινγκ είναι διασκεδαστικό σαν εμπειρία, αλλά σίγουρα όχι κάτι εύκολο και σίγουρα όχι για όλους. Πόσω μάλλον το ελεύθερο κάμπινγκ που ακούγεται συναρπαστικό, ενώ είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Εάν λοιπόν σκέφτεστε σοβαρά να το επιλέξετε για τις διακοπές σας φέτος, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρετε, γιατί εκτός από καλή οργάνωση συνεπάγεται ότι θα ξεχάσετε και τις ανέσεις του σπιτιού σας.

Οι φανατικοί του κάμπινγκ

Λένε ότι το κάμπινγκ είτε το αγαπάς, είτε το μισείς από την πρώτη στιγμή. Κι όσο κι αν μας ενθουσίαζε όλους η ιδέα της διαμονής σε σκηνή ή τροχόσπιτο κατά τα παιδικά μας χρόνια, τόσο περισσότερο μας δυσκολεύει τώρα στην ενήλικη ζωή. Επομένως (ελεύθερο) κάμπινγκ επιθυμούν να κάνουν όσοι:

Επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία άμεση επαφή με τη φύση

Δεν έχουν πρόβλημα να αποχωριστούν τις αυτονόητες ανέσεις του σπιτιού τους

Είναι οργανωτικοί σαν χαρακτήρες

Βιώνουν οικονομικές δυσκολίες

Το συνηθίζουν από την παιδική τους ηλικία

Η μικρή λεπτομέρεια

Υπάρχουν πολλά οργανωμένα κάμπινγκ στη χώρα μας που σημαίνει ότι «νοικιάζει» κανείς ένα συγκεκριμένο κομμάτι της υπαίθρου, ώστε να στήσει τη σκηνή του ή να σταθμεύσει το τροχόσπιτό του. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι αν σας πιάσουν σάς επιβάλλεται μια διοικητική κύρωση ύψους 300 ευρώ (πρόστιμο) συν μια ποινική κύρωση με κράτηση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Καλό είναι παρόλα αυτά να έχουμε υπόψη ότι απαγορεύεται να κατασκηνώνουμε σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών ή ακόμα και μέσα σε δάση και γενικώς να γινόμαστε προκλητικοί, π.χ. αφήνοντας σκουπίδια, ανάβοντας φωτιές κλπ.

Είναι αυτονόητο ότι για όσο μεγαλύτερο διάστημα αποφασίσουμε να κατασκηνώσουμε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουμε να μας πιάσουν. Επίσης, αν επιλέξουμε να στήσουμε τη σκηνή μας σε σημεία λίγο πολύ γνωστά στις Αρχές, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να… δεχτούμε ανεπιθύμητες επισκέψεις.

Κατά τα άλλα, αν πρόκειται να κάνουμε κάμπινγκ δίνουμε βάση στα εξής σημεία:

Επιλέγουμε καλά ποιους θα πάρουμε μαζί μας. Όπως και στις διακοπές με ιστιοπλοϊκό, το ελεύθερο κάμπινγκ δεν είναι για όλους. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και φροντίζουμε να είμαστε με άτομα που γνωρίζουμε ότι δε θα δημιουργήσουν προβλήματα γκρινιάζοντας για το καθετί και που δεν συμβιβάζονται εύκολα.

Κάνουμε μια λεπτομερή λίστα με το τι θα πάρουμε μαζί. Σκεφτόμαστε για κάθε ώρα της ημέρας τι μπορεί να χρειαστούμε. Είναι από εκείνες τις διακοπές που είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μαζί μας ακόμα και το κουτάλι, το μαξιλάρι μας, σχεδόν το μισό σπίτι.

Χρειάζεται να είμαστε ευρηματικοί. Π.χ. για το βράδυ θα χρειαστούμε φως, οπότε γιατί να μην αγοράσουμε μια φορητή λάμπα με ενσωματωμένο ανεμιστηράκι που τοποθετείται στην οροφή της σκηνής για δροσιά τη νύχτα; Για να γλιτώσουμε το άγχος της τουαλέτας μπορούμε να προμηθευτούμε μια μικρή φορητή χημική τουαλέτα. Για το μαγείρεμά μας κυκλοφορούν στο εμπόριο φουρνάκια που λειτουργούν με το ηλιακό φως.

Γενικώς, αφού φτιάξουμε τη λίστα μας κι αν είμαστε πρωτάρηδες στο «άθλημα», επισκεπτόμαστε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με είδη κάμπινγκ. Εκεί θα βρούμε εξοπλισμό που ούτε γνωρίζαμε ότι υπάρχει, ενώ καλό είναι να ακούσουμε και κάποιες συμβουλές.

Επιλέγουμε προσεκτικά πού θα στήσουμε τη σκηνή μας. Γενικά, δεν υπάρχει ασφάλεια στο κάμπινγκ. Επομένως, δεν απομονωνόμαστε πολύ από τον στοιχειώδη πολιτισμό, ούτε κουβαλάμε μαζί μας αντικείμενα αξίας (πολλά χρήματα, πολύτιμα κοσμήματα, πιστωτικές κάρτες, βιβλιάρια τραπέζης κλπ).

Έτσι, με λίγη τύχη και σωστή προετοιμασία θα καταφέρουμε να ζήσουμε μια πολύ όμορφη υπαίθρια καλοκαιρινή εμπειρία!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…