Μια νέα εποχή για την Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση είναι πλέον συνυφασμένη και άμεσα συνδεδεμένη με την ηλεκτρονική μάθηση [e-learning], όμως οι απαρχές της βρίσκονται εκατοντάδες χρόνια πριν, κοντά στα χρόνια της ανακάλυψης της τυπογραφίας.

Ένας παλαιότερος και περισσότερο γενικός ορισμός της Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, είναι ο εξής: Πρόκειται για το είδος της εκπαίδευσης στο οποίο δεν είναι ταυτόχρονα φυσικά παρόντες οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι. Ο χρόνος της μάθησης επίσης μπορεί κάλλιστα να διαφοροποιείται. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο αιώνα, ο δάσκαλος έστελνε επιστολές τις οποίες διάβαζαν στους μαθητές ορισμένοι αντιπρόσωποι. Έτσι ολοκληρωνόταν η μάθηση, χωρίς να είναι την ίδια στιγμή στο χώρο ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής ή η μαθήτρια.

Πλέον, με την είσοδο της τεχνολογίας στις ζωές μας, έχει γίνει σύνδεση του όρου της Εκπαίδευσης από απόσταση με την Ηλεκτρονική Μάθηση. Ξεκινώντας με γνώση προερχόμενη από φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο, φτάσαμε στην εποχή της παροχής όχι μόνο υλικού, μεθόδων και  τεχνικών, αλλά και βεβαιώσεων- πολλές φορές ισότιμων με των αντιστοίχων στα Πανεπιστήμια ή στα Κέντρα Μάθησης που απαιτείται η φυσική παρουσία σε συγκεκριμένο χρόνο.

Πολύς κόσμος αναζητά διαφορετικούς σκοπούς στα προγράμματα Εξ’ Αποστάσεως εκπαίδευσης και e-learning- άλλοι την επιλέγουν για τη μάθηση [συνδυαστικά ίσως με μια απαιτητική εργασιακή καθημερινότητα], άλλοι για επιπρόσθετη επιμόρφωση προς απόκτηση προσόντων ή και πτυχίων, άλλοι για την προσωπική αυτοολοκλήρωση, άλλοι επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης στην πόλη τους, ούτε από οικονομικής ούτε από γεωγραφικής άποψης.

Για την ακρίβεια, e-learning [Ηλεκτρονική Μάθηση],  είναι το είδος της μάθησης που πραγματοποιείται με χρήση των Μέσων Επικοινωνίας, σύμφωνα με τον επίσημο, Παγκοσμίως αναγνωρισμένο ορισμό.

Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς γιατί έχουν συνδυαστεί στις μέρες μας τα δύο παραπάνω είδη εκπαίδευσης, σε σημείο ταύτισης. Μάθηση μέσω διαδικτύου η οποία δεν απαιτεί αμοιβαία φυσική παρουσία δασκάλου και μαθητή, και δεν έχει πάντοτε ως προαπαιτούμενο τον κοινό χρόνο παρακολούθησης, στη διάρκεια της οποίας παρέχεται επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, είναι σήμερα αυτό που λέμε Ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση.

Υπάρχουν πολλοί φορείς που είτε προτιμούν είτε έχουν προσθέσει αυτόν τον τρόπο μάθησης στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαθέτουν e-learning από απόσταση προγράμματα μάθησης για πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως:

  • Εκπαίδευση
  • Οικονομία
  • Πληροφορική
  • Επικοινωνία
  • -Θετικές Επιστήμες

Και πολλά ακόμη, πιο εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο διοργανώνει διαγωνισμούς με εκπτώσεις για τα νέα προγράμματα.

Το Κέντρο Σεμιναρίων στην Αθήνα προσφέρει εξ’ αποστάσεως σεμινάρια, στις Τέχνες, στις Επιστήμες της Αγωγής, στο Marketing και σε άλλα ακόμα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία θα βρείτε αναζητώντας τα στο διαδίκτυο.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει εξ’ αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή, ενώ πολλοί ακόμη δημόσιοι φορείς συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού με στόχο την επιμόρφωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Στο διαδίκτυο, υπάρχουν και πλατφόρμες εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα το Coursera, με σεμινάρια και παραδόσεις από μεγάλους ευρωπαικούς και παγκόσμιους Οργανισμούς, που παρέχουν και πιστοποίηση με μικρό κόστος. Η γκάμα επιλογών είναι μεγάλη και οδηγεί σε εξειδίκευση και κατάρτιση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους φορείς.

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένα παράδειγμα Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, διότι κατά την φοίτηση σε αυτό, δεν απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση, ενώ παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η εξέταση ωστόσο γίνεται κατ’ ιδίαν.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα  παρέχουν πλατφόρμα συμπληρωματικής μάθησης e-learning, ενώ μέσω προγραμμάτων ή οργανισμών, όπως το Erasmus ή η Aiesec, πολλές φορές συνδυάζονται διαφορετικοί τρόποι απόκτησης γνώσης, αφού άλλοτε απαιτείται η φυσική παρουσία και άλλοτε παρέχεται υλικό εξ’ αποστάσεως.

Παλιότερα, έπρεπε να ταξιδέψετε και να ξοδέψετε προκειμένου να αποκτήσετε την κατάρτιση που επιθυμούσατε. Πλέον, αρκεί ένας καλός παροχέας δικτύου, μία ανθεκτική συσκευή τύπου laptop, tablet ή ακόμα και κινητό τηλέφωνο, και είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα, όποιος και αν είναι ο εκπαιδευτικός σας στόχος.

Ένα ‘’κλικ’’ θα σάς πείσει!

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr