Διατροφικές αλήθειες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τα τελευταία χρόνια οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με την διατροφή είναι όλο και περισσότεροι, μπερδεύοντας τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος ή απλά να ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, η πιο σωστή επιλογή είναι να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή διατροφολόγο, όταν έχουμε απορίες ή αμφιβολίες σχετικά με ένα διατροφικό θέμα.

Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα δούμε ορισμένες βασικές αλήθειες πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, οι οποίες κρύβονται πίσω από σύγχρονους μύθους ή απλά τις συνήθειες της καθημερινότητας.

Τα τεχνητά τρανς λίπη είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για ανθρώπινη κατανάλωση

Τα τρανς λιπαρά είναι ανθυγιεινά και αυτό είναι κάτι ευρέως γνωστό. Γνωρίζετε όμως ότι οι συγκεκριμένες ουσίες είναι τελείως ακατάλληλες για κατανάλωση;

Η παραγωγή τους περιλαμβάνει υψηλή πίεση, θερμότητα και αέριο υδρογόνο παρουσία ενός μεταλλικού καταλύτη. Αυτή η διαδικασία καθιστά τα φυτικά έλαια στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι από τη φύση του κατασκευασμένος να καταναλώνει με ασφάλεια αποκλειστικά τα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου, εξαιτίας της χημικής τους δομής, η οποία τα καθιστά καθόλα εύπεπτα και φιλικά.

Τα τρανς λιπαρά συνεπώς, είναι εντελώς βλαβερά για την υγεία μας. Μάλιστα έχουν συσχετισθεί με την αύξηση των στεφανιαίων νόσων και των θανάτων από καρδιοπάθειες, τα τελευταία χρόνια.

Το κρέας δεν «κάθεται» στο παχύ έντερο

Η εντύπωση ότι το κρέας προκαλεί σπασμούς στο παχύ έντερο είναι εντελώς ψευδής. Το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο για να αφομοιώσει και να απορροφήσει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο κρέας.Η πρωτεΐνη διαλύεται στο στομάχι από το υδροχλωρικό οξύ που υπάρχει εκεί και στη συνέχεια, ισχυρά πεπτικά ένζυμα διασπούν το υπόλοιπο στο λεπτό έντερο.

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε

Τα αυγά έχουν δαιμονοποιηθεί άδικα τα τελευταία χρόνια επειδή οι κρόκοι τους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η χοληστερόλη από αυγά δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Επίσης, νέες μελέτες που περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δείχνουν ότι τα αυγά δεν έχουν επίδραση στις καρδιακές παθήσεις σε διαφορετικά και υγιή άτομα.

Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι ένα από τα πιο υγιεινά και πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε!

Τα σακχαρούχα ροφήματα είναι το πιο παχυντικό προϊόν στη σύγχρονη διατροφή

Η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία – και η απόκτησή της σε υγρή μορφή είναι ακόμη χειρότερη! Το πρόβλημα με την υγρή ζάχαρη είναι ότι ο εγκέφαλός μας δεν αντισταθμίζει τις θερμίδες με την κατανάλωση άλλων τροφών. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας δεν καταχωρεί αυτές τις θερμίδες, κάνοντας μας τελικά να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες συνολικά.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι, από όλα τα junk food, τα ποτά με ζάχαρη είναι πιθανότατα τα πιο παχυντικά.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν σημαίνει υγιεινό φαγητό

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που προωθήθηκε από τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή φαίνεται τελικά, να ήταν αποτυχία. Πολλές μακροχρόνιες μελέτες υποδεικνύουν ότι δεν λειτουργεί ούτε για απώλεια βάρους, ούτε για πρόληψη ασθενειών.

Επιπλέον, η τάση αυτή οδήγησε σε πληθώρα νέων, επεξεργασμένων, χαμηλών λιπαρών τροφίμων. Ωστόσο, επειδή τα τρόφιμα τείνουν να έχουν χειρότερη γεύση χωρίς το λίπος, οι παρασκευαστές πρόσθεσαν ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.

Τα τρόφιμα που είναι φυσικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τα φρούτα και  τα λαχανικά είναι εξαιρετικά για τη διατροφή μας.  Ωστόσο,  τα επεξεργασμένα τρόφιμα με την ένδειξη “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά” συνήθως περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά και καλό θα είναι να αποφεύγονται.

Η χοληστερόλη δεν είναι εχθρός

Όταν αναφερόμαστε στην «χοληστερίνη», συνήθως έχουμε στο μυαλό μας κάτι κακό. Στην πραγματικότητα όμως,  όταν οι άνθρωποι μιλούν για τη λεγόμενη «κακή» LDL και «καλή»  χοληστερόλη HDL, αναφέρονται στις πρωτεΐνες που «κουβαλούν» χοληστερόλη στο αίμα.  Η LDL σημαίνει λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, ενώ η HDL αναφέρεται σε λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας.

Η αλήθεια είναι ότι η χοληστερόλη δεν είναι ο εχθρός. Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ο τύπος των λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν τη χοληστερόλη γύρω από την ίδια την χοληστερόλη.

Το junk food μπορεί να είναι εθιστικό

Τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, τα τρόφιμα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα από ποτέ και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μηχανική παρασκευή τροφίμων έχουν γίνει πιο περίπλοκες.

Στιε μέρες μας, οι μηχανικοί τροφίμων έχουν βρει τρόπους να κάνουν τα τρόφιμα τόσο νόστιμα, ώστε ο εγκέφαλός μας να πλημμυρίζεται από ντοπαμίνη. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να χάσουν εντελώς τον έλεγχο της κατανάλωσής τους.

Μάλιστα , πολλές μελέτες που εξετάζουν αυτό το φαινόμενο έχουν βρει ομοιότητες μεταξύ των επεξεργασμένων τροφών και των κοινών ναρκωτικών ουσιών! Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι οτιδήποτε μη σπιτικό γίνεται αυτόματα ένας τεράστιος εθιστικός παράγοντας για όλους μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…